Évente 173 kiló ételt dobunk ki fejenként

Becslések szerint az Európai Unióban évente 88 millió tonna élelmiszert dobnak ki, ami egy főre vetítve 173 kilogrammnak felel meg. A kidobott élelmiszerek és az élelmiszer-veszteség a víz, a talaj, munkaórák, az energia és más értékes, korlátozott erőforrások pazarlását is jelenti. Az EP Környezetvédelmi, Közegészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Bizottsága határozott állásfoglalást akar elérni az ügyben.

Kíváncsi rá, hogyan befolyásolják a világpolitikai viharok az Ön pénztárcáját?
Csatlakozzon azokhoz, akik nemcsak figyelik,
hanem értik is, mi történik a világban - és a tőkepiacokon!

Klasszis Befektetői Klub

2025. május 27. 17:00, Budapest

Részletek és jelentkezés

Az EP-bizottsági jelentéstervezet kialakításában a COPA-COGECA-részvétel segítségével a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) is részt vesz. A jelentés az élelmiszer-hulladékok mennyiségének csökkentése és az élelmiszer-biztonság javítása melletti hangsúlyos kiállást célozza.

A bizottsági kezdeményezés szerint az élelmiszer-hulladékok mennyiségét 50 százalékkal kellene csökkenteni 2030-ig, továbbá a jelenleg érvényes, 2025-ig 30 százalékos csökkentést megcélzó kötelező célkitűzés eléréséhez megfelelő eszközök biztosítását kérik az uniós döntéshozóktól. Mindez olyan összehangolt szakpolitikát szorgalmaz, amely a hulladékgazdálkodásra, az élelmiszer-biztonságra és az élelmiszerekkel kapcsolatos tájékoztatásra is kiterjed, mindemellett figyelembe vesz gazdasági, kutatási, innovációs, környezetvédelmi, agrárpolitikai, oktatási és szociálpolitikai tényezőket is. Ugyancsak fontos, hogy az eladatlan élelmiszerek kezelését, esetleges körforgásos gazdálkodásba építését uniós jogszabályok pontosan szabályozzák, mint ahogy szükséges az élelmiszer-adományozásra vonatkozó enyhébb szabályozás is. (Franciaországban már kötelező eladományoznia az el nem adott élelmiszert a boltoknak.)

Ez az igazi junk food
Kizárólag szupermarketekben és más üzletekben hulladéknak ítélt élelmiszerekből nyitottak boltot Leeds mellett. Mindenki annyit fizet, amennyit jónak lát – és a vásárlók nagyon elégedettek.
Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének becslései szerint a világon az emberi fogyasztásra előállított összes élelmiszer közel egyharmada kárba vész. A FUSIONS projekt becslései szerint az élelmiszer-hulladékok keletkezéséhez leginkább a háztartások (53 százalék) és a feldolgozó ágazat (19 százalék) járul hozzá, a vendéglátóipar hozzájárulása 12, az elsődleges termelésé 10, a nagy- és kiskereskedelemé 5 százalék. (A magyar adatok szerint fejenként 40 kilónyi élelmiszer vész kárba csak a háztartásokban.)

A FUSIONS-jelentés szerint több mint ötven uniós jogi aktus gyakorol hatást az élelmiszer-hulladékokra, az Európai Bizottságnak célszerű megvizsgálnia a jogszabályokat, és meghatároznia, hogy vannak-e olyan hiányosságok, átfedések, amelyek tekintetében további cselekvésre van szükség. Az élelmiszer-hulladékok mennyiségének csökkentése, az élelmiszer-biztonság növelése és az élelmiszer-termelés fenntarthatóságának fokozása szempontjából különösen fontos szerepe van a kutatásnak, fejlesztésnek az élelmiszer-ellátási és -fogyasztási lánc valamennyi szegmensében – közölte a NAK

Véleményvezér

Magyar Péter nyilvánosságra hozta a Fidesz „őszödi beszédét”

Magyar Péter nyilvánosságra hozta a Fidesz „őszödi beszédét” 

A Fidesz eddigi állításával ellentétben nem békepárti.
A magyar vállalkozók az ötödik legmagasabb árat fizetik Európában az áramért

A magyar vállalkozók az ötödik legmagasabb árat fizetik Európában az áramért 

Az európai átlagár felett kapják az áramot a magyar vállalkozók.
A közeli fővárosokban sorra építik a metróvonalakat

A közeli fővárosokban sorra építik a metróvonalakat 

Budapesten is elkelne még néhány metró.
A lengyeleknek sikerült a repülőrajt

A lengyeleknek sikerült a repülőrajt 

A nyomában sem vagyunk a lengyeleknek.
Hadházy Ákos nem vette a szívére, hogy kitiltották a Parlamentből

Hadházy Ákos nem vette a szívére, hogy kitiltották a Parlamentből 

Amikor kitiltanak a munkahelyedről, kicsit vicces.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo