A kínai szennyezés miatt drágulhat az élelmiszer

A kínai fellendülés sötét oldala az egyre szennyezettebb levegő, ivóvíz és talaj, aminek következtében a világ legnépesebb országa mindinkább importra szorul majd élelmiszerellátásában és ennek az egész világra kiható következményei lesznek.

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Az elmúlt hatvan évben jelentősen nőtt a kínai élelmiszertermelés: a gabonatermelés például az ötszörösére nőtt az elmúlt években, hozzájárulva a gazdasági fellendüléshez és parasztok millióinak nyújtott kitörési lehetőséget a szegénységből. Csakhogy ennek – és az ország ipari szárnyalásának – megvan a sötét oldala, a környezet egyre rosszabb állapota, amely immár magát az élelmiszertermelést fenyegeti. (A kínai városok kilencven százalékában kimondottan egészségtelen a levegő.) Egy friss kutatás szerint, amely elsősorban az ország keleti tartományaira (Anhuj és Sanghaj) koncentrált, a környezet szennyezettsége immár több helyen visszafordíthatatlan károkat okozott. Ez történt például a Chao-tónál, ahol az elmúlt években a nagy mennyiségű, a talajvízbe mosódott műtrágya miatt elképesztő méretekben elszaporodott a zöldalga és kipusztult a tó körüli halászközösség megélhetését adó halállomány. A tó ökoszisztémája helyrehozhatatlanul károsodott, és a környékbeli mezőgazdasági termelés is akadozik, a vízhiány miatt.

Az űrből is látszik az algatenger - Kép: NASA

De nemcsak itt jelentkezik a probléma, hanem a termőtalaj megújulási képességében is. A nyolcvanas évektől ugyanis a kínai gazdálkodók egyre nagyobb mennyiségben kezdtek el műtrágyát és növényvédő szereket használni.  (Bár a biotermelés nem sokkal rosszabb.) 2004-től ráadásul csak romlott a helyzet, mert a kínai állam ettől kezdve nagyvonalúan szubvencionálta ezek használatát. (A régióban használják fel a világon termelt összes műtrágya hatvan százalékát!)

A kutatás brit és kínai szerzői szerint a keleti tartományok mezőgazdasági területeinek állapota annyira leromlott, hogy a közeljövőben a földterület jelentős része (70-90 százaléka) alkalmatlanná válik intenzív földművelésre. A FAO előrejelzések alapján termőföldjeink közel harmada pusztulásnak van kitéve – erózió, tömörödés, a talaj burkolása, szikesedés, szerves anyag és tápanyag kimerülés, savasodás, szennyezés – a nem fenntartható talajművelési módszerek miatt. Ha nem változtatunk a tendencián, akkor az egy főre jutó megművelhető, termékeny talaj mennyisége 2050-re csak egynegyede lesz az 1960-as szintnek. Ahhoz, hogy a folyamatot legalább fékezni lehessen, a kínai kormányzatnak a fenntartható művelési módokat kellene támogatnia. Csakhogy ezt nagyban akadályozza, hogy a farmerek Kínában még mindig a legszegényebb és legiskolázatlanabb rétegét alkotják a társadalomnak – és utánpótlásuk sincs, hiszen a fiatalok szinte kivétel nélkül a tengerparti ipari metropoliszokban vállalnak munkát.

Miközben az elkövetkező években Kína mezőgazdasági termelése lehanyatlik, a fogyasztása viszont a becslések szerint nőni fog. A FAO és a WHO korábbi becslése szerint a jelenlegi élelmiszerigény 2020-ra a másfélszeresére nő majd (és a növekedés jelentős részét Ázsia generálja).

Megnő tehát az importigény, amire egyébként a távol-keleti ország mármost is erősen rászorul. Kína már most is a világ legnagyobb élelmiszer-importőre: szójából például a világ exportjának hatvan százaléka ide irányul. A várható növekedés pedig felhajtja majd a globális élelmiszerárakat, a gabonák átlagosan 20 százalékkal, a hústermékek pedig 30 százalékkal drágább lehetnek 2020-ra, mint a 2001 és 2010 közti időszakban.

SZÉLLEL SZEMBEN AZ ÖKOTERMELŐK
Sem a jelenlegi piaci viszonyok, sem a kormányzati akciók nem ösztönzik a hazai termelőket, hogy fenntartható módon gazdálkodjanak. A gazdasági válság megtörte a komoly fogyasztói bázis kialakulásának trendjét, így alig-alig fejlődik az ökológiai gazdálkodás Magyarországon. Pedig az ökológiai termékek piaca fellendülőben van egész Európában és a világon.

Véleményvezér

Bajban a NER cégek a tőzsdén

Bajban a NER cégek a tőzsdén 

Egyszerre több NER cég került gyengülő pozícióba.
Orbán Viktor barátja teljesen más irányba megy, mint a magyar miniszterelnök gondolta

Orbán Viktor barátja teljesen más irányba megy, mint a magyar miniszterelnök gondolta 

Argentína teljesen más modellt választ, mint Magyarország.
Magyarország jobban teljesít, ja mégsem

Magyarország jobban teljesít, ja mégsem 

Valami újat kellene végre kitalálniuk a magyar országvezetőknek.
Milliós kórházvezetői fizetések, Hadházy Ákos felháborodott

Milliós kórházvezetői fizetések, Hadházy Ákos felháborodott 

Bérharc az egészségügyben.
Teljes bukta a kormány családbarát programja

Teljes bukta a kormány családbarát programja 

Nem vagyunk képesek még a társadalom reprodukálására sem.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo