Elektromos autók miatt fektetnek a megújulókba az olajcégek

Kezd felpörögni az olajvállalatok megtelepedése a megújuló energiák szektorában, de még mindig az árbevételük és éves akvizícióik töredékét költik ilyen cégekre. A megújulók nyereségessége azonban kihagyhatatlan üzleti lehetőség, s az elektromos autók térnyerése is rákényszeríti őket, hogy ilyen irányban invesztáljanak.

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A Bloomberg New Energy Finance megnézte, mennyire mozdulnak el e vállalatok a fosszilis energiahordozóktól a megújulók felé. A hangsúlyok persze még nem tolódtak el a zöld energia felé, de a társadalmi és a részvényesi nyomás nagy e vállalatokon, hogy diverzifikálják portfóliójukat, s a megújulók növekvő nyereségessége is erre ösztönzi őket.

2015-ben még 21, 2016-ban már 44 ügyletet kötöttek a zöld energiák szférájában, vagyis megduplázták az ügyletek számát. Ez magában foglalja a cégakvizíciót, a részesedés szerzését, s a kockázati tőkésként történő korai finanszírozást is.

Kép: Wikipedia

Szolár és szél

Az elmúlt 15 évben e fosszilis cégek 428 ügylet keretében 6,2 milliárd dollártért szereztek részesedéseket tiszta energiás cégekben. Együttesen. Ez persze eltörpül az egyes cégek éves árbevételük mellett, hiszen egy ExxonMobil 2017-ben 237,1 milliárd dollárnyi forgalmat generált, a BP 240,2 milliárd dollárt. De a tőkeallokáció tekintetében is kicsi ez a 15 éves összeg, hiszen a Shell például idén 25 milliárd dollárt fordít akvizíciókra.

Dől a pénz a lakossághoz, hogy vegyen e-autót
2017-ben először haladta meg az egy milliót a világon eladott elektromos autók száma. Az adat mögött főként Kína áll, ott a villanyautók piaca már nagyobb, mint az amerikai és az európai összesen.
A Bloomberg szerint 2016-ban 290 milliárd dollár áramolhatott új befektetésként a megújuló energiás startupokba. Az olajcégek legnagyobb számban a napenergiás cégekben szálltak be, utána jön a sorban a szélenergia. Növekszik érdeklődésük a tengeri szélkerék-parkok iránt is, ami szinergiát nyújt, mert az olajcégek nagy know how-val rendelkeznek a tengeri infrastruktúrák létesítésében és működtetésében.

A tengeri szénenergiaerőművek igénylik a legtöbb befektetést, de általában ezek a legnagyobb nyereségességű beruházások is a zöld energiaszektorban. Csökkent a fosszilis nagyvállalatok befektetési kedve a bioetanol iránt, olyannyira, hogy 2017-ben egy ilyen fektetést sem eszközöltek a Big Oil márkanevei. Akkor voltak leginkább érdekeltek a benzin és a gázolaj kiváltásában, amikor a kőolaj világpiaci ára a csúcson volt, 100-110 dollár körül mozgott. Az elmúlt években viszont jelentősen esett az olaj árfolyama.

Elektromos autók

Európa második legnagyobb olajcége, a Total SA volt a legaktívabb cégvásárló és befektető. Amerikai cégekbe például kockázati befektetőként is beszáll. Az olajvállalatok természetesen arra is készülnek már, hogy benzinkútjaiknál egyre több elektromos autó tankol majd. Befektetéseik e téren leginkább az energiatárolásban utazó cégeket célozza meg. A Shell nemrég megvette a NewMotiont, mely elektromos autók töltőállomáshálózatát üzemelteti.

Elindult a Piac & Profit Online Akadémia!
Új szolgáltatással jelentkezik a Piac & Profit a hazai kkv-döntéshozók üzleti tudásának gyarapítása érdekében. Piac & Profit Online Akadémiát indítottunk a Piac & Profit Konferenciák legsikeresebb, legjobb előadói kurzusvezetői közreműködésével. Az online képzések egyre népszerűbbek, sokak számára elérhetőbbek. A konferenciákon felhalmozott tudásokat ajánljuk a kkv-döntéshozóknak és az adott szakma jövőjét előre megismerni akaróknak.

Véleményvezér

Magyar Péter szerint egy fideszes képviselő titokban megszavazta az Európai Parlament elnökének a néppárti jelöltet

Magyar Péter szerint egy fideszes képviselő titokban megszavazta az Európai Parlament elnökének a néppárti jelöltet 

Újraválasztották Roberta Metsolát az Európai Parlament elnöki tisztségébe.
A szegénység görbén egyedül Szlovákia előz meg minket Európában

A szegénység görbén egyedül Szlovákia előz meg minket Európában 

Egy ország gazdasági teljesítménye és a szegénység között ugyan szigorú az összefüggés, mégis vannak apróbb különbségek.
A magyar agrárbárók átlagos birtokmérete tízszer nagyobb, mint az uniós átlag

A magyar agrárbárók átlagos birtokmérete tízszer nagyobb, mint az uniós átlag 

Rendkívül falánkok a magyar agrárbárók.
Kiderült, hogy milyen típusú orosz rakéta találta el a kijevi gyerekkórházat

Kiderült, hogy milyen típusú orosz rakéta találta el a kijevi gyerekkórházat 

Példátlan állami terrorcselekmény volt.
Croissant mindössze 2 ezer 500 forintért

Croissant mindössze 2 ezer 500 forintért 

Régen a lángos egy olcsó népi eledel volt, ma már egy másik kategória, ahogy sok egyéb élelmiszer is.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo