hirdetés

Ösztönözni kellene a magyarokat, nem sokkolni

A magyar lakosság energiahatékonysági tudása és a megújuló energiaforrások ismertsége sürgős fejlesztésre szorulna az elmúlt évek tapasztalatai alapján. A kormány azonban nemhogy ösztönözné, inkább sokkolja a lakosságot.

Figyelem! Jelentősen módosulnak a cégekre vonatkozó ESG-előírások!

Alapjaiban változtathatja meg a cégek – nemcsak a nagyvállalatok, köztük a bankok és biztosítók, hanem a kis- és középvállalkozások (kkv) – működését, hogy a jövőben már olyan auditált (!) nem pénzügyi beszámolókat kell készíteni, ami nemzetközi szabványok alapján gyűjtött ESG-releváns adatokra támaszkodik.

Ne maradjon le, legyen naprakész az egyik legnagyobb horderejű kérdésben!

Jelentkezzen most konferenciánkra! >>

hirdetés

Kép: PP

A tudósok közelmúltban készített számításai szerint a Föld fosszilis energiatartalékainak jelentős részét ott kellene hagyni, ahol vannak, ha nem szeretnénk szén-dioxiddal továbbtelíteni a légkört. Az Energiaklub és a Magyar Energiahatékonysági Intézet lakossági felmérését vizsgálva, illetve az adott területen szerzett Bright enVision tapasztalatai alapján a magyar lakosság épületenergetikával és környezetvédelemmel, energiafelhasználással kapcsolatos tudatossága sürgős fejlesztésre szorul – közölte a vállalat.

A háztartások több mint 60 százaléka végzett valamilyen energetikai korszerűsítést otthonában az elmúlt 10 évben  A magyar lakosság körében legelterjedtebb energiamegtakarítást és környezetünk védelmét segítő beruházások: a nyílászárók cseréje, a háztartások 45 százalékánál, a homlokzati, illetve födémszigetelés 20-20 százalék esetén történt meg. A felújítók több mint fele az eszközök elöregedése, a berendezések tönkremenetele és a magas rezsiköltségek miatt hajtott végre korszerűsítést. A háztartások többsége saját tájékozódása alapján döntött az elvégzendő beruházás tartalmáról, vagy ismerőseinek véleményét kérte, szakértőt, kivitelezőt az esetek 40 százalékánál nem alkalmaztak. Napelemes rendszerrel ma Magyarországon mindössze 20 ezer háztartás rendelkezik. Az állami szerepvállalás, a lakosság tájékoztatása nem megfelelő, nincs a lakosság felé publikálva az elérhető technológiák sokasága, hatásfoka, megtérülése, környezetre gyakorolt hatása. Nincs egységes útmutatás, támogatás sem szakmailag, sem a felhasználható anyagok, technológiák tekintetében.

Csak egy újabb értelmetlen sarc
A napelemekre vonatkozó környezetvédelmi termékdíj jelenlegi formájában több kárt okoz, mint hasznot, hiszen így jelentősen emelkedik a napelemes rendszerek ára, hátrányba kerülnek a magyar vállalkozások, miközben húsz éven belül nemigen kell foglalkozni a napelemek újrahasznosításával.
Sokkol a kormány, nem ösztönöz

Napjainkban a megújuló energiaforrásokra kivetett plusz adókkal sokkolja az állam a lakosságot, a bürokratikus akadályok nélküli támogatások és ösztönző kampányok helyett. Eddig is a világ legmagasabb (27%) áfája terhelte hazánkban ezen technológiákat, most ráadásul a világban példa nélküli termékdíjjal is sújtják az iparágat. 2015. márciustól az otthoni napelem-beruházások esetén kötelező lesz a „távműködtetésű tűzvédelmi főkapcsoló” beépítése. 2015. januártól környezetvédelmi termékdíjat (elvben „az adott termék környezetkárosító hatását ellensúlyozó zöld-adót”) kell fizetni a napelemek, a szélerőművekben használt generátorok, vezérlő egységek minden kilogrammja után, ami egyébként ellentétes a törvény által deklarált célokkal.

A Környezetvédelmi Termékdíjról szóló törvény módosításával, 2015. január 1-jétől igen jelentős – 114 Ft/kg díjat – rótt ki a környezetvédelmet nagymértékben szolgáló napelemekre. Ezáltal az átlagosan telepített (3000-4000 Wp) rendszerek esetében 30 ezer–50 ezer forint környezetvédelmi termékdíj-fizetési kötelezettséggel növelte meg a rendszerek árát.

hirdetés

Véleményvezér

Az oroszok Ukrajna után Örményországot is elveszíthetik

Az oroszok Ukrajna után Örményországot is elveszíthetik 

Azerbajdzsán megtámadta Hegyi-Karabahot, hogy visszaszerezze egykori területét. Az akció teljesen átrendezi a kaukázusi erőviszonyokat.
Az USA a cégalapítások több mint felét bevándorlóknak köszönheti

Az USA a cégalapítások több mint felét bevándorlóknak köszönheti 

A befektetők jól átgondolják hová vigyék a pénzüket és ma nehéz jobb helyet találni az USA-nál.
Hatalmasat durrant a kínai ingatlanlufi

Hatalmasat durrant a kínai ingatlanlufi 

A szakemberek szerint beláthatatlanok a következmények.
A hiedelmekkel ellentétben mégsem áll olyan rosszul Európa a gyermekgyártás tekintetében

A hiedelmekkel ellentétben mégsem áll olyan rosszul Európa a gyermekgyártás tekintetében 

Magyarország népessége tényleg drámaian csökken, nemsokára Ausztria lélekszáma is több lesz, mint a miénk, de ez nem általános európai tendencia.
Megkezdték a britek a visszaszivárgást az EU-ba

Megkezdték a britek a visszaszivárgást az EU-ba 

A nyugati világnak az egyik legizgalmasabb sajátossága, hogy lehet hibázni, csak sokba kerül. Most pont ez történik a britekkel a Brexit miatt.
Hadházy Ákos talált egy fürdőmedencét, amiben néptáncolnak, nem tréfa

Hadházy Ákos talált egy fürdőmedencét, amiben néptáncolnak, nem tréfa 

A független országgyűlési képviselő láthatóan igyekszik felülmúlni az általa feltárt lombkorona nélküli lombkoronasétány ügyet. Lehet most sikerült, mert a magyar pénzlopási kreativitás határtalan.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo