hirdetés

Applikáció segítene a szomjazókon

A világ számos táján még mindig nincs hozzáférése a lakosságnak egészséges ivóvízhez. Aktivisták szerint a megoldás egy interaktív térkép lenne, ami pontosan mutatja az elérhető ivóhelyeket. Sajnos, a terroristák is hozzáférnének.

Hazai szálláshelyek, vendéglátóegységek, figyelem!

Pályázzanak és nyerjenek díjat az ország legjelentősebb designversenyén -
nevezzenek be a Klasszis TopDesign 2023 megmérettetésre!
Külföldi és hazai szakértőkből álló zsűri, bemutatkozási lehetőség a nagyközönségnek, exkluzív díjátadó gála.

Regisztráljon most!

hirdetés

Képzeljünk el egy geolokációs alkalmazást, mely valós időben – vagy megközelítőleg valós időben – mutatná, hol található ivóvíz, illetve hogy a talajvizek éppen hol szennyezettek, hol javult a minőségük.

A szomjúság hajtja a menekülőket
Vannak olyan területek, ahol a környezeti feltételek teljesen ellehetetlenítik az ottaniak életét, nem hagyva más megoldást, mint az elvándorlást. Van ahol elég a közelbe költözni, hogy megfelelő mennyiségű ivóvízhez jussanak, ám máshol az országot, sőt kontinenst kénytelenek maguk mögött hagyni emberek. Kik is valójában a klímamenekültek és milyen kiváltó okok állnak az egyre durvábbnak ígérkező menekülthullám hátterében? Itt olvashat róla.
Mekkora összefogás kellene ehhez? Óriási. Céges és nemzeti érdekeken átnyúló kooperáció. Will Sarni a greenbiz.com hasábjain pengetett nemrég olyan húrokat, hogy nyilvánossá kellene tenni minden vízkészletadatot. Hogy ez miért olyan fontos? Ha hozzáférhetővé tennék a vízadatokat, abból nemcsak a startup-cégek profitálnának – új megoldásokat fejlesztve a vízzel ellátatlan közösségek számára –, de a civil társadalom is jól járna. Az emberek tudnák, hol nem szabad éppen inniuk a kútból. (A víztechnológiai megoldások fejlesztésére már több startup-központ és startup-accelerátor létezik, például az ImagineH2O, a Global Water Center, a WaterStart ésa WaterTAP.)

Fotó: freeimages.com

A kormánytisztviselők megalapozottabb döntéseket tudnának hozni, s a nem kormányzati szervezetek is hatékonyabban tudnának fellépni a vízválságok kezelésében.

Az elképzelt alkalmazás akár még a fejlődő országokban is közkézen foroghatna, hiszen az előrejelzések szerint 2019-re Afrikában 930 millió mobiltelefon-tulajdonos lesz. Egyharmaduk rendelkezik majd a telefonján internet-hozzáféréssel. 2018-ra az internet eléri a világ népességének 50 százalékát.

Sarni azonban egy fontos dologról feledkezik el: hogy az ivóvíz nemzetbiztonsági tényező. Ha egy ország interaktív térképen közszemlére teszi készleteit, azzal kvázi meghívót nyújt a terroristáknak is, támpontokat adva ahhoz, mely víztározóknál, tavaknál, vízerőműveknél tudják nagyon könnyen lehetetlenné tenni a civilizált életet. Mint ahogy nemrég a michigani Flintben – a dokumentumfilmes Michael Moore szülővárosában – tapasztalt vízszennyezés is mutatta, egy-egy ilyen incidens nagyszámú embert érinthet.

Forrás: greenbiz.com, USA Today

Már bíróságra mennének a vízért
Egyre többen vannak, akik a saját bőrükön érzik a vízhiányt. Afrikában és Ázsiában sokaknak csak pár liter jut naponta, ami megélni is kevés, nemhogy gazdálkodni. Már nemzetközi bíróság elé vinnének folyócsapolással kapcsolatos gondokat.
hirdetés

Véleményvezér

Az oroszok Ukrajna után Örményországot is elveszíthetik

Az oroszok Ukrajna után Örményországot is elveszíthetik 

Azerbajdzsán megtámadta Hegyi-Karabahot, hogy visszaszerezze egykori területét. Az akció teljesen átrendezi a kaukázusi erőviszonyokat.
Az USA a cégalapítások több mint felét bevándorlóknak köszönheti

Az USA a cégalapítások több mint felét bevándorlóknak köszönheti 

A befektetők jól átgondolják hová vigyék a pénzüket és ma nehéz jobb helyet találni az USA-nál.
Hatalmasat durrant a kínai ingatlanlufi

Hatalmasat durrant a kínai ingatlanlufi 

A szakemberek szerint beláthatatlanok a következmények.
A hiedelmekkel ellentétben mégsem áll olyan rosszul Európa a gyermekgyártás tekintetében

A hiedelmekkel ellentétben mégsem áll olyan rosszul Európa a gyermekgyártás tekintetében 

Magyarország népessége tényleg drámaian csökken, nemsokára Ausztria lélekszáma is több lesz, mint a miénk, de ez nem általános európai tendencia.
Megkezdték a britek a visszaszivárgást az EU-ba

Megkezdték a britek a visszaszivárgást az EU-ba 

A nyugati világnak az egyik legizgalmasabb sajátossága, hogy lehet hibázni, csak sokba kerül. Most pont ez történik a britekkel a Brexit miatt.
Hadházy Ákos talált egy fürdőmedencét, amiben néptáncolnak, nem tréfa

Hadházy Ákos talált egy fürdőmedencét, amiben néptáncolnak, nem tréfa 

A független országgyűlési képviselő láthatóan igyekszik felülmúlni az általa feltárt lombkorona nélküli lombkoronasétány ügyet. Lehet most sikerült, mert a magyar pénzlopási kreativitás határtalan.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo