Újévkor lehúzzák a rolót az üzletek?

Még mindig alig néhány száz kassza van csak bekötve a NAV rendszerébe, pedig hétfőig meg kellett kapniuk a visszaigazolást a forgalmazótól a kereskedőknek, különben súlyos szankciókra számíthatnak az adóhivataltól. Azonban több mint 80 ezren hoppon maradtak.

Sok üzlet húzhatja le a rolót - Kép: SXC

Mint azt korábban közöltük, még mindig alig néhány száz kassza van bekötve az adóhivatalhoz, holott a határidő december végén lejár. Még ha valami csoda folytán egyik-pillanatról a másikra is ezrével kötnék be a kasszákat az üzletekbe, akkor is naponta mintegy 4-5 ezer kasszát kellene rendszerbe kapcsolni, hogy január elsejéig teljesüljön a határidő. Ezenkívül november 25-ig kellett érvényes, visszaigazolásokat kapniuk a megrendelt kasszákról a kereskedőknek.

Erre viszont már csak statisztikai esély van, mivel több tízezer kereskedő maradt hoppon, miután a kassza, amelyet korábban az NGM is támogatott, utólag elhasalt a Magyar Kereskedelmi és Engedélyezési Hivatal (MEKH) tesztjén, így jelenleg, az arra leadott megrendelések érvénytelenek. Csakhogy, aki még most leadta a megrendelését, az is legkorábban nyolc nap múlva kaphat visszaigazolást: az NGM rendeleteinek értelmében a viszonteladónak 8 napja van továbbítania a megrendelést, a forgalmazónak pedig a megrendelés beérkezte után 8 napja van a visszaigazolás elküldésére. Aki tehát most nem akar újra foglalót fizetni, vagy egy másik forgalmazót keresni, annak azonnal rendelnie kellett a forgalmazótól a hétfőn engedélyezett új kasszából - és a forgalmazónak vissza is kellett igazolnia a megrendelést.

A MEKH hétfőn ugyanis újabb géptípust engedélyezett: a közlemény szerint így  megkezdhető az Alt Cash Kft. és a Japán Cash Company Kft. egy-egy pénztárgépének forgalomba hozatala, a gépek megfelelnek az előírt követelményeknek. Az előzmények ismeretében nem meglepő, hogy rendkívüli érdeklődés kísérte az NR-300 típusú pénztárgép forgalmazásának engedélyezését, - az MKEH weboldala le is fagyott - miután az Alt Cash 80 ezer megrendelést kapott a pénztárgépcserére kötelezettektől az elmúlt hónapokban, és a forgalmazó egy másik géptípusa nem kapott forgalomba hozatali engedélyt. Az OKSZ információi szerint a korábban elutasított NR-270 típusú pénztárgépet újra engedélyezteti az Alt Cash Kft. (Lásd keretes írásunkat.) - kérdés, hogy a korábbi megrendelések akkor érvényesek lesznek-e.

A jóhiszemű kereskedőt nem bünteti meg a NAV
A NAV minden körülményt mérlegel, a jóhiszemű adózónak nem kell büntetéstől tartania. Legalábbis a Nemzetgazdasági Minisztérium ezzel nyugtatja azt a tízezer kereskedők, akik csúnyán hoppon maradtak, miután az MKEH visszavonta az egyik államilag is támogatott kassza forgalmazási engedélyét. Mint azt korábban megírtuk, komoly felzúdulást okozott a pénztárgépcserére kötelezett vállalkozások körében, hogy az MKEH visszavonta a SAM4S NR 270 típusú kassza forgalmazási engedélyét. Ebből a típusból tízezret előjegyeztek úgy, hogy azokat 100 ezer forintért adják a kormánnyal kötött megállapodás fejében. A kereskedők most nem tudják, mi lesz az előleggel, illetve tartanak a NAV büntetésétől, hiszen az általuk leadott megrendelés most olyan kasszára vonatkozik, amely nem szerepel az engedélyezett típusok között.
A kereskedelmi szövetség azt javasolja az Alt Cash Kft-nek korábban rendelést adó vállalkozásoknak, hogy haladéktalanul vegyék fel a kapcsolatot a forgalmazóval és annak viszonteladóival, és az új jogszabályoknak megfelelően járjanak el. Az OKSZ külön is felhívta a figyelmet arra, hogy a korábban elutasított NR-270 típusú pénztárgépre leadott megrendelések jelenleg nem érvényesek, ezért az engedélyezett másik típusra, az NR-300-ra új megrendelést kell leadni.

Ha a megrendelést, illetve a szerződést még nem igazolták vissza, és a pénztárgépet nem közvetlenül a forgalmazótól rendelte a megrendelő, kérnie kell a pénztárgép eladójától egy olyan, igazolást, amely arról szól, hogy a szerződést, megrendelést továbbította a forgalmazóhoz. Ezen a dokumentumon a forgalmazó visszaigazolásának is szerepelnie kell. Ezt az igazolást az eladónak 2013. november 25-ig kellett kiadnia. Ha valaki a pénztárgépet közvetlenül a forgalmazótól rendelte meg, úgy a forgalmazónak kell a szerződést, megrendelést visszaigazolni szintén legkésőbb 2013. november 25-ig. Ez: mivel a tegnapi napon engedélyezték a kasszát, a mintegy 80 ezer érintett kereskedő kapcsán szinte lehetetlen.

Bezárhatnak az üzletek

A probléma ott kezdődik, hogy azok a kereskedők, akik nem kaptak időben visszaigazolást a megrendelésükről, most akár le is húzhatják a rolót. A Nemzetgazdasági Minisztérium  ugyanis november 5-i, a kormány honlapján közzétett közleménye szerint olyan jogszabály módosítást kezdeményezett, amely alapján akár az üzlethelyiségének bezárására is számíthat az az adózó, amely nem rendelkezik az előírt határidőre új online pénztárgéppel, vagy érvényes visszaigazolt megrendeléssel.

A tarthatatlan határidők ellenére november 7-én az Országgyűléshez benyújtottak egy módosító javaslatot, mely az adózás rendjéről szóló törvényben (a 174.§-ban) előírte, hogy az adóhatóság mulasztási bírság kiszabása mellett az üzlethelyiséget, szolgáltató helyet 12 nyitvatartási napra lezárhatja, ha az adózó a pénztárgép üzemeltetésével kapcsolatos, jogszabályban meghatározott kötelezettségét megszegte.

Nem kivitelezhető a határidő
“A kiskasszák esetében a határidők mind a regisztrációs kód, mind készülékrendelés területén lejártak, a kereskedők folyamatosan vezetik be a gépeket, ahogy azok megérkeznek – erre további határidő nincs. A PC alapú nagykasszák határideig, tehát december 31-ig történő lecserélése ellenben biztosan nem valósul meg” – mondta korábban Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) főtitkára a Piac&Profitnak. Az adóhatóság ugyan megteheti, hogy január másodikán szankcionál mindenkit, akinél nincsenek bevezetve a PC alapú nagykasszák (ki sem kell szállnia helyszínre, hiszen elég ellenőrizni, van-e online kapcsolat a kasszák felé), ám a kereskedőknek is joga van fellebbezni. (Az első PC-s pénztárgép csak október végén kapott engedélyt.)
Az OKSZ közleményében jelezte, hogy a kitűzött határidők nem tarthatók, részben az elengedhetetlen műszaki, informatikai tervezések, fejlesztések időigénye, részben alkatrészhiány miatt. Az online pénztárgépek, ezen belül a legfontosabb részegység, az adóügyi ellenőrző egységek gyártása nagyobb mennyiségben még nem indult meg. Az áruházak nem tudják megfelelő ütemben elvégezni az átalakítási feladatokat, mivel nem kapják meg a megfelelő eszközöket a külső fejlesztőktől, a pénztárgépek hatósági engedélyezése sem zárult le a nagykasszák esetében.

Az üzletbezárás előírása azt jelenti, hogy a kereskedők, vendéglátósok mellett a gyógyszertárak, szállodák is felfüggeszthetik tevékenységüket január 1-től, online pénztárgép hiányában. „Az adóhatóságnak könnyű feladata lesz az ellenőrzés, hiszen saját számítógépes rendszerében, saját irodájában csak meg kell néznie, melyik vállalkozás pénztárgépe van bekötve január 1-én, a többinek pedig csak ki kell postáznia az elmarasztaló határozatot” – írta weboldalán az érdekvédelmi szervezet.

Az OKSZ egyébként egyetért azzal a szándékkal, hogy az online pénztárgép átállást szándékosan elhúzó vállalkozásokkal szemben a legnagyobb szigorral lépjen fel az adóhatóság. Ennek azonban az a feltétele, hogy megvásárolható legyen az új online pénztárgép, a nagyáruházaknál pedig, ahol számítógép alapú pénztárgépek vannak, az átalakításhoz szükséges alkatrész (a számítógép alapú pénztárgépek esetében elsősorban az adóügyi ellenőrző egységet kell beszerezni, de ugyanakkor át kell alakítani a pénztárgépeket működtető szoftvereket is).

A számítógép alapú pénztárgépeket működtető áruházakhoz kötődik a kereskedelmi forgalom fele. Az online pénztárgép hiánya miatt a vásárlók sok lehúzott redőnnyel találkoznak majd jövőre, sok alkalmazottat kényszerszabadságra kell küldeni (vagy éppen elbocsájtani), a gyártók pedig leállíthatják a beszállítást. Nem is rövid időre. Még több hónapig tart a teljes pénztárgép online átállás, a fejlesztés, a gyártás és az üzembe helyezés időigénye miatt, ami nem az átállásra kötelezett, büntetésre ítélt kereskedők, szolgáltatók hibája. A szolgáltató helyek indokolatlan bezárása súlyos gazdasági károk forrása is lehet.

Alt Cash: nem veszítik el a megrendelők a foglalót
Maradéktalanul teljesíteni kívánja szerződéses kötelezettségeit az Alt Cash Kft. pénztárgép-forgalmazó, amely hétfői közleményében jelezte: felkészült a megrendelt készülékek szállítására, és azt is vállalja, hogy a még nem engedélyezett, SAM4S NR-270-es készülékeket a támogatott áron (100 ezer forint alatt) teljesíti. A SAM4S NR-270-es modellről egyeztet a forgalmazó a NAV és az MKEH szakembereivel a számukra is elfogadható műszaki megoldásról, a Koreai gyár három szakembere pedig áll készen a legfrissebb elvárások megvalósítására - fogalmaz a cég. A már beérkezett közel 80 000 darab megrendelés adatait a rendelet értelmében a cég leadja a NAV-nak. Az új megrendeléseket, pedig országos partnerhálózatuk segítségével az eBEV felületen leadott SAM4S NR-300-as megrendelésével tudják fogadni.

Véleményvezér

Ezért irtó drága a zöldség és a gyümölcs Magyarországon

Ezért irtó drága a zöldség és a gyümölcs Magyarországon  

Két ábra mutatja, hogy az európai országokban hogyan változott a zöldségek és gyümölcsök ára 2014 és 2023 között.
Szenzáció a magyar költségvetésben

Szenzáció a magyar költségvetésben 

Meglepő számok a nyugdíj költségvetési sorain.
Hadházy Ákos szerint állami luxusrepülővel mentek kormánytagok szotyizni Németországba

Hadházy Ákos szerint állami luxusrepülővel mentek kormánytagok szotyizni Németországba 

A kormánytagok luxusutazásai lassan mindennaposak.
Immár Bulgária is lehagyott minket az egy főre jutó fogyasztásban

Immár Bulgária is lehagyott minket az egy főre jutó fogyasztásban 

Az életszínvonal egyik legfontosabb mutatójában mindenki alá értünk Európában.
Hadházy Ákos kiderítette az óbudai alpolgármester letartóztatásának hátterét

Hadházy Ákos kiderítette az óbudai alpolgármester letartóztatásának hátterét 

A magyar nyomozó hatóságokról nem fognak expresszt elnevezni.
Sokba kerül az Orbán-kormány eladósodása

Sokba kerül az Orbán-kormány eladósodása 

Ismét kifogtunk egy utolsó helyet az Európai Unióban.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo