Tudja, mire vállalkozik?

A vállalkozásindítás, -fejlesztés azonban nemcsak új lehetőségekkel, de új veszélyekkel is jár – hívja fel a figyelmet a Piac&Profit szakértője, Vuray György.

Mi a Magyar Péter-jelenség titka?
Mennyiben más Magyar Péter, mint Orbán Viktor?
Mennyi voksot szerezhet a Tisza Párt, kitől vehet el szavazatokat?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Somogyi Zoltánnal!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Political Capital szociológus társalapítójától!

2024. május 23. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A legfőbb veszélyt abban látjuk, hogy az eddigieknél olcsóbb, könnyebben bevonható külső források felelőtlen, nem kellően átgondolt döntések meghozatalára sarkallhatják a vállalkozókat. Ez teljesen természetes emberi reakció: sokan érezhetik, érzik úgy, most jött el az ő idejük, hogy megvalósítsák azt az álmukat, amit eddig a hozzá szükséges pénz híján nem tudtak megtenni. Ilyenkor pedig hajlamosak túlzott optimizmussal szemlélni a dolgokat, miközben alábecsülik a várható nehézségeket, veszélyeket.

Az új vállalkozások túlélése
A vállalkozások túlélésének vizsgálatakor a 2005-ben újnak minősülő vállalkozások életpályáját követtük 2010-ig. A 2005-ben gazdasági tevékenységet kezdett 63 598 vállalkozás 40,5 százaléka működött még 2010-ben is. A valódi új vállalkozások ötéves túlélési rátájának vizsgálatához már hat adatsor áll rendelkezésünkre. A mutató 2005–2007-ben 48–49% körül alakult, 2008–2009-re visszaesést tapasztaltunk, és 2010-ben kismértékben még tovább csökkent a ráta értéke.
A társas vállalkozások túlélési képessége erősebb: a 2005-ben alakult 28 990 társas vállalkozás 48,5 százaléka tevékenykedett 2010-ben is, míg ez a mutató az egyéni vállalkozások esetében csupán 33,7%. A gazdasági társaságok között az 5 évet túlélő szervezetek aránya a részvénytársaságok és a korlátolt felelősségű társaságok között volt a legmagasabb (51,4%, illetve 49,2%).
(Az elemzéshez a Vállalkozás Okosan portál szakértői a Központi Statisztikai Hivatal által közölt adatokat használták fel.)
A bukás elkerülhető

Készítenek vagy készíttetnek egy, a valóságtól meglehetősen távol álló üzleti tervet, ami alapján hozzájutnak a kívánt hitelhez vagy támogatáshoz, aztán azt tapasztalják akár már hónapok múlva, hogy nagyon nem úgy alakulnak a dolgok, ahogy azokat elképzelték, a vállalkozás nem hozza, hanem viszi a pénzt. Egy ideig – amíg van miből tömködni a lyukakat – még húzzák, aztán bedobják a törölközőt, és a vállalkozás a felszámolás sorsára jut.

Természetesen egy vállalkozás a vezetés hibás, rossz döntéseinek hatására vagy egyéb okok miatt is kerülhet nehéz helyzetbe, azonban a bukás, a krízishelyzet kialakulása a megfelelő üzleti tervezéssel, azon belül is a megfelelő kockázatelemzéssel jó esetben elkerülhető.

Mi a SWOT-analízis, honnan ered ez a kifejezés?
A „SWOT” mozaikszó, az alábbi angol szavak kezdőbetűiből tevődik össze: • Strengths = erősségek • Weaknesses = gyengeségek • Opportunities = lehetőségek • Threats = veszélyek Ez a szakkifejezés mára a magyar nyelvben, különösen az üzleti nyelvben is meghonosodott, használata általános és elfogadott.
A négy ponthoz rendelhető információk összesítésével láthatóvá válik, hogy vállalkozás indításakor vagy annak fejlesztésénél, bővítésénél milyen kockázatokkal, veszélyekkel kell számolnunk. Ezért nagyban segíti a reális üzleti tervezést.
A SWOT-elemzést nyugodtan nevezhetjük az üzleti terv egyik sarokkövének.
Mit jelent ez a gyakorlatban?

Legyünk tisztában azzal, mire vállalkozunk, milyen, számunkra kedvezőtlen változások történhetnek, és azoknak ránk nézve milyen negatív hatásai lehetnek. A kockázatelemzésnek (SWOT-analízis) ki kell terjednie mindazon kockázatokra és veszélyforrásokra, amelyek akár a vállalkozás érdekkörén belül, akár attól függetlenül, azon kívül állnak vagy állhatnak elő.

Melyek lehetnek a leggyakoribb kockázatok, illetve veszélyek? • nálunk olcsóbban szolgáltató versenytárs piacra lépése • a tervezettnél kevesebb bevétel, emiatt elfogy a vállalkozás pénze • a termékünk, szolgáltatásunk iránti kereslet hirtelen visszaesése • kedvezőtlenebbé váló adózási környezet • a vártnál magasabb kiadás (pl. több reklám) szükséges a tervezett bevétel eléréséhez

Ennek az elemzésnek a túl optimista, nem eléggé reális elvégzésével nem a bankot, az esetleges finanszírozót, hanem saját magunkat csapjuk be. Ahogy végső soron nem a banknak, hanem nekünk fog jobban fájni, ha nem tudjuk visszafizetni a kapott hitelt, hiszen ezzel hosszú időre elveszítjük a lehetőségét annak, hogy újra hitelt tudjunk felvenni, esetleg pályázaton indulhassunk.

Mindig tudni fogjuk, mire vállalkozunk

Az esetleges félreértések elkerülése miatt: természetesen tisztában vagyunk vele, hogy még a jelenleginél lényegesen kiszámíthatóbb, stabilabb gazdasági-piaci környezetben sem lehet évekre előre százszázalékos biztonsággal tervezni. Ahogy azzal is, hogy egyetlen üzlet, egyetlen vállalkozás sincs kockázatok, veszélyek nélkül.

Ugyanakkor ezek felmérésével, esetleges negatív hatásaira való felkészüléssel nagyon sokat tehetünk azért, hogy vállalkozásunk hónapok, évek múlva is talpon maradjon, és biztosítsa megélhetésünket. Mivel a gazdaság, a kereslet, a piac folyton változik, ezekhez a változásokhoz pedig alkalmazkodni kell, nem árt ezt az elemzést időről időre felülvizsgálni, és szükség esetén aktualizálni. Így elérhetjük azt, hogy mindig tudni fogjuk, mire vállalkoztunk, és nem az események után fogunk szaladni.

Vuray György a Vállalkozás Okosan portál munkatársa

Véleményvezér

Működik az orbáni példa, egy fideszes képviselő rokonsága sorra nyeri a milliókat

Működik az orbáni példa, egy fideszes képviselő rokonsága sorra nyeri a milliókat 

A fényképeken jóságos képviselő kemény üzletember.
Magyar Péter kibukott, a köztelevízió szabályozni akarja miről beszélhetnek az EP listavezetők

Magyar Péter kibukott, a köztelevízió szabályozni akarja miről beszélhetnek az EP listavezetők 

Korlátozná a köztelevízió a véleménynyilvánítás szabadságát.
Vizsgálni kezdte az Integritás Hatóság a kazári 677 millióba kerülő luxusbölcsőde ügyét

Vizsgálni kezdte az Integritás Hatóság a kazári 677 millióba kerülő luxusbölcsőde ügyét 

Aranyat rejtettek a betonba, vagy mi került ennyibe?
Nagyot javult a közbiztonság Európában

Nagyot javult a közbiztonság Európában 

Csak a nézettség számít.
Románia is lehagyott minket a várható élettartam statisztikákban

Románia is lehagyott minket a várható élettartam statisztikákban 

80 felett már nincs sok esélyünk.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo