Van, hogy muszáj szabira küldeni a dolgozót

A nyári szabadságolási főszezon végeztével érdemes felülvizsgálniuk a munkáltatóknak munkavállalóik szabadságkeretének felhasználását, mivel a szabadságok kiadásáról nekik kell gondoskodniuk.

Mi a Magyar Péter-jelenség titka?
Mennyiben más Magyar Péter, mint Orbán Viktor?
Mennyi voksot szerezhet a Tisza Párt, kitől vehet el szavazatokat?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Somogyi Zoltánnal!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Political Capital szociológus társalapítójától!

2024. május 23. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Főszabály szerint a szabadságot esedékességének évében kötelezően ki kell adniuk, mert a tárgyévet követő időszakban történő kiadásra csak szűk körben van lehetőségük. (Itt olvashat részletesen arról, hogy miben dönthet a munkáltató a szabadság kiadásával kapcsolatban.)

Nehézséget okozhat számukra, ha a dolgozójuk mostanáig tartalékolta szabadságait (és nem is tervezte azt év végéig kivenni), mert ha a törvényi előírásokat be akarják tartani, kénytelenek szabadságra küldeni a dolgozót. Ezzel ellentétben az is problémát okozhat, ha a munkavállaló már most igénybe vette a teljes éves keretét, és visszatérve szabadságáról felmond, mert akkor több időt töltött szabadságon, mint ami őt megillette. Ezek a problémák elkerülhetőek a szabadságok folyamatos tervezésével.

Számoljunk az ünnepekkel!

A szabadságok tervezésekor a fentieken túl érdemes még figyelembe venni az idei évben még hátralévő munkanap áthelyezéseket:

 • 2014. október 18. szombat munkanap, az október 24-i pihenőnap kerül ledolgozásra
 • 2014. október 24. péntek pihenőnap lesz
 • 2014. december 13. szombat munkanap lesz, a december 24-i pihenőnap ledolgozása
De pontosan mennyi is az a szabadság, amit ki kell adnia a munkáltatónak?

Az Mt. alapján a munkavállalókat 20 munkanap alapszabadság és esetleges pótszabadságok illetik meg. A pótszabadságok fajtái és mértékei:

 • az életkor alapján járó, maximum 10 munkanap
 • tizenhat évesnél fiatalabb gyermekek után járó, a gyermekek számától függő 2, 4 illetve 7 munkanap; ha a munkavállaló fogyatékkal élő gyermeket nevel, akkor ezen gyermek után további plusz két napra jogosult
 • az apákat gyermekük születése esetén megillető, 5, illetve ikergyermekek esetén 7 munkanap
 • a fiatal munkavállalókat megillető 5 munkanap
 • a munkavégzés jellegére tekintettel járó 5 munkanap
 • a legalább 50%-os mértékű egészségkárosodott munkavállalónak, a fogyatékossági támogatásra, illetve a vakok személyi járadékára jogosult munkavállalónak 5 munkanap.
Kép:Pixabay

Milyen esetben nem jár a munkavállaló részére a megállapított teljes keret?

 • évközi ki-, illetve belépés esetén;
 • ha például fizetés nélküli szabadságra megy, mivel a szabadság csak a munkában töltött időre illeti meg. Például a fizetés nélküli szabadságnak is csak meghatározott része (a gyermek gondozása céljából igénybe vett fizetés nélküli szabadság első hat hónapja) számít munkában töltött időnek;
 • ha a munkavállaló az év során harminc napot meghaladóan van keresőképtelen állományban, a 31. és minden azt követő nap, amikor a munkavállaló keresőképtelen, már nem jogosítja őt szabadságra.
Hogy tolható jövő évre a szabadság?
A törvény meghatároz négy kivételes esetet, amikor el lehet térni attól a szabálytól, hogy a szabadságot a tárgyévben ki kell adni. Ezek egyike, a megállapodástól függő változat módosult ez évre.
Milyen kivételeket enged a törvény, amikor el lehet térni a szabadság tárgyévben történő kiadásától?
 • ha az év végi szabadság igénybevétele még az idei évben megkezdődik, és a jövő évre áthúzódó rész nem haladja meg az öt munkanapot;
 • ha a munkavállaló munkaviszonya október 1-jén, vagy azt követően kezdődik, akkor szabadságát a munkáltatója az esedékességet követő év március 31-ig adhatja ki;
 • ha a munkavállaló oldalán felmerülő ok miatt nem lehet azt kiadni, akkor az ok megszűnésétől számított hatvan napon belül kell azt kiadni részére;
 • a felek megállapodása alapján legfeljebb a tárgyévet követő év december 31-ig adható ki a munkavállalót életkora alapján megillető pótszabadsága (kortól függően 1-10 nap), erről évente kell megállapodniuk a feleknek.
 • amennyiben kollektív szerződés lehetővé teszi, a szabadság egynegyedét a munkáltató legfeljebb a következő év március 31-ig adhatja ki, de ehhez szükséges a kivételesen fontos gazdasági érdek vagy a működését közvetlenül és súlyosan érintő ok.
Milyen előírást kell szem előtt tartani a szabadság kiadásakor?

A szabadságot a munkáltatónak úgy kell kiadnia, hogy a munkavállaló naptári évenként egy alkalommal, legalább tizennégy egybefüggő napra mentesüljön a munkavégzési és rendelkezésre állási kötelezettsége alól. Ettől a munkáltató akkor térhet el, ha azt a dolgozója kéri. A munkáltató legkésőbb a szabadság kezdete előtt 15 nappal köteles közölni a szabadság kiadásának időpontját a munkavállalóval.

Szintén 15 napos határidő vonatkozik a munkavállalóra is, ha szabadságra kíván menni, ugyanis a szabadság kezdete előtt ennyi idővel kell bejelentenie a munkáltató felé.

A munkavállaló kérésének megfelelő időpontban kell kiadni évente hét munkanap szabadságot – legfeljebb két részletben-, de a munkavállalónak ezen igényét legalább 15 nappal a szabadság kezdete előtt be kell jelentenie.

Amennyiben a munkaadó elmulasztja a szabadság tárgyévi kiadását, az részéről akkor is automatikus jogszabálysértést jelent, ha a munkavállaló sem akart szabadságra menni, vagy nem időben kérte azt.

Egy esetleges munkaügyi ellenőrzés kiterjedhet a szabadságok kiadásának és azok nyilvántartásának vizsgálatára is. A szabálysértőket a munkaügyi felügyelet akár tízmillió forintos bírsággal is sújthatja, ezért javasoljuk, fordítsanak kellő figyelmet a fent leírtakra.

Erős Andrea Megbízott bérszámfejtési csoportvezető BDO Magyarország

Véleményvezér

Működik az orbáni példa, egy fideszes képviselő rokonsága sorra nyeri a milliókat

Működik az orbáni példa, egy fideszes képviselő rokonsága sorra nyeri a milliókat 

A fényképeken jóságos képviselő kemény üzletember.
Magyar Péter kibukott, a köztelevízió szabályozni akarja miről beszélhetnek az EP listavezetők

Magyar Péter kibukott, a köztelevízió szabályozni akarja miről beszélhetnek az EP listavezetők 

Korlátozná a köztelevízió a véleménynyilvánítás szabadságát.
Vizsgálni kezdte az Integritás Hatóság a kazári 677 millióba kerülő luxusbölcsőde ügyét

Vizsgálni kezdte az Integritás Hatóság a kazári 677 millióba kerülő luxusbölcsőde ügyét 

Aranyat rejtettek a betonba, vagy mi került ennyibe?
Nagyot javult a közbiztonság Európában

Nagyot javult a közbiztonság Európában 

Csak a nézettség számít.
Románia is lehagyott minket a várható élettartam statisztikákban

Románia is lehagyott minket a várható élettartam statisztikákban 

80 felett már nincs sok esélyünk.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo