hirdetés

Vidéken is viszik az új lakásokat, mint a cukrot

Sokat változott a lakáspiac alig két hónap alatt: 2016. január-február időszakban az előző év végéhez képest az Otthon Centrum tapasztalatai alapján az látszik, hogy a 40-50 négyzetméteres lakások helyett inkább a 60-70 átlagos alapterületű lakásokat veszik. Emellett észrevehető, hogy a kínálat szűkössége miatt az év végéhez képest az újépítésű lakások átlagára 5-15 százalékkal nőtt.
hirdetés

A háromgyermekeseknek adható maximális támogatás révén döntően a – kevés számú – újépítésű ingatlan iránt nőtt a kereslet. A kereslet élénkülése nemcsak a kínálati árakban, de a valós adásvételi tranzakciókban is tükröződik. Míg januárban erős volt az érdeklődés, addig februárban a szokásos üzletmenethez képest jóval élénkebbnek bizonyult a lakáspiac ,nemcsak a fővárosban, de vidéken is.

Újlakás tranzakciók és árak

„A kínálati árak jelentős emelkedéséről szóló hírek egyfajta önbeteljesítő jóslatként vásárlásra ösztönzik a vevőket. A kereslet élénkülése az árakat is felfelé mozdítja. A ténylegesen megvalósult tranzakciók tapasztalata az, hogy a főváros legtöbb kerületében az új lakások ára 5-15 százalékkal emelkedett az elmúlt két hónapban a tavaly év végi árszinthez képest.” – mondta Soóki-Tóth Gábor az Otthon Centrum elemzési vezetője. „Továbbra is igaz, hogy a fővárosban vásárló, a kedvezmény igénybevételére jogosult családoknak a CSOK 10 + 10 milliós maximális kerete mellett a megtakarításaikat is fel kell használniuk a lakásvásárláshoz” – tette hozzá az elemző. A korábban favorit 40-50 m2 átlagos alapterület helyett idén már a 60-70 m2 felé mozdult el a megvásárolt lakások átlagos alapterülete, ami összhangban áll a kedvezmény igénybevételének lakás alapterületre vonatkozó elvárásaival.

Újépítésű lakások

A Budapesten legnagyobb új építésű lakáskínálattal rendelkező kerületekben, így pl. a XI. vagy a XIII. kerületben is, az alábbi ábrán jól láthatóan a nagyobb alapterület és a magasabb ár lett jellemző.  Az alapterületre vetített fajlagos átlagár a vidéki megyeszékhelyeken 240-350 ezer Ft/m2 körül alakult az idei év első két hónapjában. A legdrágább ebből a szempontból Győr, azonban meglepetésre itt némi megtorpanás volt megfigyelhető a tavalyi árnövekedéshez képest.

Bebicskázott az építőipar, csak a CSOK jelenthet segítséget
Idén az uniós forrásokból finanszírozott beruházások helyett a lakásépítések lendíthetnek az építőipar teljesítményén, de ennek hatása az év végére jelenhet meg a januári adatokat értékelő szakértők szerint.
A Balaton partján az új építésű lakóingatlanok átlagos négyzetméter ára 400 ezer forint felett van, így Balatonalmádiban, Zamárdiban és Siófokon is. A legtöbb vidéki városban a CSOK-ot igénybevevők kedvezőbb fajlagos árakkal találkoztak és ezekben a városokban érezhetően meg is ugrott az új lakás vásárlások száma.

Használt lakások

Az új lakásokhoz képest a fővárosban a használt társasházi lakások fajlagos ára az idei év első két hónapjában 220-660 ezer Ft/m2 között alakult. A legtöbb kerületben az áremelkedés mértéke 10% alatt maradt, kivéve a IV, VI, XVIII és XXI. kerületeket, ahol kis mértékben ezt meghaladó növekedés volt. Ugyanakkor azokban a kerületekben, ahol a legdrágább – 500 ezer Ft/m2-t meghaladó – fajlagos árak jellemezték a piacot – ilyen volt a budai I., a II. és a belvárosi V. kerület – úgy tűnik, hogy némileg mérséklődött az árak növekedése. Fontos megjegyezni, hogy ezekben a leginkább favorit városrészekben is nagy árkülönbség van a rossz beosztású, kedvezőtlen tájolású, lelakott ingatlanok és a befektetési szempontból favoritnak számító utcák jó állapotú lakásai között – utóbbiak iránt továbbra is jóval nagyobb a kereslet, mint az elérhető kínálat.

A vidéki városokban 125 és 290 ezer forint között alakultak a négyzetméter árak az idei év első két hónapjában, ami 4%-kal magasabb a tavaly év utolsó két hónapjához képest, a trendek az egyes településeken történt adásvételek jóval kisebb száma miatt kevésbé egyértelműen körvonalazhatók, mint a fővárosban. Az Otthon Centrum értékesítési tapasztalata szerint például Miskolc és Szekszárd esetében az átlagos négyzetméter árak 10-20 százalékkal csökkentek a tavaly év végi árszinthez képest, ugyanakkor az amúgy igen alacsony 2015-ös árszintről induló Zalaegerszeg, vagy Békéscsaba esetében 25-30 százalékos növekedés volt tapasztalható. Ahogy korábban is jeleztük az eltérő településrészek adottságai miatt az átlagárakban tapasztalható mozgásból ilyen rövid időtávon belül még nem szabad elhamarkodott következtetéseket levonni. Jelenleg a legdrágább fajlagos lakásárat Győr és Sopron esetében regisztrált az Otthon Centrum, a legkedvezőbb áron pedig Miskolcon lehet lakást venni.

Pikk-pakk elpattan a panel
Országszerte hamarabb találnak gazdára a panellakások, mint a téglaépítésű társaik. A panelek eladásához átlagosan 63 nap kell, a téglaépítésű lakásoknál azonban 82 napos az átlagos eladási idő, ami mindkét kategóriában 10 nappal rövidebb az egy évvel ezelőtti időszakhoz képest.
hirdetés

Véleményvezér

Pöttöm tankok tartanak Ukrajna felé

Pöttöm tankok tartanak Ukrajna felé

Az ukrajnai háború ott tart, hogy minden oldal mindent elővesz a hadi spájzból, ami még működik.
Orbán Viktor után Mészáros Lőrincet is feljelentette Hadházy Ákos

Orbán Viktor után Mészáros Lőrincet is feljelentette Hadházy Ákos

A korrupció ellen harcoló független képviselő Orbán Viktort hivatali visszaélés miatt jelentette fel, Mészáros Lőrincet csalásért.
Elképesztő adatok érkeznek Horvátországból az euró bevezetése után

Elképesztő adatok érkeznek Horvátországból az euró bevezetése után

Már semmi nem a régi. Korábban az euró bevezetése egy országban komoly inflációt okozott, most viszont Horvátországban meglepetést.
Rekord a 100 éven felüliek számában

Rekord a 100 éven felüliek számában

A világjárványt követően általános jelenség volt, hogy mindenütt csökkent a várható élettartam. Japánban viszont meghaladta a 90 ezret a 100 éven felüliek száma.
Szárnyal a német hadiipar

Szárnyal a német hadiipar

Két vesztes világháborút követően is Európa élén a német gazdaság, hadiiparuk pedig hatalmasat lépett előre.
Putyin körözött bűnöző lett akkor Magyarországon is?

Putyin körözött bűnöző lett akkor Magyarországon is?

A Nemzetközi Büntetőbíróság (International Criminal Court) körözést adott ki az orosz elnökre, Vlagyimir Putyinra. 


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo