Az igazi fenyőfa vagy a műfenyő a zöldebb megoldás?

Megoszlanak a vélemények azt illetően, melyik fenyővel teszünk nagyobb szolgáltatot a természetnek. Több forrás a műfenyőt részesíti előnyben. De tíz évig kell használni a műfenyőt ahhoz, hogy környezetkímélőbb opció legyen, mint egy évtizeden át évi egy fenyőfa kivágása.

Minden évben világszerte emberek sokasága vásárol fenyőfát a piacon, és viszi haza, hogy kidekorálja karácsonyi égőkkel és díszekkel. Évek óta vitatkoznak rajta a szakértők és a karácsonyfa-kereskedők szakmai szervezetei, hogy vajon melyik jár kisebb környezetszennyezéssel: a valódi fenyőfa kivágása vagy a műanyag fenyő legyártása?

Műfenyő: tíz évig használjuk

A műfenyő zömében PVC-ből készül, és a többségét Kínában gyártják. Egy 2017-es adat szerint az Egyesült Államokban például a műfenyők 85 százaléka Kínából származik. A legtöbb forrás azt állítja, hogy a Távol-Keletről történő szállítás és a műfenyő legyártása akkora ökolábnyommal jár, hogy legalább tíz éven át kell használni a fát ahhoz, hogy környezetkímélőbb megoldásnak bizonyuljon, mint a valódi fenyőfa kivágása. Ez a hivatalos álláspontja az Amerikai Karácsonyfa Szövetségnek. A prémiumkategóriás műfenyőkben utazó amerikai Balsam Hill cég vezetője, Thomas Harman azonban öt évről beszélt, mert szerinte az, hogy autóval visszük haza a fát az árusítóhelyről, számottevően növeli az igazi fenyő ökolábnyomát.

Kép: Pexels

Csakhogy minden termékben létezik az, amit beépített elévülésnek nevezünk. És ez ma egyre rövidebb időintervallum. Szerkesztőségünkben akadt rá példa, hogy egyik munkatársunk a '90-es évek végén vett holland műfenyőt, mely most, húsz évvel később kezdte el hullatni a műanyag-„lombját”, míg másvalakinek tíz év után vált használhatatlanná a kínai gyártású műfenyője.

Csak rajtad múlik, hogy zöld lesz-e a karácsony
Hazánkban egy átlagos ember évente 500 kg szemetet termel és ebből a karácsony erősen kiveszik a részét. Tegyük idén egy apró döntéssel zöldebbé és olcsóbbá az ünnepet anélkül, hogy megerőltetnénk magunkat! A Jófogás online kutatása közel négyezer embert kérdezett arról, hogy mennyi csomagolópapírt használnak ajándékozáskor, tisztában vannak-e ennek környezeti hatásával.
Ellenvélemény

Amikor az igazi fenyő tíznapnyi beltéri tartózkodás után lehullajtja tűleveleit, s a kukásautók a szemétdombra viszik, ott komposztálódni kezd a levegővel érintkezve, és metánt bocsát ki magából. Ez is beleszámít teljes életciklusra vonatkozó üvegházgáz-kibocsátásába. A neves kanadai környezetvédő és ökológus, David Suzuki alapítványa Kanada Manitoba tartományában úgy találta, hogy az igazi fenyőfák kivágása a jobb megoldás annál, hogy Kínából hozzák a műfenyőt. A fenyőfák nagy részét egyébként fenyőfaültetvényekről szállítják a piacokra. Vagyis olyan fákat vágnak ki a karácsonyozásunk érdekében a termelők, melyeket kifejezetten erre a célra ültettek. Éppen ezért ez nem számít erdőpusztításnak, okoskodnak egyesek. Ha az ember a Forest Stewardship Council által minősített fenyőfát vásárol, arról biztosan állítható, hogy fenntartható módon termesztették.

Szervezett városi aprítás

New Yorkban például már egész kiterjedt rendszer van a fenyőfák újrahasznosítására. A járdákon minden télen faaprító gépeket állítanak fel. 2009-ben 150 000 darab fenyőfát aprítottak, majd komposztáltak a városban. Az így kapott anyag bioüzemanyagként vagy faforgácsként használható. Van, ahol az árvizek elleni védelemre öntik a talajra partfeltöltés gyanánt, másutt madár- és haleledelbe dolgozzák be. Az USA-ban 100 000 teljes vagy részmunkaidős embert foglalkoztat a fenyőfatermelés. A 2010-es adatokból az derült ki, hogy az Egyesült Államokban 8 millió műfenyőt adnak el évente (egy másik forrás 13 milliót emleget), ehhez képest a karácsonykor megvásárolt igazi fenyőfák száma lényegesen kevesebb, csak 27-30 millió körül van.

 

Készítsünk kis fenyőt ágakból
  • Egyszerűen vágjunk le néhány ágat egy lucfenyőből vagy egy cédrusfából, s ezekből rakjunk valamiféle kis bokrot a lakásban, melynek ágai egy kis edény vízben álljanak, hogy ne száradjanak ki hamar.
  • Készíthetünk műalkotásszerű fenyőfát különféle anyagokból, például műanyagból, italos palackokból, kartonpapírból, rézből, faágakból és ezt a "fát" díszítsük fel. Ha már mindenképpen igazi fenyőfát veszünk, gyökér nélkül, akkor a közelből hozzuk.
 

Véleményvezér

Sokba kerül az Orbán-kormány eladósodása

Sokba kerül az Orbán-kormány eladósodása 

Ismét kifogtunk egy utolsó helyet az Európai Unióban.
Több száz pedagógust vert át a Belügyminisztérium

Több száz pedagógust vert át a Belügyminisztérium 

A pórul járt pedagógusok minden bizonnyal beperlik a Belügyminisztériumot.
Magyar Péter szerint választási csalás történt a külföldön élő magyarok szavazataival

Magyar Péter szerint választási csalás történt a külföldön élő magyarok szavazataival 

Valami bűzlik Dániában mondaná Shakespeare.
Orbán Viktor kormányzása óta nagyot zuhantak a magyar nyugdíjak GDP arányosan nézve

Orbán Viktor kormányzása óta nagyot zuhantak a magyar nyugdíjak GDP arányosan nézve 

Mennyire becsüljük meg nyugdíjasainkat?
Megbukott a lombkorona nélküli lombkoronasétányt építő polgármester

Megbukott a lombkorona nélküli lombkoronasétányt építő polgármester 

A vidéket még mindig a Fidesz uralja.
Hatalmas adóemelésre készül Putyin

Hatalmas adóemelésre készül Putyin 

Fogy Moszkva pénze, jön tehát a hadisarc.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo