Van kiút a porckorongsérvből

Hogyan hozza vissza a mindennapi életbe a mozgékonyságot és a fájdalommentességet az új, minimálisan invazív sebészeti technika?

Dr. Czigléczki Gábor, az endoszkópos gerincsebészet szakértője
Dr. Czigléczki Gábor, az endoszkópos gerincsebészet szakértője

A porckorongsérv napjaink egyik leggyakoribb mozgásszervi problémája. A sérvvel együtt járó fájdalom és a mozgáskorlátozottság jelentősen befolyásolhatja a betegek életminőségét, megnehezítve az olyan alapvető tevékenységek végzését is, mint a cipő felhúzása vagy a lépcsőzés. Dr. Czigléczki Gábor, az endoszkópos gerincsebészet szakértője 2018-ban Európában elsőként vezette be a minimálisan invazív, két munkacsatornás endoszkópos műtéti technikát a műtéti ellátást igénylő gerincelváltozások kezelésére, jelentős előrelépést kínálva a hagyományos műtéti eljárásokhoz képest.

A statisztikák szerint a 3045 éves korosztályban minden tizedik, 4565 év között minden harmadik, 65 év felett pedig minden második ember érintett valamilyen gerincproblémában. Összességében tehát minden harmadik embernek van valamilyen gerincet érintő elváltozása, amelyek jelentős része porckorongsérv. Ezek a problémák nem csak az idősebb korosztályt érintik. Egyre több harmincas éveiben járó ember szembesül a betegséggel, amely gyakran az ülőmunka, a mozgásszegény életmód és a túlsúly következménye.

“A porckorong-betegségek leggyakrabban a modern életmódból adódóan alakulnak ki. Az ülőmunka, a mozgásszegény életmód, a helytelen testtartás és a túlsúly mind hozzájárulhat a porckorongok korai degenerációjához. A megfelelő prevenció és a tünetek korai felismerése kulcsfontosságú a komolyabb problémák elkerülése érdekében. Előrehaladott esetben azonban már csak az idegfelszabadító műtét jelenthet valódi megoldást”mondja Dr. Czigléczki Gábor, az endoszkópos gerincsebészet szakértője.

A porckorongsérv rejtett veszélyei

A gerinccsigolyák között található porckorongok fő funkciója a gerinc rugalmasságának biztosítása. Az évek előrehaladtával azonban a porckorongok veszítenek a nedvességtartalmukból, és így a rugalmasságukból is, ami idővel kopásokból eredő fájdalmat, illetve súlyosabb tüneteket is okozhat. Porckorongsérv esetén az érintett porckorong belső kocsonyás magjának kitüremkedése nyomást gyakorolhat a környező idegekre, komoly fájdalmat és neurológiai tüneteket okozva az érintettek számára. Az idegsebész képes pontos diagnózist felállítani és meghatározni a megfelelő kezelési tervet, amely lehet akár konzervatív terápia, de súlyosabb esetekben műtéti beavatkozás is szükséges lehet.

“A porckorongsérv kialakulása során a porckorong külső gyűrűs része meggyengül, és a belső, kocsonyás mag előboltosulhat. Ha a gyűrűs rész teljesen megszakad, a belső mag kitüremkedhet és nyomhatja az idegeket, ami jelentős fájdalmat, zsibbadást, érzéskiesést, súlyosabb esetben izombénulást, székelési és vizelési zavarokat is okozhat. A megfelelő diagnózis és kezelés elengedhetetlen a súlyosabb következmények elkerülése érdekében, ezért bármilyen szokatlan tünet megjelenésekor ajánlott felkeresni egy idegsebészt” – hangsúlyozza Dr. Czigléczki Gábor.

“Ha valakinél felmerül a porckorongsérv gyanúja, mindenképpen érdemes idegsebészhez fordulni, hogy a legmegfelelőbb kezelést kapja. Az endoszkópos lehetőségek révén ma már olyan beavatkozások is elérhetőek, amelyek minimalizálják a műtéti kockázatokat, és gyorsabb felépülést biztosítanak” – tette hozzá az endoszkópos gerincspecialista.

Kisebb metszés, kevesebb fájdalom

A hagyományos nyílt műtétekhez képest az endoszkópos gerincsebészet számos előnyt kínál. A minimálisan invazív technikáknak köszönhetően a beavatkozások kisebb metszésekkel járnak, ami gyorsabb felépülést és kevesebb posztoperatív fájdalmat eredményez. Az endoszkópos technika lehetővé teszi a sebészek számára, hogy pontosabban célzott beavatkozásokat végezzenek, minimalizálva a környező szövetek károsodását.

„Az endoszkópos gerincsebészet lényege, hogy kis metszéseken keresztül, egy speciális kamera és mikrosebészeti eszközök segítségével, két munkacsatornán keresztül végezzük el a szükséges beavatkozásokat. Az endoszkópos módszer segítségével közvetlenül hozzáférhetünk a sérült területhez anélkül, hogy nagy metszéseket kellene ejtenünk. Ezáltal a beteg sokkal hamarabb térhet vissza mindennapi tevékenységeihez, és jelentősen csökken a műtét utáni fájdalom és komplikációk kockázata”zárta gondolatait a Dr. Czigléczki Endoszkópos Gerincközpont vezetője.

A modern orvostudomány és a fejlett sebészeti technikák révén ma már számos hatékony megoldás áll rendelkezésre a porckorongsérv kezelésére. A minimálisan invazív endoszkópos műtéti eljárások forradalmi előrelépést jelentenek, mivel lehetővé teszik a betegek számára a gyorsabb gyógyulást és a kisebb fájdalmat. A korai felismerés és a megfelelő kezelés kulcsfontosságú a teljes gyógyuláshoz, így a betegek visszanyerhetik mozgékonyságukat, és élvezhetik a fájdalommentes mindennapokat. A forradalmi endoszkópos sebészeti módszer és a rehabilitációs programok kombinációja reményt ad mindazoknak, akik porckorongsérvvel küzdenek, és lehetőséget nyújt arra, hogy a műtét után újra teljes életet éljenek.

(x)

Véleményvezér

Kiderült, hogy milyen típusú orosz rakéta találta el a kijevi gyerekkórházat

Kiderült, hogy milyen típusú orosz rakéta találta el a kijevi gyerekkórházat 

Példátlan állami terrorcselekmény volt.
Croissant mindössze 2 ezer 500 forintért

Croissant mindössze 2 ezer 500 forintért 

Régen a lángos egy olcsó népi eledel volt, ma már egy másik kategória, ahogy sok egyéb élelmiszer is.
Varga Judit, Magyar Péter exneje jó párt választott a régi helyébe

Varga Judit, Magyar Péter exneje jó párt választott a régi helyébe 

Egy különleges közbeszerzés furcsaságai.
Hadházy Ákos újabb gyöngyszemet talált a piliscsabai erdőben

Hadházy Ákos újabb gyöngyszemet talált a piliscsabai erdőben  

2,2 milliárd forintból, EU-s támogatással épül egy tűzoltólaktanya. 
Ilyet még nem látott, újabb luxus bölcsődét talált Hadházy Ákos

Ilyet még nem látott, újabb luxus bölcsődét talált Hadházy Ákos  

i bölcsőde EU-s támogatással, 220 millióból épült Ürömön, leginkább egy villára hasonlít. 


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo