Elektromos autók miatt fektetnek a megújulókba az olajcégek

Kezd felpörögni az olajvállalatok megtelepedése a megújuló energiák szektorában, de még mindig az árbevételük és éves akvizícióik töredékét költik ilyen cégekre. A megújulók nyereségessége azonban kihagyhatatlan üzleti lehetőség, s az elektromos autók térnyerése is rákényszeríti őket, hogy ilyen irányban invesztáljanak.

A Bloomberg New Energy Finance megnézte, mennyire mozdulnak el e vállalatok a fosszilis energiahordozóktól a megújulók felé. A hangsúlyok persze még nem tolódtak el a zöld energia felé, de a társadalmi és a részvényesi nyomás nagy e vállalatokon, hogy diverzifikálják portfóliójukat, s a megújulók növekvő nyereségessége is erre ösztönzi őket.

2015-ben még 21, 2016-ban már 44 ügyletet kötöttek a zöld energiák szférájában, vagyis megduplázták az ügyletek számát. Ez magában foglalja a cégakvizíciót, a részesedés szerzését, s a kockázati tőkésként történő korai finanszírozást is.

Kép: Wikipedia

Szolár és szél

Az elmúlt 15 évben e fosszilis cégek 428 ügylet keretében 6,2 milliárd dollártért szereztek részesedéseket tiszta energiás cégekben. Együttesen. Ez persze eltörpül az egyes cégek éves árbevételük mellett, hiszen egy ExxonMobil 2017-ben 237,1 milliárd dollárnyi forgalmat generált, a BP 240,2 milliárd dollárt. De a tőkeallokáció tekintetében is kicsi ez a 15 éves összeg, hiszen a Shell például idén 25 milliárd dollárt fordít akvizíciókra.

Dől a pénz a lakossághoz, hogy vegyen e-autót
2017-ben először haladta meg az egy milliót a világon eladott elektromos autók száma. Az adat mögött főként Kína áll, ott a villanyautók piaca már nagyobb, mint az amerikai és az európai összesen.
A Bloomberg szerint 2016-ban 290 milliárd dollár áramolhatott új befektetésként a megújuló energiás startupokba. Az olajcégek legnagyobb számban a napenergiás cégekben szálltak be, utána jön a sorban a szélenergia. Növekszik érdeklődésük a tengeri szélkerék-parkok iránt is, ami szinergiát nyújt, mert az olajcégek nagy know how-val rendelkeznek a tengeri infrastruktúrák létesítésében és működtetésében.

A tengeri szénenergiaerőművek igénylik a legtöbb befektetést, de általában ezek a legnagyobb nyereségességű beruházások is a zöld energiaszektorban. Csökkent a fosszilis nagyvállalatok befektetési kedve a bioetanol iránt, olyannyira, hogy 2017-ben egy ilyen fektetést sem eszközöltek a Big Oil márkanevei. Akkor voltak leginkább érdekeltek a benzin és a gázolaj kiváltásában, amikor a kőolaj világpiaci ára a csúcson volt, 100-110 dollár körül mozgott. Az elmúlt években viszont jelentősen esett az olaj árfolyama.

Elektromos autók

Európa második legnagyobb olajcége, a Total SA volt a legaktívabb cégvásárló és befektető. Amerikai cégekbe például kockázati befektetőként is beszáll. Az olajvállalatok természetesen arra is készülnek már, hogy benzinkútjaiknál egyre több elektromos autó tankol majd. Befektetéseik e téren leginkább az energiatárolásban utazó cégeket célozza meg. A Shell nemrég megvette a NewMotiont, mely elektromos autók töltőállomáshálózatát üzemelteti.

Elindult a Piac & Profit Online Akadémia!
Új szolgáltatással jelentkezik a Piac & Profit a hazai kkv-döntéshozók üzleti tudásának gyarapítása érdekében. Piac & Profit Online Akadémiát indítottunk a Piac & Profit Konferenciák legsikeresebb, legjobb előadói kurzusvezetői közreműködésével. Az online képzések egyre népszerűbbek, sokak számára elérhetőbbek. A konferenciákon felhalmozott tudásokat ajánljuk a kkv-döntéshozóknak és az adott szakma jövőjét előre megismerni akaróknak.

Véleményvezér

Ilyen se volt még, nyilvános hirdetésben keresnek számlahamisítót

Ilyen se volt még, nyilvános hirdetésben keresnek számlahamisítót 

A magas adók miatt a csalók kánaánja Magyarország. A világrekorder áfa nagyon vonzó alternatíva a törvénykerülőknek.
Lecsúsztunk a második helyről, de azért még mindig dobogón vagyunk az inflációt tekintve

Lecsúsztunk a második helyről, de azért még mindig dobogón vagyunk az inflációt tekintve 

A világ legfejlettebb országainak inflációs listáján Törökország után megelőzött minket Kolumbia is. Az unióban azért őrizzük az első helyünket.
Hadházy Ákos pert nyert Müller Cecília ellen

Hadházy Ákos pert nyert Müller Cecília ellen 

Nyunyóka feltalálója megalázó vereséget szenvedett. Nem rágalmazás azt mondani róla, hogy visszaélt hivatali hatalmával.
Hol a legjobb gyereket nevelni? Nem fértünk be az első húszba

Hol a legjobb gyereket nevelni? Nem fértünk be az első húszba 

A kormány 12 éve hirdette meg családbarát programját. Sok eredmény nem látszik.
10-12 órát is kell várni egy kórház sürgősségi osztályán

10-12 órát is kell várni egy kórház sürgősségi osztályán 

Elképesztő kórházi fényképet közölt egy Facebook tag. Reméljük csak rémhír, vagy hamisítvány, de nem annak tűnik.
Szépen nőtt a magyar fizikai munkások kereseti lehetősége Ausztriában

Szépen nőtt a magyar fizikai munkások kereseti lehetősége Ausztriában 

Ausztriában jószerivel nem található olyan vendéglátóhely, ahol ne hallhatnánk magyar szót. A kormányzati sikerjelentések ellenére ismét nő a külföldön dolgozó magyarok száma.

Info & tech

Cégvezetés & irányítás

Piac & marketing


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo