hirdetés

Átalakulnak a kkv-támogatások

Jelentősen átalakul a pályázati piac: a megszűnt támogatásoktól elvont pénzeket sikeres támogatásokhoz csoportosítják át. Szeptembertől új, nulla százalékos hitelprogram is elérhető 59,63 milliárd forint értékben.

Van kiút az értékválságból? Megállítható az akkugyárak terjedése itthon?
Van még jövőnk az EU-ban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Donáth Annával, a Momentum EP-képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. október 4. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

hirdetés

„Jelentősen átalakultak a pályázati források. Több olyan pályázattól is elvonták a pénzeket, ahol eddig gyenge volt az érdeklődés. Az elvont összegeket olyan kiírásokra csoportosították át, amelyeknél jelentős a túljegyzés vagy könnyen ki lehet osztani több tízmilliárd forintot.” - mondta Papadimitropulosz Alex, a Via Credit pályázati tanácsadó ügyvezető igazgatója.

Innováció

Venture EU: 675 milliárdos tőkeprogram indul
Több százmilliárd forintos uniós tőkeprogram indul a következő 1-2 évben, amelyen keresztül 1500 innovatív vállalat találhat befektetőre. IT, orvostudományi és zöldenergiai startupokat biztosan támogatnak majd.
Nagyon valószínű, hogy szeptember végével felfüggesztik a GINOP-2.1.2-es kutatás fejlesztési pályázatot, miután 21 milliárd forinttal megvágták a támogatási keretét. A felszabaduló összeget a GINOP-2.1.8 adaptív innováció pályázatra tette át a hatóság. Ez azért is fontos változás, mert jelenleg ez a pályázat be van zárva, így várhatóan újra meg fogják nyitni. A pályázat nagyon népszerű volt, hiszen rövid időn alatt több mint 1.600 nyertest hirdettek. A mostani keretemeléssel további 2.000 új pályázatot is be lehet majd fogadni, várhatóan szeptembertől. Korábban 15 millió forintot lehetett kérni új eszköz beszerzésére, előreláthatóan ez így fog maradni most is.

Képzés

Változott a képzési pályázatok keretösszege is, 5 milliárdot helyeztek át a nagyvállalati képzési pályázatból a KKV-kat támogató kiírásra. A nagyvállalatoknak szánt keretösszeg ezáltal 13,52 milliárd forintra csökkent, az eddig beérkezett kérelmek összege mindössze 6,8 milliárd forint. A kkv-knak viszont jól jön a keretemelés, hiszen eddig 15,5 milliárd forint értékben vannak bent kérelmek, a 13 milliárdos keretet pedig 18 milliárdig növelték. A bent lévő pályázók így hátra dőlhetnek, ha megfelelnek a kiírási feltételeknek biztos pénzhez jutnak.

Eszközbeszerzés

Szeptembertől egy teljesen új, nulla százalékos hitelprogram lesz elérhető 59,63 milliárd forint értékben. A kkv-k kamatmentesen tudnak tíz százalék önerővel akár 50 millió forintot felvenni hét éves futamidőre. A konstrukció a kezdő, most induló cégeket is támogatja, ők 25 millió forintot igényelhetnek. A hitel egyik legfontosabb jellemzője, hogy a megvásárlandó eszközt elegendő fedezetbe vonni, nincs szükség egyéb kiegészítő biztosítékra. „Első körben akár 1.500-2.000 cég is gyorsan pénzhez juthat, de ha túl sokan jelentkeznek, további átcsoportosítások útján növelhető lesz a keretösszeg.” - véli a Via Credit ügyvezető igazgatója.

Kapacitásbővítés

Az élelmiszeripari projekteket támogató kiírást 11 milliárd forinttal karcsúsították meg, a felszabaduló pénzt a jelenleg zárva lévő, de túljegyzett GINOP-1.2.1-es kapacitásbővítő pályázatra terelték. Várhatóan a keret átcsoportosítása tovább folytatódik, mivel az élelmiszeripari pályázatra évek óta kevesen jelentkeznek a szigorú feltételek miatt. A Via Credit úgy véli, hogy ebben az esetben két megoldás jöhet szóba; a fel nem használt keretet tovább csökkenteni és korábbi népszerű pályázatokat újra megnyitni vagy az élelmiszeripari pályázat célközönségét bővíteni a kisvállalkozások felé. Mindkét hatás el fogja érni a várt hatást, rengeteg új cég jelentkezhet, amivel a keret gyorsan kifogyna.

Bemutatjuk a Piac & Profit Online Akadémia kurzusvezetőit!
Új szolgáltatással jelentkezik a Piac & Profit a hazai kkv-döntéshozók üzleti tudásának gyarapítása érdekében. Piac & Profit Online Akadémiát indítottunk a Piac & Profit Konferenciák legsikeresebb, legjobb előadói kurzusvezetői közreműködésével. Az online képzések egyre népszerűbbek, sokak számára elérhetőbbek. A konferenciákon felhalmozott tudásokat ajánljuk a kkv-döntéshozóknak és az adott szakma jövőjét előre megismerni akaróknak.
hirdetés

Véleményvezér

Szijjártó Péternek szerepelnie kellene a Kőgazdag Fiatalok című reality showban

Szijjártó Péternek szerepelnie kellene a Kőgazdag Fiatalok című reality showban 

Igazságtalan, hogy külügyminiszterünk nem kapott lehetőséget a legújabb, nézőszámot döntögető reality showban. Pont ugyanúgy él és gondolkodik, mint az ott szereplők.
A magyar kutatók is kárvallottjai ez egyetemi modellváltásnak

A magyar kutatók is kárvallottjai ez egyetemi modellváltásnak 

A nyilvánosság előtt nagy hangsúlyt kapott, hogy az Európai Unió kizárta a hallgatóknak szóló Erasmus programból a modellváltó magyar egyetemeket. Kevesebben tudják, hogy a kutatók is bajba kerültek.
Tíz százalékra csökkent az orosz gáz szerepe Európában

Tíz százalékra csökkent az orosz gáz szerepe Európában 

Orbán Viktor szerint nem jó, hogy Európa megszabadult az orosz energiahordozóktól. A miniszterelnök erről tegnap, napirend előtt az Országgyűlés őszi ülésszakának első napján beszélt.
Van ingyen ebéd

Van ingyen ebéd 

Szerencsések azok, akik a román határ mellett laknak. Kedvelt élelmiszereiket ugyanannál a multinál jóval olcsóbban kapják meg a szomszédoknál.
Az oroszok Ukrajna után Örményországot is elveszíthetik

Az oroszok Ukrajna után Örményországot is elveszíthetik 

Azerbajdzsán megtámadta Hegyi-Karabahot, hogy visszaszerezze egykori területét. Az akció teljesen átrendezi a kaukázusi erőviszonyokat.
Az USA a cégalapítások több mint felét bevándorlóknak köszönheti

Az USA a cégalapítások több mint felét bevándorlóknak köszönheti 

A befektetők jól átgondolják hová vigyék a pénzüket és ma nehéz jobb helyet találni az USA-nál.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo