hirdetés

Tíz év múlva az autók negyede lesz csak elektromos

2030-ra az új autók negyede lesz csak elektromos, de az új technikákkal csökken a dízelek károsanyag-kibocsátása, ígéri a Bosch konszern vezérigazgatója.
hirdetés

A járműipar egybehangzó véleménye szerint 2030-ban sokféle meghajtással találkozunk majd, de az autók három negyedét még robbanómotor hajtja majd”, mondotta Volkmar Denner, a Bosch konszern vezérigazgatója a Frankfurter Allgemeine Zeitungnak. 

depositphotos.com

A gyártók a dízeleknél új eljárások segítségével törekszenek a károsanyag-kibocsátás csökkentésére. Már tavaly forgalomba kerültek olyan dízelek, amelyek szinte semmi nitrogén oxidot nem bocsátanak ki – és egyre több ilyen kocsit bocsátanak ki gyárak. Denner ugyanakkor elismerte, hogy a dízel-botrány sok vásárlót elbizonytalanított, nem kevesen kivárnak amíg eldöntik, milyen új autót vegyenek. A Bosch vezetője azzal számol, hogy idén 5 százalékkal csökken és 2025-ig nem emelkedik a világ autógyárainak kibocsátása.

A kérdésre, hogy lehet-e áttörést várni a drága és kényelmetlen e-kocsiktól, a Bosch vezetőjének válasza: mindenképpen az e-mobilitás erős elterjedésére számítanak, ezért ruház be a konszern évi 400 millió eurót a fejlesztésekbe, hogy eleget tehessen az összesen 13 milliárdos, az e-kocsikkal kapcsolatos megrendeléséknek.

A villanyautók utazási kapacitása növekszik, a minap bemutatott Porsche Taycan mellett más kocsik is lesznek, amelyek már 450 km-t tudnak megtenni egy töltéssel. A távolság nagymértékben függ a vezetési módtól, a fűtő-és a hűtőberendezések használatától. A következő években nincs remény arra, hogy e-autó is megtehessen egy töltéssel ezer kilométert, mint egy dízel, de egy évtizeden belül rendelkezésre állhatnak olyan akkuk, amelyek 800 km utazást tesznek lehetővé.

Ugyanakkor az autóközlekedés jövőjéről folyó vitákban nem csak a káros anyagokról kell beszélni, hanem a mobilitás teljes költségéről, az üzemanyagok és az áram forrásától az útépítésig. Ha valamennyi tényezőt figyelembe veszik, az e-autók helyzete már nem annyira jó, mondotta a Bosch vezérigazgatója.

hirdetés

Véleményvezér

Na végre, feljelentették Hadházy Ákost, kár, hogy ugyanazért, amiért Orbán Viktort nem

Na végre, feljelentették Hadházy Ákost, kár, hogy ugyanazért, amiért Orbán Viktort nem

2018 áprilisában a Fidesz parlamenti képviselői Orbán Viktor vezényletével elbontották a Kossuth téri kordont, ma már ugyanez tilos.
Sorozatos meglepetések a boltokban

Sorozatos meglepetések a boltokban

A boltok többségében áttértek a napi árazásra, szinte kiszámíthatatlan milyen meglepetések érhetik a vásárlókat.
A jövő üzlete a nővérimport

A jövő üzlete a nővérimport

Az életkor folyamatos emelkedése egyre nagyobb terheket ró az egészségügyre a világon mindenütt.
Szenzáció, egy fideszes megdicsérte Hadházy Ákost

Szenzáció, egy fideszes megdicsérte Hadházy Ákost

Az uniós pénzből épített fideszes lombkorona nélküli lombkoronasétány még a kormánypártiakat is összezavarta.
A kormány különadói berobbantották a kínai kisboltok forgalmát

A kormány különadói berobbantották a kínai kisboltok forgalmát

A Magyarországon dolgozó kínai kiskereskedők boldogan dörzsöhetik a tenyerüket.
Pöttöm tankok tartanak Ukrajna felé

Pöttöm tankok tartanak Ukrajna felé

Az ukrajnai háború ott tart, hogy minden oldal mindent elővesz a hadi spájzból, ami még működik.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo