hirdetés

Mennyit takaríthatunk meg napenergiával?

Egy használt Porschét is vehetnénk azon a pénzen, amit megtakaríthatunk a villanyszámlán, ha napenergiát használunk. De ennél sokkal többet jelent, hogy az ökológiai lábnyomunk is csökken, ami nagy súllyal eshet latba egy beszállítói szerződés elnyerésénél.

Figyelem! Jelentősen módosulnak a cégekre vonatkozó ESG-előírások!

Alapjaiban változtathatja meg a cégek – nemcsak a nagyvállalatok, köztük a bankok és biztosítók, hanem a kis- és középvállalkozások (kkv) – működését, hogy a jövőben már olyan auditált (!) nem pénzügyi beszámolókat kell készíteni, ami nemzetközi szabványok alapján gyűjtött ESG-releváns adatokra támaszkodik.

Ne maradjon le, legyen naprakész az egyik legnagyobb horderejű kérdésben!

Jelentkezzen most konferenciánkra! >>

hirdetés

Kép: PP Archív

Az elkövetkező években a villamos energia válik a leggyakrabban használt energiává az iparban. Ahogy a benzines járműveket is lecserélik elektromos autókra, úgy az ipari energiafelhasználásban is a villamos áramra állnak át a pékek éppúgy, mint a gépgyártás. Ennek az a következménye, hogy a kkv-k közül az lesz versenyképes, amelyik a lehető legnagyobb mértékben meg tudja termelni a saját felhasználását. De érdemes pontosan látni, hogy mennyit is takaríthatunk meg a napenergia használatával.

Egy napelemes rendszer megtérülési ideje 6-7 év. Ezzel szemben a garanciaidő, vagyis amíg teljes biztonsággal energiát fog termelni, legalább harminc év.  Ezért, ha az üzemidő egészét nézzük, a megtérülés után is évtizedekig nyereséget termelő beruházás induló költsége végképp eltörpül a haszon mellett. 30 év alatt milliókat spórolhatunk a napelemekkel még akkor is, ha csekély az energiafogyasztásunk. Persze, minél nagyobb villanyszámlát váltunk ki a megújuló energiaforrás segítségével, annál többet takarítunk meg.

Tegyük fel, hogy 10 ezer forintot költünk havonta villanyszámlára. Egy 2 kilowattos teljesítményű napelemes rendszer azonban ezt a fogyasztást teljes mértékben kiválthatja. Ha hosszú távon nézzük, ez azt jelenti, hogy 30 év alatt 3,6 millió forintot fizetünk az áramszolgáltatónak! .Megközelítőleg 750 ezer forintba kerül egy ilyen rendszer, ami azt jelenti, hogy 30 éves távlatban mintegy 2,9 millió forintot fogunk megspórolni, ha magunknak kezdjük el termelni az áramot.

Napelem – Ragyogó kilátások Magyarországon
Környezetvédelem, költségcsökkentés, tiszta energia ingyen – ilyen és ehhez hasonló szlogenekkel csábítják a napelem-forgalmazó cégek a hazai kis- és középvállalkozásokat. Pedig magas beruházási költségű, komoly utánajárást igénylő technológiáról van szó. De nagy valószínűséggel az, aki egyszer belevágott, csak azt bánhatja meg, hogy nem nagyobb teljesítményű rendszert telepített.
Petre András, a napelemes rendszerek szakértője szemléletes példával mutatta be, mit jelent napelemes rendszerre váltani: „Két választási lehetőségünk van. Vagy maradunk a jelenlegi szolgáltatónknál, és minden hónapban befizetjük a villanyszámlát. Vagy napelemes rendszerre váltunk, és a havi villanyszámlák árát egy malacperselybe tesszük. Miután kifizettük a napelemes rendszer árát, 30 év múlva több mint 4 millió forint lesz a perselyben. Olyan ez, mintha a napelem mellé egy használt Porschét kapnánk” – vélekedett a szakértő.

Természetesen ezek csak iránymutató számok. Ha árnyékos helyen fekszik az épület, vagy rossz a tájolása, akkor elképzelhető, hogy több napelem kell ahhoz, hogy az adott mennyiségű energiát elő tudjuk állítani. Hosszabb távon gondolkozva azonban a beruházás költsége mindig elenyésző marad az elérhető megtakarításhoz képest. Az általános szabály pedig: minél nagyobb a villanyszámlánk, annál többet tudunk a napelemes rendszer segítségével megtakarítani.

Az energiahatékonysági beruházások megtérülése egyébként lényegesen gyorsabb, mint a megújuló energiaforrásokba történő beruházás, jellemzően 5 év alatti. A megtakarítások azt eredményezik, hogy kisebb kapacitást kell beépítenünk, ha saját termelésre váltunk. Márpedig a nagy gyártó cégek közül egyre többen most már pedig nagyon ügyelnek a termékeik ökológiai lábnyomára, így egyre inkább a beszállítóiktól is megkövetelik, hogy saját megújuló termelésből származó vagy vásárolt zöldárammal készített alkatrészeket építhessenek be a késztermékbe. Ha pedig egy cég autót üzemeltet, kiszállítást végez, vagy cégautónak használja, akkor igen komoly megtakarítást érhet el. Egy hagyományos jármű kilométerenkénti költsége ugyanis jelenleg Magyarországon 30 forint körül van, míg ha saját napelemmel megtermelt energiát használunk az elektromos autó töltésére, ez a költség 4 forint körülire szorítható le.

Egyre jobban megéri a megújuló
Az elkövetkező években csökkenni fog az elektromos energia előállításának költsége megújuló forrásokból, így azok egyre jobban fel tudják majd venni a versenyt a hagyományos energiatermelő technológiákkal.
hirdetés

Véleményvezér

Az oroszok Ukrajna után Örményországot is elveszíthetik

Az oroszok Ukrajna után Örményországot is elveszíthetik 

Azerbajdzsán megtámadta Hegyi-Karabahot, hogy visszaszerezze egykori területét. Az akció teljesen átrendezi a kaukázusi erőviszonyokat.
Az USA a cégalapítások több mint felét bevándorlóknak köszönheti

Az USA a cégalapítások több mint felét bevándorlóknak köszönheti 

A befektetők jól átgondolják hová vigyék a pénzüket és ma nehéz jobb helyet találni az USA-nál.
Hatalmasat durrant a kínai ingatlanlufi

Hatalmasat durrant a kínai ingatlanlufi 

A szakemberek szerint beláthatatlanok a következmények.
A hiedelmekkel ellentétben mégsem áll olyan rosszul Európa a gyermekgyártás tekintetében

A hiedelmekkel ellentétben mégsem áll olyan rosszul Európa a gyermekgyártás tekintetében 

Magyarország népessége tényleg drámaian csökken, nemsokára Ausztria lélekszáma is több lesz, mint a miénk, de ez nem általános európai tendencia.
Megkezdték a britek a visszaszivárgást az EU-ba

Megkezdték a britek a visszaszivárgást az EU-ba 

A nyugati világnak az egyik legizgalmasabb sajátossága, hogy lehet hibázni, csak sokba kerül. Most pont ez történik a britekkel a Brexit miatt.
Hadházy Ákos talált egy fürdőmedencét, amiben néptáncolnak, nem tréfa

Hadházy Ákos talált egy fürdőmedencét, amiben néptáncolnak, nem tréfa 

A független országgyűlési képviselő láthatóan igyekszik felülmúlni az általa feltárt lombkorona nélküli lombkoronasétány ügyet. Lehet most sikerült, mert a magyar pénzlopási kreativitás határtalan.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo