Fordulópont az újrahasznosításban

Ahogy az üzleti szektor igyekszik egyre több fogyasztót rávezetni a körforgásos gazdaságban való részvételre, motiváció gyanánt gyakoribbá válnak az ajándékok és a kedvezmények. Elértük a fordulópontot: a Coca-Cola értékesebb ajándékot ad az italospalackot visszaszolgáltató vásárlóknak, mint amennyibe a megvásárolt termék került.

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A Starbucks például Amerikában kedvezményt ad azoknak, akik saját kávéspohárral érkeznek kávéházaikba. De nemcsak az új műanyag eszköz használatát kell megelőzni, hanem a már elhasznált plasztiktárgyak visszagyűjtését és újrahasznosítását is meg kell oldani. Persze erre is születtek már megoldások: Angliában a Merlin Entertainments vidámparkjaiban például olyan kólaautomatákat helyeztek el, melyekbe be lehet dobni a plasztik italospalackokat. A környezettudatos fogyasztók e cselekedetükért 50 százalékos kedvezményt kapnak a vidámparkok belépőjegyeiből. Az akció július 25-től október 19-ig tart a szigetországban.

Könnyen lehetséges, hogy a szelektív gyűjtést ily módon segítő, márkázott gépek stratégiailag fontos pontokon fognak elszaporodni más brandek hasonló akcióiban is: nem elég a boltoknál megoldani a körforgásos gazdaságban való részvételt, vagyis az újrafeldolgozáshoz szükséges visszagyűjtést. Értelemszerű, hogy olyan szabadidős tevékenységek helyén is célszerű a visszagyűjtésről való gondoskodás, ahol nyáron sok üdítőital fogy. A szóban forgó vidámparki masinák egyébként összenyomják a palackokat, vagyis 90 százalékkal több palackot lehet beléjük helyezni, mintha azokat a természetes állapotukban kerülnének be.

Kép: Pixabay

A gépek által adott voucher 50 százalékos kedvezményre jogosít és a Merlin 30 vidámparkjában lehet beváltani, közéjük tartozik a windsori Legoland is. Ha napijegyet vásárol az ember, ez 27 angol font árengedményt jelent.

A Coca-Cola természetesen márkaépítésre is használja az akciót, amit tévés kampányban is népszerűsít. Az italgyártó brit leányvállalata több újrahasznosított műanyagot vásárol termékgyártásához Angliában, mint bármely más cég a szigetországban. 2020-ra angliai gyáraiban a jelenlegi 25 százalékról 50 százalékra emeli az újrahasznosított műanyag részarányát a palackjaiban. Az összes angliai Coca-Cola palack újrahasznosítható.

A nagy divatmárkák is átállnak a körforgásos üzleti modellre
A jövőben nem lesz olyan divatmárka, amely ne gyűjtené vissza vásárlóitól az elhordott vagy szimplán megunt ruhákat. A divattervezőknak arra is kell majd használniuk kreativitásukat, hogy miként hasznosítsák újra öltözetekben a legkülönfélébb anyagokat.
A vállalat egyébként globális szinten 2030-ra tűzte ki célnak, hogy minden egyes eladott italos palackjára egy visszagyűjtött példány jusson. Ehhez persze kulcsfontosságú a fogyasztók szelektív gyűjtési szokásainak megreformálása ösztönző jutalomakciókkal. A Coca-Cola angliai leányvállalatának döntését az ajándékakcióról persze alapos kutatás előzte meg, amit a YouGov végzett el a vállalatnak. Ebből az derült ki, hogy az angol fogyasztók 64 százaléka menet közben – értsd: rögtön a fogyasztás után – aktivizálná magát a szelektív gyűjtésben, ha azonnal kapna érte valami jutalmat.

Angliában ez az első akció, amiben a termék gyártója értékesebb ajándékot kínál a termék újrahasznosítható részének – ez esetben az italospalacknak – a visszagyűjtéséért, mint amennyibe a termék került. Elképzelhető, hogy ebben is versengeni fognak a márkák egy ideig, míg a kritikus tömeget rá nem szoktatják a környezettudatos fogyasztói viselkedésre.

(Sustainable Brands)

 

Bemutatjuk a Piac & Profit Online Akadémia kurzusvezetőit!
Új szolgáltatással jelentkezik a Piac & Profit a hazai kkv-döntéshozók üzleti tudásának gyarapítása érdekében. Piac & Profit Online Akadémiát indítottunk a Piac & Profit Konferenciák legsikeresebb, legjobb előadói kurzusvezetői közreműködésével. Az online képzések egyre népszerűbbek, sokak számára elérhetőbbek. A konferenciákon felhalmozott tudásokat ajánljuk a kkv-döntéshozóknak és az adott szakma jövőjét előre megismerni akaróknak.

Véleményvezér

Újra lőnek az ukrán tüzérek

Újra lőnek az ukrán tüzérek 

Nagy hatótávolságú rakétákat is kapnak az ukránok.
Szégyenteljes helyre került Magyarország a jogállamisági index alapján

Szégyenteljes helyre került Magyarország a jogállamisági index alapján 

A magyar jogásztársadalom levizsgázott.
Schmitt Pál szelleme kísért Norvégiában

Schmitt Pál szelleme kísért Norvégiában 

A makulátlanság egy elengedhetetlen szempont Norvégiában.
Lengyelországnak jót tett a kormányváltás

Lengyelországnak jót tett a kormányváltás 

A lengyel gazdasági csoda nem három napig tart.
Magyarország Európában az utolsó helyen az egészségügyi kiadások rangsorában

Magyarország Európában az utolsó helyen az egészségügyi kiadások rangsorában 

Mindenképpen javítani kellene a finanszírozáson.
Magyarország a technikai államcsőd felé tart, megszorítások jöhetnek

Magyarország a technikai államcsőd felé tart, megszorítások jöhetnek 

A világgazdaság számai egyre javulnak, miközben a magyar államháztartás senyved.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo