hirdetés

Erdőirtás nélkül is lehet több pálmaolaj

A WWF ugyan lesújtó adatokat közölt arról, mennyire nem fenntartható módon termesztik a pálmaolajat, a világ legnépszerűbb növényi olaját. Egy jó hír azonban mégis van: tudósok szerint erdőirtás nélkül is lehetne növelni az ültetvények méretét.

Van kiút az értékválságból? Megállítható az akkugyárak terjedése itthon?
Van még jövőnk az EU-ban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Donáth Annával, a Momentum EP-képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. október 4. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

hirdetés

A pálmaolaj temérdek kozmetikai, háztartási és élelmiszeripari cikk hozzávalója, a rúzstól és a szappantól a tejfölön, a margarinon, a fagylalton és a testápolón át a bioetanolig szinte mindenbe adagolják. A WWF szerint a csomagolt termékek mintegy felében megtalálható. Ami nyilvánvalóan irdatlanul nagy termékskálát és árucikk-mennyiséget jelent.

A WWF éves pálmaolaj-jelentésének kijelentései nem éppen rózsásak. Délkelet-Ázsiában az őshonos orangutánok és élőhelyeik vesznek áldozatul az erdőirtásnak, ami azért történik, hogy az őserdők helyébe megyényi területű olajpálmafa-ültetvényeket telepítsenek. A nagy területű fakivágások nettó üvegházgáz-kibocsátók: a kivágott fákból a légkörbe áramlik a bennük megkötött szén-dioxid. (Malajzia és Indonézia ezért van a nagy kibocsátók között.) A globális emisszió 20 százaléka az erdőirtásra vezethető vissza.

Az ausztriai székhelyű International Institute for Applied Systems Analysis (IIASA) kutatói ázsiai, dél-amerikai és afrikai műholdas felvételeket tanulmányozva arra a következtetésre jutottak, hogy megduplázható lenne a pálmaolaj-termelés volumene a természetvédelmi körzetek és erdők kiirtása nélkül is.

Fotó: flickr

Ez azért is jó hír, mert már 2020-ra megduplázódik a pálamolajigény, ami nagy veszélyt jelent a trópusi erdők érintetlenségére és a biodiverzitásra nézve. Jelenleg 18 millió hektárt fednek le olajpálma-ültetvények világszerte, jelentette a Thomson Reuters Foundation. Ez nagyobb kiterjedésű földterület, mint Uruguay. 1990-ben még csak 6 millió hektáron termesztettek olajpálmát, állítja az IIASA

Az IIASA munkatársai közel 19 millió hektárnyi területet azonosítottak, melyek természetkárosítás nélkül is olajpálma-termesztésre használhatnának. Világszerte körülbelül 3 millió gazdálkodó él a pálmaolajbizniszből, ez szám 7 millióra is nőhetne az IIASA szerint, ha az iparág és beszállítói hálózata fenntartható módon növekszik.

A mi kezünkben van a megoldás
Mivel a kiváltása lehetetlennek tűnik, a megoldás a fogyasztói szokások megváltoztatása lehetne. A pálmaolajat elsősorban ugyanis a margarinokban, fagylaltokban, csokoládékban, készételekben hasznosítják. A világ legnépszerűbb mogyorókréme például 20 százalékban ebből készül. Ha a fogyasztók igénye csökkenne az ilyen termékek iránt, ezzel értelemszerűen a pálmaolaj világpiaci ára is csökkenne, így nem érné már meg további területeket tönkretenni az előállítása érdekében.Ugyanakkor a pálmaolajat biodízel és kozmetikumok előállítására és feldolgozott formában állati takarmányként is hasznosítják. A környezetvédő csoportok ezért évek óta az ilyen felhasználási módszerek betiltásáért lobbiznak – egyelőre azonban kevés sikerrel. A nyugati világ kormányai eddig vajmi keveset tettek a felhasználás visszaszorítása érdekében, egyedül Franciaország tett érdemi lépéseket a pálmaolaj felhasználásának visszaszorítására, a Nutella-adónak is becézett illeték bevezetésével.
hirdetés

Véleményvezér

Ilyen se volt még, a vadhús olcsóbb, mint a marha

Ilyen se volt még, a vadhús olcsóbb, mint a marha 

Folyamatosan produkálja a magyar gazdaság a meghökkentő eseményeket, miközben a kormány szerint munkájuk egyszerűen hibátlan.
Szijjártó Péter nagyon örül az oroszbarát Fico győzelmének, a szlovákiai magyar szövetség bukására egy szót nem veszteget

Szijjártó Péter nagyon örül az oroszbarát Fico győzelmének, a szlovákiai magyar szövetség bukására egy szót nem veszteget 

A Kuciak-gyilkosságot követő 2018-as bukása után Robert Fico nagyobb orosz barátságot és kemény EU-ellenességet hirdetett.
9 milliárd forintnál tart a sámándob

9 milliárd forintnál tart a sámándob 

A 2015-ös milánói világkiállításra készült Sámándob-pavilon építésére a kormány 2,3 milliárd forintot adott, majd közel 2 milliárd forintot szavazott meg programokra, hogy mindez kiegészüljön egy további 900 milliós pótköltségvetéssel. Most újabb 4 milliárd forintnál tartunk.
Az osztrák vasutasoknak elegük lett magyar kollégáikból

Az osztrák vasutasoknak elegük lett magyar kollégáikból 

Tényleg egészen elképesztő, hogy a magyar vasút mennyire képtelen megfelelni a kor elvárásainak.
A magyar élelmiszer-infláció fele az állami adóemelések eredménye

A magyar élelmiszer-infláció fele az állami adóemelések eredménye 

Érdekes az állami kommunikáció. Miközben folyamatosan az infláció elleni harc hőseként mutatja magát be a kormány az élelmiszer áremelkedés felét a kabinet generálta.
Szijjártó Péternek szerepelnie kellene a Kőgazdag Fiatalok című reality showban

Szijjártó Péternek szerepelnie kellene a Kőgazdag Fiatalok című reality showban 

Igazságtalan, hogy külügyminiszterünk nem kapott lehetőséget a legújabb, nézőszámot döntögető reality showban. Pont ugyanúgy él és gondolkodik, mint az ott szereplők.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo