Már a kereskedelmi kamara is nemet mond a fosszilis erőművekre

Ugyan nemrég botrányosan távozott a Környezetvédelmi Hivatal éléről az olajlobbi zsebében lévő Scott Pruitt, máris a széntüzelésű áramtermelés mellett lobbizik. A matek már világos: a széntüzelésű erőműveknél olcsóbb elektromos államot kínáló alternatívát jelentenek a földgázüzemű és a megújuló energiás erőművek.

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Hatalomra kerülésekor Donald Trumpnak egyik legelső megmozdulása az volt, hogy klímaváltozást tagadó és pro-fosszilis embereket tett meg az USA környezetvédelmi politikáért felelős vezetőinek. Egyikük az a Scott Pruitt volt, aki Oklahoma főügyészeként számtalan zöld törvényt támadott meg, hogy az olajipar szereplőinek kedvezzen. Pruitt a Környezetvédelmi Hivatal (EPA) élén – tulajdonképpen az USA környezetvédelmi minisztereként – aztán nyomban elkezdte felhígítani és elmeszelni Obama zöld törvénycsomagját. Végül nem emiatt, hanem furcsa hátterű, etikátlan beszerzési szerződései révén kellett távoznia posztjáról.

De mielőtt erre kényszerült, egy kisgyermekes anya odament hozzá egy étteremben, és kérdőre vonta – karján a gyerekkel, hogy a biztonságiak ne tudják kituszkolni –, amiért eladja a következő generáció jövőjét, klímáját, ökoszisztémáit. A videó az internet virális slágere lett. Indiana állam kereskedelmi kamarája a minap szokatlan bejelentést tett: nyíltan kritizálta az EPA-vezérből lobbistává visszavedlett Pruittot, amiért a Rail Point – a denveri Hallador Energy leányvállalata – lobbistájaként olyasmit szorgalmaz, ami megemelné a villamos energia árát.

Scott Pruitt.
Fotó: flickr/Gage Skidmore

Pruitt azért gyakorolt nyomást helyi törvényhozókra, hogy Indiana államban

  • akadályozzák meg két energiaszolgáltató cég, a Vectren Corporations és a Northern Indiana Public Service Companyt (NIPSCO) abban, hogy bezárják széntüzelésű erőműveiket, s e kapacitásokat földgázüzemű és megújuló energiákkal működő erőművekkel pótolják.
  • moratóriumot rendeljenek el az új generációs, zöldebb erőművekből való áram beszerzésére.
Indiana Állam Kereskedelmi Kamarájának 50 energiacéget tömörítő szakbizottsága egyhangúlag szavazott amellett, hogy – szokatlan módon – nyilvánosan pellengérezzék ki és kritizálják Pruitt mozgolódását. A Kamara elnöke kijelentette, egyetlen emberrel sem beszéltek – Pruitton és az őt lobbistaként szerződtető Rail Pointon kívül –, akik úgy gondolnák, hogy a moratórium jót tesz a fogyasztóknak.

Éppen ellenkezőleg. A széntüzelésű erőművek már csak drágábban tudnak előállítani energiát, mint földgázzal és megújuló energiával működő erőművek. Pruitt volt az, akit azért raktak az EPA élére, hogy teljesítse Donald Trump populista kampányígéretét, miszerint megvédi a szénbányaipart, hogy a munkanélküli szénbányászok és családjaik ne nyomorogjanak, s eközben lebontsa az Obama-adminisztráció zöld törvényeit, hogy a légszennyező iparágak szereplői kevesebb jogi megszorítással működhessenek.

Valójában a rókára bízták a tyúkólat – az EPA élén az olajipar barátja volt a környezetvédelem őrzője. Az indianai energiacégek már számos engedélyt beszereztek, hogy korszerűsítsék kapacitásaikat, ezek megtervezésére is rengeteg pénzt áldoztak, a zöldülés tehát már csak ezért sem állhat le.

A válság óta sem csökkent a fosszilis energiák állami támogatása az EU-ban
Bort isznak, és vizet prédikálnak a párizsi klímaegyezményre felesküdött európai kormányok: ugyanolyan sok pénzt öntenek támogatás formájában a fosszilis energiákba az uniós tagországok, mint a gazdasági válság kezdetén.

Véleményvezér

Már csak az aluliskolázottaknál dübörög a Fidesz

Már csak az aluliskolázottaknál dübörög a Fidesz 

Már gyurcsányozni sem érdemes.
Hatalmas metrót épít a mindössze 300 ezer lakosú Kolozsvár

Hatalmas metrót épít a mindössze 300 ezer lakosú Kolozsvár 

Világváros lesz Kolozsvárból.
A Facebookon Orbán Viktoron mulatnak

A Facebookon Orbán Viktoron mulatnak 

Nem is volt, de azért megszüntetnék.
Példátlan helyzet, közadakozást kezdeményezett a Bethesda Gyermekkórház, hogy egy műtőjét működtetni tudja

Példátlan helyzet, közadakozást kezdeményezett a Bethesda Gyermekkórház, hogy egy műtőjét működtetni tudja 

Miközben az elit gátlástalanul urizál, már az alapszolgáltatások sem működnek.
Lázár Jánosnak nem megy a Fanta-matek

Lázár Jánosnak nem megy a Fanta-matek 

A Fanta-botrány és a műbalhé.
Magyar Péter szerint egy fideszes képviselő titokban megszavazta az Európai Parlament elnökének a néppárti jelöltet

Magyar Péter szerint egy fideszes képviselő titokban megszavazta az Európai Parlament elnökének a néppárti jelöltet 

Újraválasztották Roberta Metsolát az Európai Parlament elnöki tisztségébe.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo