hirdetés

Címkét kapnak az uniótól a zöld beruházások

Az Európai Bizottság új címkézést indít a zöld pénzügyi termékek, például zöld kötvények és a megújuló energiás befektetések besorolására, hogy ösztönözze a magántőke áramlását a zöld gazdaságba.
hirdetés

Az Európai Bizottság úgy látja, hogy az Egyesült Államok kilépése a párizsi klímaegyezményből új üzleti lehetőségeket jelent az uniónak. A zöld címkék nemcsak egységes jelzést adnának a zöld gazdaság megvalósulását elősegítő projekteknek, hanem pontos sztenderdeket is meghonosítanának. Ezzel egyúttal a greenwashing megakadályozása is a cél. A greenwashing a cégek azon marketingtrükkje, amikor sokkal zöldebbnek láttatják magukat és termékeiket, szolgáltatásaikat, mint amilyenek valójában. Sok cég ugyanis visszaél azzal, hogy zöldnek tüntet fel olyan termékeket és szolgáltatásokat, amik nem is igazán környezetkímélőek.

Kép: SXC

Az EU egy átfogó környezetpolitikai akcióterv részeként indítaná el az új címkét a pénzügyi szektorban. Az EU az Európai Beruházási Bankon keresztül a következő öt esztendőben évi 20 milliárd dollárt fektet az alacsony karbontartalmú gazdasági fejlődést elősegítő projektekre, de az EB tisztában van vele, hogy a magántőke részvétele is szükséges. A befektetők bátorításához viszont láthatóság és világos mércék szükségesek, ezt szolgálná a címke és a mögötte meghúzódó egységes követelményrendszer.

Az EB becslése szerint Európának évi 180 milliárd eurónyi befektetésre lenne még szükség a következő két évtizedben, hogy a párizsi klímaegyezmény emissziócsökkentési céljainak megfelelően haladjon a gazdaság dekarbonizációja. A bizottság 2018 elején áll elő részletes tervekkel arról, hogyan tudná serkenteni a tőkeáramlást a zöld beruházásokba és miként módosítana a szabályozási környezeten.

Az EU-ban 145 milliárd eurónyi zöld eszközt kezeltek a befektetési alapok 2016-ban, míg a (nem csupán ökotudatos) befektetések teljes volumene ennél jóval több volt: 3400 milliárd részvény és 3100 milliárd eurónyi kötvény. Becslések szerint a 2017-ben kibocsátandó zöld kötvények nagyságrendje globálisan eléri majd a 131 milliárd eurót.

hirdetés

Véleményvezér

Pöttöm tankok tartanak Ukrajna felé

Pöttöm tankok tartanak Ukrajna felé

Az ukrajnai háború ott tart, hogy minden oldal mindent elővesz a hadi spájzból, ami még működik.
Orbán Viktor után Mészáros Lőrincet is feljelentette Hadházy Ákos

Orbán Viktor után Mészáros Lőrincet is feljelentette Hadházy Ákos

A korrupció ellen harcoló független képviselő Orbán Viktort hivatali visszaélés miatt jelentette fel, Mészáros Lőrincet csalásért.
Elképesztő adatok érkeznek Horvátországból az euró bevezetése után

Elképesztő adatok érkeznek Horvátországból az euró bevezetése után

Már semmi nem a régi. Korábban az euró bevezetése egy országban komoly inflációt okozott, most viszont Horvátországban meglepetést.
Rekord a 100 éven felüliek számában

Rekord a 100 éven felüliek számában

A világjárványt követően általános jelenség volt, hogy mindenütt csökkent a várható élettartam. Japánban viszont meghaladta a 90 ezret a 100 éven felüliek száma.
Szárnyal a német hadiipar

Szárnyal a német hadiipar

Két vesztes világháborút követően is Európa élén a német gazdaság, hadiiparuk pedig hatalmasat lépett előre.
Putyin körözött bűnöző lett akkor Magyarországon is?

Putyin körözött bűnöző lett akkor Magyarországon is?

A Nemzetközi Büntetőbíróság (International Criminal Court) körözést adott ki az orosz elnökre, Vlagyimir Putyinra. 


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo