hirdetés

Egészségesnek tűnnek, de valójában zombik

Egészségesnek tűnő, ám szaporodásra képtelen "zombikorallokkal" teli zátonyokat fedeztek fel kutatók a karibi térségben, ami azt jelenti, hogy ezek a virágállatok sem tudnak segíteni a korallfehéredés áldozatává vált törékeny ökoszisztémák újra-benépesítésében.
hirdetés

A hawaii Nemzetközi Korallzátony Szimpóziumon ismertetett új tanulmány készítői a karibi térség 327 korallkolóniájától származó minták alapján vizsgálták meg a térség egyik legnépesebb korallfajtája, a súlyosan veszélyeztetett Acropora palmata reprodukciós képességét - írta a The Guardian. A szakemberek az Egyesült Államok délkeleti részén fekvő Florida Keys két területén is spermium és petesejt nélküli korallokra bukkantak, ami azt jelenti, hogy az állatoknak semmi esélye a szaporodásra. A kutatók szerint az Acropora palmata ezen egyedei gyakorlatilag élő halottak, vagyis "zombikorallok" és végül biztosan el fognak pusztulni, tehát nem tudnak segíteni a korallfehéredés áldozatává vált zátonyok újra-benépesítésében.

Kép: Pixabay

A jóval messzebb fekvő Santa Cruz térségéből származó két mintában azonban 100 százalékban reprodukcióra képes korallokat azonosítottak a szakemberek. A Közép-Floridai Egyetem munkatársaként dolgozó John Fauth szerint ez azt bizonyítja, hogy a legkedveltebb turistacélpontoknál a legsúlyosabb a helyzet. Egy másik vizsgálat a világszerte több ezer fényvédőmárkában megtalálható oxibenzont mutatott ki a Hawaiit, Floridát és az Amerikai Virgin-szigeteket övező vizekben. Ez a kemikália megöli a korallokat, módosítja a felnőtt példányok DNS-ét, jóval hajlamosabbá téve őket az akár halálos kimenetelű kifehéredésre is, és olyan torzulásokat eredményez lárvaállapotban, ami szinte lehetetlenné teszi a normális fejlődést.

Egy korábbi tanulmány kimutatta, hogy a turistaparadicsomok térségében lévő korallzátonyoknál a legmagasabb az oxibenzon-koncentráció, dagály idején ugyanis a víz begyűjti az emberekről lefolyt napvédőket a strandokról. A korallfehéredést a tengervíz hőmérsékletének emelkedése okozza, aminek hátterében a klímaváltozás és a Csendes-óceán trópusi vízfelszínének felmelegedését okozó El Nino légköri jelenség áll. (Van ahol olyan mértékű a pusztulás, hogy a turizmus miatt aggódó kormányok cenzúrázzák a híreket.)

Amikor a tengervíz túlságosan felmelegszik, a korallokban élő, azok színét adó algák kilökődnek és csak a fehéres színű mészváz marad utánuk. Ha a folyamat hosszan tart, a korallok elpusztulnak, ami súlyos csapást jelent az élőhelyként és táplálékként a korallokra támaszkodó halakra és rajtuk keresztül az emberekre is.

Egyre nagyobb a baj az óceánokban
Ha a tenger tovább savasodik és a mészhéjú élőlények nem képesek vázat alkotni maguknak, felborul a tengeri élővilág tápláléklánca. Csak az üvegházgáz-emisszió radikális visszafogásával menthetők meg a világ korallszigetei. Fogy az idő.
hirdetés

Véleményvezér

Pöttöm tankok tartanak Ukrajna felé

Pöttöm tankok tartanak Ukrajna felé

Az ukrajnai háború ott tart, hogy minden oldal mindent elővesz a hadi spájzból, ami még működik.
Orbán Viktor után Mészáros Lőrincet is feljelentette Hadházy Ákos

Orbán Viktor után Mészáros Lőrincet is feljelentette Hadházy Ákos

A korrupció ellen harcoló független képviselő Orbán Viktort hivatali visszaélés miatt jelentette fel, Mészáros Lőrincet csalásért.
Elképesztő adatok érkeznek Horvátországból az euró bevezetése után

Elképesztő adatok érkeznek Horvátországból az euró bevezetése után

Már semmi nem a régi. Korábban az euró bevezetése egy országban komoly inflációt okozott, most viszont Horvátországban meglepetést.
Rekord a 100 éven felüliek számában

Rekord a 100 éven felüliek számában

A világjárványt követően általános jelenség volt, hogy mindenütt csökkent a várható élettartam. Japánban viszont meghaladta a 90 ezret a 100 éven felüliek száma.
Szárnyal a német hadiipar

Szárnyal a német hadiipar

Két vesztes világháborút követően is Európa élén a német gazdaság, hadiiparuk pedig hatalmasat lépett előre.
Putyin körözött bűnöző lett akkor Magyarországon is?

Putyin körözött bűnöző lett akkor Magyarországon is?

A Nemzetközi Büntetőbíróság (International Criminal Court) körözést adott ki az orosz elnökre, Vlagyimir Putyinra. 


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo