Urbán: a növekedést gátolja a reklámadó

Alapvetően megváltozik a reklámügynökségek, a reklámközlők és a reklámmegrendelők kapcsolata a hamarosan életbe lépő reklámadó miatt. Urbán Zsolt, a Magyar Reklámszövetség elnöke úgy véli, a szabályozás kifejezetten káros a piacra nézve, ugyanakkor a 30 napos fizetési határidő könnyebb kiszámíthatóságot is eredményez.

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Kép: SXC

Aki 2008 előtt úgy gondolta, hogy megéri a reklámiparban dolgozni, nagy valószínűséggel a marketingszakmát választotta. Elhelyezkedett egy reklámügynökségnél, hogy magát kellő tudással felvértezze, és megteremtse egzisztenciáját. Jól is gondolta, hiszen akkoriban igen komoly pénzösszegek mozogtak e piaci szegmensen. 2008-ban azonban beütött a gazdasági világválság, ami a marketingeseket is rosszul érintette.

– Mondhatni, hogy a 2014-es év végre pozitív esztendő volt a reklámpiac szereplői szempontjából. A Magyar Reklámszövetség minden év márciusában összegyűjti az előző év reklámokkal kapcsolatos adatait. Tavaly egy 7,77 százalékos növekedésről számolhattunk be. Megfordult a 2008-ban indult negatív tendencia. Nőtt a médiavállalatok bevétele – mondta Urbán Zsolt, a Magyar Reklámszövetség elnöke a Piac & Profit konferenciáján. 2014-ben 2013-ról a top 100 médiavállalat tekintetében csökkentek a veszteségek, és jelentősen növekedtek az árbevételek.

– A reklámadó megjelenésénél és a bónusztörvény bevezetésénél a Magyar Reklámszövetség elhitte, hogy a kormányzat komoly tárgyalópartnernek tekinti. Több alkalommal is tiszteletünket tettük az akkor még a Miniszterelnökséget vezető államtitkárnál, és külön ebből a célból szakmai tanulmányokat is készítettünk. Tettük ezt azért, hogy a kormányzat számára is világossá tehessük, mit jelent a magyar gazdaság számára az az iparág, amelyet mi képviselünk

A 2015–2016-os évre viszont nagy kérdőjel kezd kialakulni azzal kapcsolatban, vajon tartható lesz-e a növekedés – mondta Urbán.

Nyakunkon az új reklámadó! Segítünk átlátni a teendőket
2015. július 5-én életbe lép a módosított reklámadó- szabályozás. Még mindig rengeteg a kérdőjel. A legfontosabb alapszabályokat segített áttekinteni Dr. Szilágyi Zsuzsa, a Magyar Lapkiadók Egyesülete Jogi Bizottságának elnöke a Piac & Profit konferenciáján többek között azoknak, akik most, a változás után kerülnek az adó hatálya alá. Lássuk, mire kell figyelni!
– Küzdöttünk a reklámadó ellen. Sokáig élt bennünk a remény, hogy magát a jogszabályt is kivezetik a rendszerből. Ez akkor volt talán a legerősebb, amikor az Európai Bizottság is beszállt a játszmába, megállapította az adónem piactorzító hatását, és a kormányt alapvetően módosításra ösztönözte. A napnál is világosabb, hogy az 5,3 százalékos reklámadó a teljes gazdaságra káros, ugyanis visszaveti a versenyt. Ez bármelyik országban bebizonyosodott, ahol korábban létezett – magyarázta a szakember.

– A törvényben meghatározott 100 millió forintos határ gyakorlatilag nem más, mint egy növekedési plafon. Ha egy cég ennél magasabb árbevételt ér el, jó sokkal kell a bevételét növelnie, hogy megérje. A reklámadó egyértelműen elvonja majd a médiavállalatok megtermelt nyereségét. A hirdetők egyelőre nem tudhatják, hogy az ügynökségek és a médiumok hogyan próbálják majd áremeléssel és bármiféle áthárítással csökkenteni a veszteségüket. Jelenleg az látszik, hogy közel 5 milliárd forint el lesz vonva a médiavállalatoktól, és a maradék 3–5 milliárd forint pedig el lesz vonva a terhelt reklám után.

Urbán szerint a 0 százalékos adókulcs kizárólag a kis reklám-árbevételű körnek nyújt valódi segítséget, ami jócskán csökkenti az ennél kicsit nagyobb kis- és középvállalkozások növekedési lehetőségeit, és fokozza a versenyhátrányukat a nagyvállalatokkal és globális cégekkel szemben.

A kormányzati kommunikációs feladatok költséghatékony megvalósítása céljából létrehozott Nemzeti Kommunikációs Hivatal Urbán tájékoztatása szerint mintegy 20 százalékát költi a teljes magyarországi reklámkiadásnak. Az elnök szerint ebből is világossá válik a valódi cél.

– Ha egy ügyfél költése eléri a 10-12 százalékot, nagyon nagy baj van már csak azért is, mert lehet, az egyik évben növekszik, a másikban nem. Ha már a 20 százalékot is eléri, az nem jelent mást, mint egy óriási befolyást a teljes médiapiacra, a tartalomszolgáltatásra. Felmerülhet a kérdés, hogyan fog működni, mennyire szakmai alapon.A Magyar Reklámszövetség párbeszédet kezdeményezett a NKH vezetőjével. Nobilis úr megerősítette a korábbi állításokat, melyek a transzparenciára, az átláthatóságra, az állami költségek kontrolljára vonatkoztak.

Urbán Zsolt a fent taglaltak ellenére pozitívumokat is lát a törvényben.

– Üdvözlendő a 30 napos fizetési határidő bevezetése, mert az kiszámítható pénzügyi folyamatokat garantál, bár hozzá kell tenni, senki sem tudja biztosítani, hogy egy olyan hirdető, amely egyik napról a másikra hirtelen egy negatív pénzügyi eseményt elszenved, nem válik fizetésképtelenné. Egy ilyen eshetőségre fel kell készülni. A reklám a gazdaság hajtómotorja. Ahhoz, hogy Magyarországon a kommunikációs iparág jelentős mértékben hozzájárulhasson a gazdaság egészéhez, erőteljesebben kell foglalkoznia saját maga pozicionálásával.

Véleményvezér

Már csak az aluliskolázottaknál dübörög a Fidesz

Már csak az aluliskolázottaknál dübörög a Fidesz 

Már gyurcsányozni sem érdemes.
Hatalmas metrót épít a mindössze 300 ezer lakosú Kolozsvár

Hatalmas metrót épít a mindössze 300 ezer lakosú Kolozsvár 

Világváros lesz Kolozsvárból.
A Facebookon Orbán Viktoron mulatnak

A Facebookon Orbán Viktoron mulatnak 

Nem is volt, de azért megszüntetnék.
Példátlan helyzet, közadakozást kezdeményezett a Bethesda Gyermekkórház, hogy egy műtőjét működtetni tudja

Példátlan helyzet, közadakozást kezdeményezett a Bethesda Gyermekkórház, hogy egy műtőjét működtetni tudja 

Miközben az elit gátlástalanul urizál, már az alapszolgáltatások sem működnek.
Lázár Jánosnak nem megy a Fanta-matek

Lázár Jánosnak nem megy a Fanta-matek 

A Fanta-botrány és a műbalhé.
Magyar Péter szerint egy fideszes képviselő titokban megszavazta az Európai Parlament elnökének a néppárti jelöltet

Magyar Péter szerint egy fideszes képviselő titokban megszavazta az Európai Parlament elnökének a néppárti jelöltet 

Újraválasztották Roberta Metsolát az Európai Parlament elnöki tisztségébe.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo