Tudni kell időben hátralépni!

Úgynevezett jól menő vállalkozó, 40-es, 50-es éveit tapossa, cége befutott, ahogy mondani szokták, mindene megvan, szép család, otthon, nyaraló, kocsik, és egyszer csak megkeseredett lesz, esetleg mindent felrúg, végül megbetegszik. Jól ismerik e tüneteket a szakemberek. A jelenséget életközép-krízisnek nevezik.

Felnőtt a rendszerváltás után egy korosztály, amelyik mára nagyszerű céget alkotott, sikeressé vált, lassan a gyerekek is érettségiznek, egyetemre járnak… És egyszer csak elfogytak a feladatok.

– Úgy érzik, hirtelen kiüresedett körülük minden. Ezt nevezik életközép-krízisnek, kiégésveszélynek, ami lelki, majd súlyosabb esetben komoly egészségi problémákhoz vezethet. Nem véletlen, hogy ebben a korban találkoznak az érintettek a szív- és érrendszeri megbetegedésekkel először – mondja Kurtán Klára HR- és karriertanácsadó.

Kép:Pixabay

Éva 40 évesen logisztikusként dolgozott, amikor kirúgták. Aztán félállásban coachként dolgozott és tanult, amikor rájött, közvetlenebb módon szeretne segíteni az embereknek. 50 évesen lett kozmetikus. Ma, 56 éves, és sikeres „szépségtudós”, de ma is folyton tanul.
Kedvetlenséggel, fáradtsággal, álmatlansággal, fejfájással jelentkeznek az első tünetek. A férfiak gyakran extrém sportokat kezdenek űzni, hirtelen találnak egy másik nőt – aki persze nem feltétlenül jobb, mint a feleség, csak más –, vagy vásárolnak egy motort. A szakember úgy látja, sokakban felmerül a szégyenérzet is.

– Azt hiszik, egyedül állnak a problémával, ők okozzák a bajt. Ezért mindent elkövetnek, hogy felidézzék a fiatalságukat, pedig semmi másról nem szól a dolog, mint hogy nem tudnak szembenézni az élet természetes rendjével. A nők zöme viszont épp ilyenkor talál önmagára, és kezd új karrierbe – hangsúlyozza Kurtán Klára.

Nehéz azzal szembesülni sikeres vállalkozóként valakinek, hogy nincs szükség rá a saját cégében úgy, mint korábban. Felépítette a vállalatot, a megfelelő feladatra megtalálta a megfelelő embereket, minden működik, az építkezésben pedig már nincs új kihívás. A mű kész. És az alkotó?

Karrier? Stop!
El tudja képzelni, hogy egy teljes évig az iroda felé sem néz? Hogy az állása elvesztése nem tragédia, hanem lehetőség? Mint ahogyan az is, ha egy másik területen egészen elölről kell kezdenie mindent. Ideje belátni, hogy nemcsak az egyenesen ívelő karrier az üdvözítő út, sőt! A karrierszünet jót tesz a testnek, a léleknek, de még az üzletnek is.
– Az alkotónak kívülről, fentebbről kell szemlélnie az alkotását! Sokszor éppen ő az, aki akadályozza a társaság sikeres munkáját a magatartásával. Na, ilyenkor kell bölcsen nagy levegőt venni, és egy lépést hátralépni, hogy a kollégák eredményesen vihessék tovább a dolgokat – mondja Kurtán Klára, aki szerint minden korban kétségbeejtő, amikor az ember úgy érzi, nincs rá szükség.
Zoltán 30 éve építési vállalkozó, mindig legalább 10–20 embert foglalkoztatott. Maga sem tud lemondani a köztük való munkáról, bár tudja, hogy 50 évesen fizikailag elfáradt, pontosan látszanak rajta a kiégés jelei. A gazdasági válságot legyőzte, ennek ellenére alig megy az üzlete.
A karrier-tanácsadó úgy véli, ez a legjobb időszak arra, hogy rájöjjünk, más dolgok is lehetnek fontosak az életben, nem csak az üzlet. Sokan éppen korábbi hobbijukban találják meg életük új értelmét, és az is lehet, hogy a megoldás az igazán jó barátok kezében van. Kurtán Klára szerint előfordulhat, hogy ők is hasonló gondokkal küzdenek.

– Jó megoldás az is, ha a már felnőtt gyerekekkel osztják meg a szülők a gondolataikat. Egészen meglepő eredményre juthatnak a beszélgetés résztvevői. A sikeres élethez azonban a sokat emlegetett európai gondolat, az egy életen át való tanulás a kulcs. Mindegy, mit, de mindig tanulni kell! Nyelvet, marketinget, informatikát, bármit! Ez tartja mozgásban az embert, az emberi agyat, a céget! Európában nem idegen ez a gondolat, de nálunk sajnos még egyáltalán nem ivódott be a fejekbe, hogy a karrierút már nem úgy néz ki, hogy egyetem, munka, család, nyugdíj – mutat rá Kurtán.

Ákos épületgépészként dolgozó vállalkozó. 40-es éveiben rájött, hogy nemcsak a vitorlázást, a gyerekeket is imádja. Mindent megtett, hogy ez is része legyen az életének: szabadidejében vitorlásoktatással foglalkozik. Sikerült a harmóniát teremteni a munkája és legfőképp maga körül.
Ebben a korban a különböző tanfolyamkora, kurzusokra jelentkezők 70–80 százaléka nő, a férfiak nagyon nehezen mozdulnak. Pedig annak, aki tanul, kinyílik a világ, új célokat talál, és az új célok új tettekre sarkallják a bátor embert.

Több életkorszakunk van, és mindegyiknek megvan a maga értelme, szépsége, ha felismerjük. Kurtán Klára karrier- és HR-tanácsadó azt javasolja: ha az élete delén élő vállalkozó valóban szembe tud nézni a rendkívül gyorsan változó világgal, és úgy érzi, belefáradt a munkába, álljon meg egy kicsit, vegyen egy nagy levegőt, és higgye el, eközben nem szalad el a világ!

László Márta

Erre figyeljünk: a kiégés első négy jele
A legtöbb ember, aki egy új munkába vág bele, szívesen tanul, és lelkesen hajtja végre a feladatait. Néhány év elteltével azonban az izgalom elmúlik, és azok a feladatok, amelyek annyira magával ragadóak voltak az első időszakban, hétköznapivá válnak, és elillan belőlük a kihívás izgalma. A jó vezető feladata, hogy észrevegye, ha a munkatársa már nem, vagy nem eléggé motivált. Időben fel kell ismerni a jeleket, mielőtt túl késő lenne. Itt megtalálja, mi a négy kritikus és beszédes jel.

Véleményvezér

Magyar Péter felajánlotta az összes jobboldali médiának, hogy szívesen ad nekik interjút

Magyar Péter felajánlotta az összes jobboldali médiának, hogy szívesen ad nekik interjút 

Köszörüljük ki a csorbát üzeni Magyar Péter azoknak, akik eddig azért bírálták, mert baloldali médiumoknál beszélt.
Rekordot döntött a lengyel valuta ára a magyarral szemben

Rekordot döntött a lengyel valuta ára a magyarral szemben 

90 forint felett egy zloty ára.
Orvos híján a polgármester költözött az uniós pénzből felújított szolgálati lakásba

Orvos híján a polgármester költözött az uniós pénzből felújított szolgálati lakásba 

Nem is tudni melyik a nagyobb baj, hogy nincs orvos, vagy, hogy illetéktelenül lakik a polgármester a szolgálati lakásban.
Kitört a botrány, átverte a kormány a méhészeket

Kitört a botrány, átverte a kormány a méhészeket 

Lóg az orruk az átvert méhészeknek.
A világ fejlettebb része nem az atomenergia felé tart

A világ fejlettebb része nem az atomenergia felé tart 

Megújulótermelésben a sor végén kullogunk.

Info & tech

Cégvezetés & irányítás

Piac & marketing


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo