Applikáció segítene a szomjazókon

A világ számos táján még mindig nincs hozzáférése a lakosságnak egészséges ivóvízhez. Aktivisták szerint a megoldás egy interaktív térkép lenne, ami pontosan mutatja az elérhető ivóhelyeket. Sajnos, a terroristák is hozzáférnének.

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

Képzeljünk el egy geolokációs alkalmazást, mely valós időben – vagy megközelítőleg valós időben – mutatná, hol található ivóvíz, illetve hogy a talajvizek éppen hol szennyezettek, hol javult a minőségük.

A szomjúság hajtja a menekülőket
Vannak olyan területek, ahol a környezeti feltételek teljesen ellehetetlenítik az ottaniak életét, nem hagyva más megoldást, mint az elvándorlást. Van ahol elég a közelbe költözni, hogy megfelelő mennyiségű ivóvízhez jussanak, ám máshol az országot, sőt kontinenst kénytelenek maguk mögött hagyni emberek. Kik is valójában a klímamenekültek és milyen kiváltó okok állnak az egyre durvábbnak ígérkező menekülthullám hátterében? Itt olvashat róla.
Mekkora összefogás kellene ehhez? Óriási. Céges és nemzeti érdekeken átnyúló kooperáció. Will Sarni a greenbiz.com hasábjain pengetett nemrég olyan húrokat, hogy nyilvánossá kellene tenni minden vízkészletadatot. Hogy ez miért olyan fontos? Ha hozzáférhetővé tennék a vízadatokat, abból nemcsak a startup-cégek profitálnának – új megoldásokat fejlesztve a vízzel ellátatlan közösségek számára –, de a civil társadalom is jól járna. Az emberek tudnák, hol nem szabad éppen inniuk a kútból. (A víztechnológiai megoldások fejlesztésére már több startup-központ és startup-accelerátor létezik, például az ImagineH2O, a Global Water Center, a WaterStart ésa WaterTAP.)

Fotó: freeimages.com

A kormánytisztviselők megalapozottabb döntéseket tudnának hozni, s a nem kormányzati szervezetek is hatékonyabban tudnának fellépni a vízválságok kezelésében.

Az elképzelt alkalmazás akár még a fejlődő országokban is közkézen foroghatna, hiszen az előrejelzések szerint 2019-re Afrikában 930 millió mobiltelefon-tulajdonos lesz. Egyharmaduk rendelkezik majd a telefonján internet-hozzáféréssel. 2018-ra az internet eléri a világ népességének 50 százalékát.

Sarni azonban egy fontos dologról feledkezik el: hogy az ivóvíz nemzetbiztonsági tényező. Ha egy ország interaktív térképen közszemlére teszi készleteit, azzal kvázi meghívót nyújt a terroristáknak is, támpontokat adva ahhoz, mely víztározóknál, tavaknál, vízerőműveknél tudják nagyon könnyen lehetetlenné tenni a civilizált életet. Mint ahogy nemrég a michigani Flintben – a dokumentumfilmes Michael Moore szülővárosában – tapasztalt vízszennyezés is mutatta, egy-egy ilyen incidens nagyszámú embert érinthet.

Forrás: greenbiz.com, USA Today

Már bíróságra mennének a vízért
Egyre többen vannak, akik a saját bőrükön érzik a vízhiányt. Afrikában és Ázsiában sokaknak csak pár liter jut naponta, ami megélni is kevés, nemhogy gazdálkodni. Már nemzetközi bíróság elé vinnének folyócsapolással kapcsolatos gondokat.

Véleményvezér

Több száz pedagógust vert át a Belügyminisztérium

Több száz pedagógust vert át a Belügyminisztérium 

A pórul járt pedagógusok minden bizonnyal beperlik a Belügyminisztériumot.
Magyar Péter szerint választási csalás történt a külföldön élő magyarok szavazataival

Magyar Péter szerint választási csalás történt a külföldön élő magyarok szavazataival 

Valami bűzlik Dániában mondaná Shakespeare.
Orbán Viktor kormányzása óta nagyot zuhantak a magyar nyugdíjak GDP arányosan nézve

Orbán Viktor kormányzása óta nagyot zuhantak a magyar nyugdíjak GDP arányosan nézve 

Mennyire becsüljük meg nyugdíjasainkat?
Megbukott a lombkorona nélküli lombkoronasétányt építő polgármester

Megbukott a lombkorona nélküli lombkoronasétányt építő polgármester 

A vidéket még mindig a Fidesz uralja.
Hatalmas adóemelésre készül Putyin

Hatalmas adóemelésre készül Putyin 

Fogy Moszkva pénze, jön tehát a hadisarc.
A Brexit rajongók azt ígérték, csökkentik a bevándorlást, ehhez képest fordítva történt

A Brexit rajongók azt ígérték, csökkentik a bevándorlást, ehhez képest fordítva történt 

Az Egyesült Királyság gazdasága mindig is a világ egyik legliberálisabb területe volt, úgy akartak szigorítani, hogy ezen az elven nem változtattak. Meg is lett az eredmény.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo