hirdetés

Mennyi víz kell a sivatagi kertekhez?

Az Egyesült Arab Emírségek szubtrópusi éghajlatú területein a nyári hónapokban a hőmérséklet a plusz 40°C-ot is elérheti, míg az éves átlagos csapadék csupán 10 cm.

Van kiút az értékválságból? Megállítható az akkugyárak terjedése itthon?
Van még jövőnk az EU-ban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Donáth Annával, a Momentum EP-képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. október 4. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

hirdetés

Ennek ellenére az 1950-es évek második felében előkelő luxuslakosztályok, felhőkarcolók és zöldellő kertek emelkedtek ki a homokból, hatalmas mennyiségű víz felhasználásával. A CNN értesülései szerint ez a mennyiség könnyen eléri a napi 550 litert, és így az Emirátus fejenkénti vízfogyasztása meghaladja bármelyik más országét szerte a világon. Ivano Iannelli, a dubaji CCE (Carbon Center of Excellence) ügyvezető igazgatója szerint az is közrejátszik többek között, hogy a nagy hőségben a víz nagyon gyorsan elpárolog. És ha ehhez hozzáadjuk még a gyakran előforduló széles medencéket és szökőkutakat, a klímarendszereket és a nagy kerteket, melyeket akár naponta négyszer is meg kell öntözni, akkor nem túl nehéz megmagyarázni a nagy vízfelhasználást. „A víz sótalanítása rendkívül energiaigényes folyamat" - magyarázza Iannelli. „Becsléseink szerint közel négy tonnányi szén-dioxid kerül a levegőbe minden millió gallonnyi (azaz minden 3,8 millió liternyi) előállított tiszta vízzel." (A világon élő több mint hétmilliárd emberből egymilliárd nem jut rendszeresen ivóvízhez.)

Ehhez képest a Nyugat-Európában használatos, a föld felszíne alól való vízkinyerés folyamata csupán másfél tonna szén-dioxid kibocsátásáért felelős ugyanannyi mennyiségű víz esetén. És habár a Föld más területein (például Ausztráliában és Texasban) is a sós vízből nyernek tiszta vizet, az Egyesült Arab Emírségek még mindig vezetnek: 50%-a a világon lezajló összes sótalanítási folyamatnak ezen a területen történik. Dr. Mohammad Dawoud, az Abu Dhabi-i Környezetvédelmi Bizottság tagja aggodalmát fejezte ki a jövő generáció vízkészletei és energiatartalékai iránt. Azonban Dawoud abban bízik, hogy a napenergia és az ország 30 napelem-telepe alternatív megoldást nyújthat a hatalmas sótalanítási igények fedezésére. „Egyáltalán nem kerül sor szén-dioxid kibocsátásra, hogyha fotovoltaikus napelemekkel termelünk energiát - az elektromos áramot aztán a sótalanító telepek működtetéséhez használhatjuk fel, hogy így tiszta vizet állíthassunk elő" - magyarázza Dawoud. (Nagy márkák ruháinak mosásakor veszélyes vegyi anyagok jutnak a vizeinkbe a Greenpeace friss tanulmánya szerint.)

Azonban Iannelli nincs meggyőződve arról, hogy ez az alternatíva helyettesítheti a jelenlegi rendszert. Szerinte egyrészt a mai napelemek még túl alacsony teljesítményre képesek, másrészt a sivatagi homok és a magas hőmérséklet gátolja megfelelő működésüket. Ehelyett inkább a vízfelhasználás szabályozása mellett foglal álláspontot. „Nincs szinte semmilyen korlátozás a víz- illetve az energiafogyasztásra, sem lefektetett alapkövetelmények a vízfogyasztó berendezésekre nézve, <...> és nagyon kevés energiakövetelmény az épületek szempontjából" - teszi hozzá. „Mostantól bármit is teszünk, annak költségtakarékosnak, ‘karcsúnak' és tisztának kell lennie." (Átlagosan mintegy 1385 köbméter vizet használ el minden ember egy évben, ami nagyjából 8650 teli fürdőkádnak felel meg - állapították meg holland kutatók.)

hirdetés

Véleményvezér

Ilyen se volt még, a vadhús olcsóbb, mint a marha

Ilyen se volt még, a vadhús olcsóbb, mint a marha 

Folyamatosan produkálja a magyar gazdaság a meghökkentő eseményeket, miközben a kormány szerint munkájuk egyszerűen hibátlan.
Szijjártó Péter nagyon örül az oroszbarát Fico győzelmének, a szlovákiai magyar szövetség bukására egy szót nem veszteget

Szijjártó Péter nagyon örül az oroszbarát Fico győzelmének, a szlovákiai magyar szövetség bukására egy szót nem veszteget 

A Kuciak-gyilkosságot követő 2018-as bukása után Robert Fico nagyobb orosz barátságot és kemény EU-ellenességet hirdetett.
9 milliárd forintnál tart a sámándob

9 milliárd forintnál tart a sámándob 

A 2015-ös milánói világkiállításra készült Sámándob-pavilon építésére a kormány 2,3 milliárd forintot adott, majd közel 2 milliárd forintot szavazott meg programokra, hogy mindez kiegészüljön egy további 900 milliós pótköltségvetéssel. Most újabb 4 milliárd forintnál tartunk.
Az osztrák vasutasoknak elegük lett magyar kollégáikból

Az osztrák vasutasoknak elegük lett magyar kollégáikból 

Tényleg egészen elképesztő, hogy a magyar vasút mennyire képtelen megfelelni a kor elvárásainak.
A magyar élelmiszer-infláció fele az állami adóemelések eredménye

A magyar élelmiszer-infláció fele az állami adóemelések eredménye 

Érdekes az állami kommunikáció. Miközben folyamatosan az infláció elleni harc hőseként mutatja magát be a kormány az élelmiszer áremelkedés felét a kabinet generálta.
Szijjártó Péternek szerepelnie kellene a Kőgazdag Fiatalok című reality showban

Szijjártó Péternek szerepelnie kellene a Kőgazdag Fiatalok című reality showban 

Igazságtalan, hogy külügyminiszterünk nem kapott lehetőséget a legújabb, nézőszámot döntögető reality showban. Pont ugyanúgy él és gondolkodik, mint az ott szereplők.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo