Sok szó esik arról, hogy a fejlett nyugati társadalmakban mekkora a túlfogyasztás. Sokszor étkezésben sem tudjuk, hol a mérték (ld. keretes írásunkat). Ugyanakkor a munkanapokon sokszor valósággal éheztetik magukat a dolgozók, ami szintén nagyon-nagyon rossz ötlet.
Főleg a fiatalokra jellemző, hogy elfelejtenek enni, pedig ennek hosszú távon komoly egészségügyi következményei lehetnek, így komolyan kell venni, hogy a munkahelyen is időt szakítsunk a nyugodt és egészséges táplálkozásra. Az emberek jelentős része, ha be is tartja a napi étkezéseket a munkahelyén, kapkodva eszik rossz minőségű gyorsételeket. Ezért fontos, hogy ne az asztalunknál és lehetőleg ne is a sarki gyorsbüfében együnk munkanapokon.
Otthon reggelizzünk
Sokaknak nincs étvágya reggelente, de valahol ez is szokás kérdése, a reggelizésre pedig kifejezetten érdemes rászokni. Egy tápláló, egészséges reggeli az otthon nyugalmában segít megőrizni az energiánkat. A reggelivel nincs sok tennivaló, gyümölcsök, joghurtok, müzlik és pirítósok is a nagyszerű választások közé tartoznak, de egy egészséges vacsora maradékával is sokkal jobban járunk, mint valamelyik franchise reggeli menüjével a munkába menet.
Igyunk sok vizet
Egy irodistának nincs szüksége annyi folyadékra, mint egy élsportolónak, de ettől még nem szabad megfeledkezni az elegendő folyadékbevitelről. A megfelelő vízfogyasztás segíti szervezetünk méregtelenítését, szabályozza az anyagcserét, és hozzájárul idegrendszerünk megfelelő működéséhez. Éhségérzetünk elnyomásában is segíthet az ivás, de ha nem muszáj, ne így kezeljük le az ebédidő okozta gyomorkorgást.
Igyunk kevesebb kávét
Ez magától értetődő. A kávé dehidratál, nagy mennyiségében egészségtelen, függőséget okoz, és az emberek szeretik nagy mennyiségben inni, és sok a kávéfüggő. Próbáljunk meg napi egy csésze kávénál maradni, és lehetőleg azt se rakjuk tele cukorral és tejszínnel. Kávé helyett igyunk vizet, valamint bátran próbálkozzunk meg a zöldtea-fogyasztással, illetve alkalmanként egy-egy szem szőlőcukor is segíthet szellemileg frissen maradni.
Ne faljunk be mindent egyszerre
Akár viszünk magunkkal ételt, akár rendelünk, nem érdemes mindent egyszerre megenni. Megterheli a gyomrot, és a legerősebbek sem menekülhetnek az ezzel járó „kajakóma” elől. Ha nem szeretnénk ebéd után álmossággal küzdeni, és figyelni akarunk az egészségünkre is, érdemes legalább kétfelé porciózni ebédünket, és a másik felét 2-3 órával később megenni.