Fordulópont az újrahasznosításban

Ahogy az üzleti szektor igyekszik egyre több fogyasztót rávezetni a körforgásos gazdaságban való részvételre, motiváció gyanánt gyakoribbá válnak az ajándékok és a kedvezmények. Elértük a fordulópontot: a Coca-Cola értékesebb ajándékot ad az italospalackot visszaszolgáltató vásárlóknak, mint amennyibe a megvásárolt termék került.

A Starbucks például Amerikában kedvezményt ad azoknak, akik saját kávéspohárral érkeznek kávéházaikba. De nemcsak az új műanyag eszköz használatát kell megelőzni, hanem a már elhasznált plasztiktárgyak visszagyűjtését és újrahasznosítását is meg kell oldani. Persze erre is születtek már megoldások: Angliában a Merlin Entertainments vidámparkjaiban például olyan kólaautomatákat helyeztek el, melyekbe be lehet dobni a plasztik italospalackokat. A környezettudatos fogyasztók e cselekedetükért 50 százalékos kedvezményt kapnak a vidámparkok belépőjegyeiből. Az akció július 25-től október 19-ig tart a szigetországban.

Könnyen lehetséges, hogy a szelektív gyűjtést ily módon segítő, márkázott gépek stratégiailag fontos pontokon fognak elszaporodni más brandek hasonló akcióiban is: nem elég a boltoknál megoldani a körforgásos gazdaságban való részvételt, vagyis az újrafeldolgozáshoz szükséges visszagyűjtést. Értelemszerű, hogy olyan szabadidős tevékenységek helyén is célszerű a visszagyűjtésről való gondoskodás, ahol nyáron sok üdítőital fogy. A szóban forgó vidámparki masinák egyébként összenyomják a palackokat, vagyis 90 százalékkal több palackot lehet beléjük helyezni, mintha azokat a természetes állapotukban kerülnének be.

Kép: Pixabay

A gépek által adott voucher 50 százalékos kedvezményre jogosít és a Merlin 30 vidámparkjában lehet beváltani, közéjük tartozik a windsori Legoland is. Ha napijegyet vásárol az ember, ez 27 angol font árengedményt jelent.

A Coca-Cola természetesen márkaépítésre is használja az akciót, amit tévés kampányban is népszerűsít. Az italgyártó brit leányvállalata több újrahasznosított műanyagot vásárol termékgyártásához Angliában, mint bármely más cég a szigetországban. 2020-ra angliai gyáraiban a jelenlegi 25 százalékról 50 százalékra emeli az újrahasznosított műanyag részarányát a palackjaiban. Az összes angliai Coca-Cola palack újrahasznosítható.

A nagy divatmárkák is átállnak a körforgásos üzleti modellre
A jövőben nem lesz olyan divatmárka, amely ne gyűjtené vissza vásárlóitól az elhordott vagy szimplán megunt ruhákat. A divattervezőknak arra is kell majd használniuk kreativitásukat, hogy miként hasznosítsák újra öltözetekben a legkülönfélébb anyagokat.
A vállalat egyébként globális szinten 2030-ra tűzte ki célnak, hogy minden egyes eladott italos palackjára egy visszagyűjtött példány jusson. Ehhez persze kulcsfontosságú a fogyasztók szelektív gyűjtési szokásainak megreformálása ösztönző jutalomakciókkal. A Coca-Cola angliai leányvállalatának döntését az ajándékakcióról persze alapos kutatás előzte meg, amit a YouGov végzett el a vállalatnak. Ebből az derült ki, hogy az angol fogyasztók 64 százaléka menet közben – értsd: rögtön a fogyasztás után – aktivizálná magát a szelektív gyűjtésben, ha azonnal kapna érte valami jutalmat.

Angliában ez az első akció, amiben a termék gyártója értékesebb ajándékot kínál a termék újrahasznosítható részének – ez esetben az italospalacknak – a visszagyűjtéséért, mint amennyibe a termék került. Elképzelhető, hogy ebben is versengeni fognak a márkák egy ideig, míg a kritikus tömeget rá nem szoktatják a környezettudatos fogyasztói viselkedésre.

(Sustainable Brands)

 

Bemutatjuk a Piac & Profit Online Akadémia kurzusvezetőit!
Új szolgáltatással jelentkezik a Piac & Profit a hazai kkv-döntéshozók üzleti tudásának gyarapítása érdekében. Piac & Profit Online Akadémiát indítottunk a Piac & Profit Konferenciák legsikeresebb, legjobb előadói kurzusvezetői közreműködésével. Az online képzések egyre népszerűbbek, sokak számára elérhetőbbek. A konferenciákon felhalmozott tudásokat ajánljuk a kkv-döntéshozóknak és az adott szakma jövőjét előre megismerni akaróknak.

Véleményvezér

Románia is lehagyott minket a várható élettartam statisztikákban

Románia is lehagyott minket a várható élettartam statisztikákban 

80 felett már nincs sok esélyünk.
A francia elnök szerint a kis nemzeti vállalatok versenyképtelenek a nagy globális cégekkel szemben

A francia elnök szerint a kis nemzeti vállalatok versenyképtelenek a nagy globális cégekkel szemben 

A francia elnök keményen beszólt az európai gazdaságpolitikának.
Az osztogató-fosztogató állam nagyon drága

Az osztogató-fosztogató állam nagyon drága 

A kormány tavalyi, többször módosított hiánycélja sem teljesült.
Jobbról és balról is immár Magyar Péter nemiségét firtatják

Jobbról és balról is immár Magyar Péter nemiségét firtatják 

Lassan mulatságba fullad a magyar elit kommunikációs vergődése.
Minimum nettó 800 ezer forintos fizetés a Lidlben

Minimum nettó 800 ezer forintos fizetés a Lidlben 

Nem álom, valóság.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo