hirdetés

A nacionalizmus a legnagyobb akadály a fenntartható világ kialakításában

Ha a világ kormányai nem fognak össze, hogy megoldják az emberiség nagy problémáit, beüthet a vészhelyzet-szcenárió, figyelmeztet a Forum for the Future új jelentése, mely a jövő legnagyobb veszélyforrásait taglalja. Már a következő évtizedet ezek a rizikófaktorok fogják meghatározni.
hirdetés

Az elemzés szerint hét tényező nehezítheti vagy erősítheti a fenntartható társadalom és gazdaság létrehozását:

  • Műanyagszennyezés
  • Népvándorlás és klímaválság
  • Felerősödő nacionalizmus
  • Online függőség
  • A részvételi demokrácia felemelkedése
  • Változó fogyasztói magatartások Ázsiában
  • Csökkenő biodiverzitás
A kedvezőtlen trendek együttes hatásáról van szó: a klímaváltozás negatív hatásai meglódíthatják a népvándorlást, az pedig szélsőséges nacionalizmust válthat ki a fejlett országokból.

Fotó: flickr/Joe Brusky

A válságtünetek helyi kezelése már nem elegendő ahhoz, hogy megmentsük világunkat és társadalmunkat, ezért rendszerszintű, holisztikus átalakításra van szükség. A jelentés a kormányok, vállalatok és a civil szervezetek azonnali összefogását sürgeti, enélkül csak a katasztrófába menetelünk. A befektetőknek, nonprofit szervezeteknek és a kormányzatok vezetőinek meg kell haladniuk a verseny alapú működési elvet, s a kollaboráció, a kísérletezés és a tudásmegosztás jegyében kell új eredményeket elérniük. Ilyen együttműködés nélkül aligha hozhatunk létre például olyan agráriumot, amely fenntartható módon képes lesz ellátni a 2050-re 9,72 milliárd főre bővülő  emberiséget.

A műanyagszennyezés megoldásához sem elegendő a szemét begyűjtése. A probléma folytatásának is elejét kellene venni. Ehhez bioműanyagok elterjedése szükséges, és a fogyasztói szokások megváltoztatását sem úszhatjuk meg. Az „eldobhatóság kultúrájának” tagjaiként túlságosan hozzá vagyunk szokva, hogy mindenféle csomagolást kihajítunk, beleértve az italospalackokat.

Fotó: Flickr

A globális migráció a legóvatosabb becslések szerint is legalább százmillió ember elvándorlását jelentheti, ami geopolitikai egyensúlytalanságot kelthet.

A biodiverzitás megvédéséhez és fejlesztéséhez skálázott, hamar nagy volumenre helyezhető projektek kellenek, melyek rendszerszinten orvosolják a problémákat. Tudósok szerint a napjainkban végbemenő fajpusztulás ezerszer gyorsabban zajlik, mint az ember földi jelenlétét megelőző korszakokban.

A Forum for the Future jelentése hangsúlyozza, hogy nem a távoli jövő trendjeiről beszélünk, hanem olyan válságjelenségekről, melyek nagyon is rá fogják nyomni bélyegjüket a 2020-as évekre.

Látszólag kakukktojásnak tűnik a listában az online függőség, pedig okkal van ott. Életvitelünket egyre inkább az interneten éljük, ez képernyő-függőséget okoz, és roncsolja mentális egészségünket. Ezzel romlik a társadalmi kohézió is, márpedig egy fragmentált, szétesett, virtuális világokba menekülő lakosság hogyan foghat össze a fizikai környezete megmentése érdekében?

A hét tényezőt tartalmazó listából talán az egyetlen pozitívum a részvételi demokrácia erősödése. Az emberek egyre inkább hallatják hangjukat a számukra fontosnak érzett kérdésekben – például a klímaváltozás ügyében –, és emiatt valószínűleg jelentősen megerősödik a részvételi demokrácia a következő években.

(Sustainable Brands, wikipedia)

Forum for the Future
Az 1996-ban alapított nonprofit Forum for the Future a fenntartható társadalom megvalósításának segítését tűzte ki célul, irodái az USA-ban, Angliában, Indiában és Szingapúrban működnek, s egészen a közelmúltig masters képzést is tartott a fenntartható fejlődés vezetéséből a Middlesex Universityvel együttműködésben. A szervezet igazgatója, Sally Urent 2008 nyarán megkapta a király udvartól a Brit Birodalom Rendje (OBE) kitüntetést.
hirdetés

Véleményvezér

A gazdag gazdag maradt, a szegény pedig szegény

A gazdag gazdag maradt, a szegény pedig szegény

Már több évtizede ígérik politikusaink, hogy nemsokára utolérjük Ausztriát. Nincs sok remény.
Már a katasztrófaturizmus sem a régi

Már a katasztrófaturizmus sem a régi

A népirtások helyszínei nagy kedvencek a katasztrófaturisták célpontjainak listáján.
Na végre, feljelentették Hadházy Ákost, kár, hogy ugyanazért, amiért Orbán Viktort nem

Na végre, feljelentették Hadházy Ákost, kár, hogy ugyanazért, amiért Orbán Viktort nem

2018 áprilisában a Fidesz parlamenti képviselői Orbán Viktor vezényletével elbontották a Kossuth téri kordont, ma már ugyanez tilos.
Sorozatos meglepetések a boltokban

Sorozatos meglepetések a boltokban

A boltok többségében áttértek a napi árazásra, szinte kiszámíthatatlan milyen meglepetések érhetik a vásárlókat.
A jövő üzlete a nővérimport

A jövő üzlete a nővérimport

Az életkor folyamatos emelkedése egyre nagyobb terheket ró az egészségügyre a világon mindenütt.
Szenzáció, egy fideszes megdicsérte Hadházy Ákost

Szenzáció, egy fideszes megdicsérte Hadházy Ákost

Az uniós pénzből épített fideszes lombkorona nélküli lombkoronasétány még a kormánypártiakat is összezavarta.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo