2000 milliárd dolláros bevételkiesést okoz a klímaváltozás

2030-ra ekkora értékű gazdasági tevékenységet hiúsít meg az éghajlatváltozás. A világ egyes pontjain egyszerűen képtelenség lesz dolgozni.

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

A trópusi és szubtrópusi övezetekben a forró évszakok során már most is olyan nagy a hőség, hogy képtelenség az emberi munkaerő alkalmazása, legfeljebb a gépek bírják a tempót, hacsak a pára tönkre nem teszi azokat is. Azokat a munkavállalókat, akiket extrém hőmérsékletek közepette alkalmaznak, minden bizonnyal megszenvedik ezt, s időről időre munkaképtelenné válnak, a kedvezőtlen mellékhatások kórházi ellátást igényelnek, ami tovább növeli a munkaórák kiesését. Csak Délkelet-Ázsiában a munkaórák 20 százaléka megy veszendőbe azért, mert túl nagy a hőség. 2050-re még több munkaóra veszik el az emberi szervezet számára tolerálhatatlan hőmérsékleti viszonyok miatt.

Az első hivatalosan is elismert klímamenekült 2013-ban kapott menekültstátuszt.

(A klímaváltozás a föld bizonyos területeit belátható időn belül emberi életre alkalmatlanná teszi. Ebbe a körbe tartozik Észak-Afrika és a Közel-Kelet is, ahol könnyen elképzelhető, hogy az évszázad közepére a körülbelül 50 fokos hőséget hozó napok száma az évi nyolcvanat is elérheti, és rendszeressé válhatnak a homokviharok. )

Mintegy 43 országban lesz megfigyelhető a GDP csökkenése emiatt, többségük Ázsiában található. A legnagyobb termeléskiesést Indonézia, Malajzia, Kína, India és Banglades fogja elszenvedni. 2030-ra India az éves bruttó nemzeti összterméke 3,2 százalékát veszti el emiatt, míg Kínára 0,8 százalékos visszaesés jut majd. A legnagyobb veszteség Indonéziát és Thaiföldet éri, ahol 6 százalékos lesz a termelés csökkenése. Az adatokat az ENSZ Egyetem Kuala Lumpurban működő Nemzetközi Intézet a Globális Egészségért nevű szervezete összesítette egy ázsiai szaklapban megjelent tanulmányban.

Na, ezekkel a járgányokkal sem jutnak el a munkahelyre!
Fotók: flickr

A szakértők rámutattak, hogy 2050 után a helyzet különösen drámai lesz a harmadik világban fizikai munkából élők számára. Az intézet korábbi tanulmányaiban már kimutatta: 1980 és 2012 között 2,1 millió ember halt meg mintegy 21 000 természeti katasztrófában (árvizek, földcsuszamlások, kánikulák, aszályok, szélviharok, futótüzek). Ázsia Csendes-óceán menti részein 2000 óta 1215 szélsőséges időjárási esemény történt, leginkább ciklonok, árvizek és árvizek. Ezek összesen 1,2 milliárd embert érintettek kedvezőtlenül.

2016 első három hónapja hőmérsékleti rekordokat döntött. 2015 egésze pedig a meteorológiai mérések 19. században kezdődött történetének legmelegebb éve volt.

Milliókat űz el az otthonából a klímaváltozás
Több tízmilliós vándorlást fog elindítani a klímaváltozás még ebben az évszázadban. A 2050-es évekre Észak-Afrika és a Közel-Kelet jelentős része válhat alkalmatlanná az emberi életre. A termőtalaj kiszáradása a térségben már megkezdődött, ami összefügghet a szíriai konfliktussal is.
Megszenvedi a globális gazdaság a hőséget

A piacok és az iparágak globalizációja, a termelési folyamatok nemzetközi integrálása és több országra nyúló kiterjedése sérülékenyebbé tette a gazdaságot – állapította meg a Columbia University és a Potsdam Institute for Climate Impact Research közös tanulmánya.

Egy évtized alatt megduplázódott a magas hőmérsékletek miatti termeléskiesés volumene, s ez a jövőben csak fokozódni fog. Mindez annak köszönhető, hogy az outsourcing révén több országba – és gyakran szubtrópusi éghajlatban lévő üzemegységekbe – helyezték ki a gyártást.

Az előző kutatás, mely az 1991 és 2001 közötti időszakot vizsgálta, egyáltalán nem állapított meg termeléskiesést. A tudósok hangsúlyozták, a hőség miatt keletkező veszteségeket be kell kalkulálni az iparágak előrejelzéseibe, sőt a piaci résztvevők stratégiai döntéseikbe is.

A kutatás során 26 iparágat vizsgáltak 186 országban. Elsősorban az építőiparban és a mezőgazdaságban gyakoriak a napközbeni leállások a hőség miatt. Komputeres hőségstressz-szimulációkat is futtattak a kutatók, hogy jobban tudják kalkulálni a vállalatok ellátási láncában előálló megakadásokat.

Teljes mértékben globális jelenségről van szó, s a piaci szereplőknek és a társadalmaknak egyaránt adaptálódniuk kell a szélsőséges időjárási körülményekhez – figyelmeztettek a kutatók a Science Advances nevű szaklapban közzétett tanulmányukban.

Már a hitelezésbe is beleszól a klímaváltozás
A klímaváltozás hatásaival is számoló projektek számíthatnak inkább banki támogatásra, de az életképes hazai agrárium fenntartásához muszáj, hogy a hazai cégek növeljék termelési kapacitásaikat.

Véleményvezér

Magyarország jobban teljesít, ja mégsem

Magyarország jobban teljesít, ja mégsem 

Valami újat kellene végre kitalálniuk a magyar országvezetőknek.
Milliós kórházvezetői fizetések, Hadházy Ákos felháborodott

Milliós kórházvezetői fizetések, Hadházy Ákos felháborodott 

Bérharc az egészségügyben.
Teljes bukta a kormány családbarát programja

Teljes bukta a kormány családbarát programja 

Nem vagyunk képesek még a társadalom reprodukálására sem.
Budapesten van a legtöbb orosz kém

Budapesten van a legtöbb orosz kém 

Több mint félszáz orosz kém dolgozik Magyarországon.
Fordult a kocka, illúziónak bizonyult az a várakozás, hogy Kína lehagyja az USA-t

Fordult a kocka, illúziónak bizonyult az a várakozás, hogy Kína lehagyja az USA-t 

Nem biztos, hogy annyira jó gondolat volt a keleti nyitás. Az USA és Európa vezeti a világgazdaságot.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo