Franciaország várja a Trump által üldözötteket

Franciaország új elnöke meghívta a klímatudósokat és az ökológiai technológiák fejlesztőit, hogy dolgozzanak Franciaországban, ha Trumptól nem kapnak pénzt a programjaikra. Alighanem új markáns, hangadó alakot kapott a nemzetközi klímapolitika Macron személyében.

A frissen megválasztott 39 éves Emmanuel Macron Franciaország legfiatalabb elnöke. Korábban befektetési bankárként is dolgozott és pénzügyminiszter is volt, de soha nem indult még politikai tisztségért folyó választáson.

A kampány alatt közzétett egy videóüzenetet, amelyben az USA-ban pillanatnyilag legalábbis bizonytalan helyzetben lévő, klímavédelemben dolgozó szakemberekhez fordult. Ebben egyrészt lehengerlő, hogy angolul beszél -nem igazán dívik ott ez az államférfiak körében (sem)-, az ő talán viccesen franciás akcentusával, de profi nyelvtudással; másrészt annak a jelentősége sem lebecsülendő, hogy nyílt támadás nélkül, de nagyon elegánsan beleszúrja a tőrt Trumpba és a klímaszkepticizmusába.

A dolog előzménye, hogy Trump már elnökválasztási kampányában vígan lobogtatta klímaszkeptikus meggyőződését, s amint elfoglalta az elnöki széket, alaposan visszafogta a Környezetvédelmi Hivatal (EPA) klimakutatását, feketelistázni kezdte az állami alkalmazású klimatológusokat, amire azok tudományos adatok elmentésével reagáltak. (Az amerikai elnök egyébként várhatóan a héten dönt arról, hogy kilépteti-e országát a párizsi klímaegyezményből.)

Klímakérdések a kampányában

Kampánya során Macron nem tette meg a környezetvédelmi kérdéseket programja központi részének. Annyit azért tudni, hogy

  • 2022-re bezárna mindent széntüzelésű erőművet 2022-re megduplázná a megújuló energia-kapacitást
  • 2030-ra 100 euróra emelné az ÜHG-emisszió tonnánkénti árát
  • uniós szintű szankciókkal sújtaná azokat az országokat, melyek nem felelnek meg az EU környezetvédelmi előírásainak, ezzel Trump Amerikájára és a brexitelő Angliára is nyomást gyakorolhatna, elejét véve, hogy Angliában gyengüljenek a környezetvédelmi előírások a EU-ból való kilépés után.
Esélyek

Győzelmét egyes elemzők nem is annyira a saját politikai népszerűségének a számlájára írták, hanem annak, hogy jobban utálták Marine Le Pent és pártját. Vagyis a kisebbik rosszat választották.

Mivel Macron tavaly alapította meg a pártját, az En Marche!-t, a jövő havi parlamenti választásokon a jelöltjeinek is meg kell győzniük a szavazókat arról, hogy életképes alternatívát jelentenek Le Penék mellett. Ha az En Marche! képviselői nem tudják megismételni Macron sikerét, az meggátolhatná Macron ideáinak keresztülvitelét. A legutóbbi közvéleménykutatás szerint valószínű, hogy Macronék 249-286 helyet szereznek a Nemzetgyűlésben, ami kevesebb, mint a többséghez szükséges 289 pozíció.

Szimatot fogott: a klímatudatosság menővé teszi.
(fotó: Flickr/Jeso Coneiro)

A videoüzenet

Végül álljon itt Macron videoüzenetének teljes szövege magyar fordításban:

"Hello mindenkinek. Íme üzenetem az amerikai kutatóknak, vállalkozóknak, akik a klímaváltozáson dolgoznak. Múlt szombaton meghívtalak titeket, hogy gyertek Franciaországba, és csatlakozzatok itt európai és francia kutatókhoz a klímaváltozáson való munkában. Mert itt szívesen látunk benneteket. Tudom, hogy az elnökötök veszélybe sodorta a költségvetéseiteket, a programjaitok, mert nagyon kételkedik a klímaváltozásban. Nekem nincs kétségem a klímaváltozás léte és afelől, hogy milyen elkötelezettnek kell lennünk e kérdésben.

Úgyhogy két üzenetem van. Az egyik a francia és európai kutatóknak. Megőrizzük büdzséinket, megerősítjük befektetéseinket, állami és magán befektetéseinket, hogy még többet tudjunk tenni és felgyorsíthassuk vállalásaink teljesítését a párizsi klímakonferencia (COP21) elhatározásainak értelmében.

A második üzenet nektek szól, srácok. Kérlek bennetek, gyertek Franciaországba. Itt szívesen látunk titeket. Ez a ti országotok, mi szeretjük az innovációt. Innovatív embereket akarunk. Embereket akarunk, akik a klímaváltozáson, az energián, a megújulókon és az új technológiákon dolgoznak. Franciaország a ti országotok. Köszi."

Frappáns és laza.

Forrás: Reuters, Daily Kos, climatechangnews.com

Véleményvezér

Lengyelországnak jót tett a kormányváltás

Lengyelországnak jót tett a kormányváltás 

A lengyel gazdasági csoda nem három napig tart.
Magyarország Európában az utolsó helyen az egészségügyi kiadások rangsorában

Magyarország Európában az utolsó helyen az egészségügyi kiadások rangsorában 

Mindenképpen javítani kellene a finanszírozáson.
Magyarország a technikai államcsőd felé tart, megszorítások jöhetnek

Magyarország a technikai államcsőd felé tart, megszorítások jöhetnek 

A világgazdaság számai egyre javulnak, miközben a magyar államháztartás senyved.
Magyar Péter szerint levitézlett, idegen nyelven nem beszélő magyar politikusok vannak Brüsszelben

Magyar Péter szerint levitézlett, idegen nyelven nem beszélő magyar politikusok vannak Brüsszelben 

Tényleg ciki Brüsszelben az idegen nyelvet alig tudó magyar képviselők jelenléte.
Jó hír, mégsem pusztul el a világ

Jó hír, mégsem pusztul el a világ 

Sokan úgy gondolják, hogy addig létezik a világ, amíg vannak méhek.
Hadházy Ákos küzd, mint malac a jégen

Hadházy Ákos küzd, mint malac a jégen 

Hivatalos volt-e Orbán Viktor legutóbbi útja Amerikába?


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo