hirdetés

Az igazi fenyőfa vagy a műfenyő a zöldebb megoldás?

Megoszlanak a vélemények azt illetően, melyik fenyővel teszünk nagyobb szolgáltatot a természetnek. Több forrás a műfenyőt részesíti előnyben. De tíz évig kell használni a műfenyőt ahhoz, hogy környezetkímélőbb opció legyen, mint egy évtizeden át évi egy fenyőfa kivágása.
hirdetés

Minden évben világszerte emberek sokasága vásárol fenyőfát a piacon, és viszi haza, hogy kidekorálja karácsonyi égőkkel és díszekkel. Évek óta vitatkoznak rajta a szakértők és a karácsonyfa-kereskedők szakmai szervezetei, hogy vajon melyik jár kisebb környezetszennyezéssel: a valódi fenyőfa kivágása vagy a műanyag fenyő legyártása?

Műfenyő: tíz évig használjuk

A műfenyő zömében PVC-ből készül, és a többségét Kínában gyártják. Egy 2017-es adat szerint az Egyesült Államokban például a műfenyők 85 százaléka Kínából származik. A legtöbb forrás azt állítja, hogy a Távol-Keletről történő szállítás és a műfenyő legyártása akkora ökolábnyommal jár, hogy legalább tíz éven át kell használni a fát ahhoz, hogy környezetkímélőbb megoldásnak bizonyuljon, mint a valódi fenyőfa kivágása. Ez a hivatalos álláspontja az Amerikai Karácsonyfa Szövetségnek. A prémiumkategóriás műfenyőkben utazó amerikai Balsam Hill cég vezetője, Thomas Harman azonban öt évről beszélt, mert szerinte az, hogy autóval visszük haza a fát az árusítóhelyről, számottevően növeli az igazi fenyő ökolábnyomát.

Kép: Pexels

Csakhogy minden termékben létezik az, amit beépített elévülésnek nevezünk. És ez ma egyre rövidebb időintervallum. Szerkesztőségünkben akadt rá példa, hogy egyik munkatársunk a '90-es évek végén vett holland műfenyőt, mely most, húsz évvel később kezdte el hullatni a műanyag-„lombját”, míg másvalakinek tíz év után vált használhatatlanná a kínai gyártású műfenyője.

Csak rajtad múlik, hogy zöld lesz-e a karácsony
Hazánkban egy átlagos ember évente 500 kg szemetet termel és ebből a karácsony erősen kiveszik a részét. Tegyük idén egy apró döntéssel zöldebbé és olcsóbbá az ünnepet anélkül, hogy megerőltetnénk magunkat! A Jófogás online kutatása közel négyezer embert kérdezett arról, hogy mennyi csomagolópapírt használnak ajándékozáskor, tisztában vannak-e ennek környezeti hatásával.
Ellenvélemény

Amikor az igazi fenyő tíznapnyi beltéri tartózkodás után lehullajtja tűleveleit, s a kukásautók a szemétdombra viszik, ott komposztálódni kezd a levegővel érintkezve, és metánt bocsát ki magából. Ez is beleszámít teljes életciklusra vonatkozó üvegházgáz-kibocsátásába. A neves kanadai környezetvédő és ökológus, David Suzuki alapítványa Kanada Manitoba tartományában úgy találta, hogy az igazi fenyőfák kivágása a jobb megoldás annál, hogy Kínából hozzák a műfenyőt. A fenyőfák nagy részét egyébként fenyőfaültetvényekről szállítják a piacokra. Vagyis olyan fákat vágnak ki a karácsonyozásunk érdekében a termelők, melyeket kifejezetten erre a célra ültettek. Éppen ezért ez nem számít erdőpusztításnak, okoskodnak egyesek. Ha az ember a Forest Stewardship Council által minősített fenyőfát vásárol, arról biztosan állítható, hogy fenntartható módon termesztették.

Szervezett városi aprítás

New Yorkban például már egész kiterjedt rendszer van a fenyőfák újrahasznosítására. A járdákon minden télen faaprító gépeket állítanak fel. 2009-ben 150 000 darab fenyőfát aprítottak, majd komposztáltak a városban. Az így kapott anyag bioüzemanyagként vagy faforgácsként használható. Van, ahol az árvizek elleni védelemre öntik a talajra partfeltöltés gyanánt, másutt madár- és haleledelbe dolgozzák be. Az USA-ban 100 000 teljes vagy részmunkaidős embert foglalkoztat a fenyőfatermelés. A 2010-es adatokból az derült ki, hogy az Egyesült Államokban 8 millió műfenyőt adnak el évente (egy másik forrás 13 milliót emleget), ehhez képest a karácsonykor megvásárolt igazi fenyőfák száma lényegesen kevesebb, csak 27-30 millió körül van.

 

Készítsünk kis fenyőt ágakból
  • Egyszerűen vágjunk le néhány ágat egy lucfenyőből vagy egy cédrusfából, s ezekből rakjunk valamiféle kis bokrot a lakásban, melynek ágai egy kis edény vízben álljanak, hogy ne száradjanak ki hamar.
  • Készíthetünk műalkotásszerű fenyőfát különféle anyagokból, például műanyagból, italos palackokból, kartonpapírból, rézből, faágakból és ezt a "fát" díszítsük fel. Ha már mindenképpen igazi fenyőfát veszünk, gyökér nélkül, akkor a közelből hozzuk.
 
hirdetés

Véleményvezér

Demarkációs vonal lesz az ukrán háború vége

Demarkációs vonal lesz az ukrán háború vége

Az orosz és az ukrán hadsereg láthatóan nem bír egymással.
Az adócsökkentés kormánya élen az adóemelések európai listáján

Az adócsökkentés kormánya élen az adóemelések európai listáján

A választások előtt fedezet nélkül kiszórt költségvetési milliárdok árát most fizetjük meg. A Pénzügyminisztérium gyakorlatilag átalakult adóemelési üzemmé.
Az értelmetlen dúlás háborújává fajul az orosz-ukrán konfliktus

Az értelmetlen dúlás háborújává fajul az orosz-ukrán konfliktus

Egy víztároló gátja pusztult el Ukrajnában, aminek következményeként 10 Balatonnyi víznek kell pár óra alatt lefolynia a Dnyiprón.
Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Közel 300 millió forintos pert vesztett a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság a Ryanairrel szemben. Az ítélet jogerős.
Elszabadultak a lángosárak

Elszabadultak a lángosárak

A nyaralás kedvenc népi eledelének ára elképesztő magasságokba emelkedett.
Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Rettenetes nagyot fordult a magyar külpolitika az elmúlt években. Az Orbán-kormány egykori csúcsteljesítménye a Visegrádi Négyek együttműködésben ma már kakukktojásnak számítunk.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo