hirdetés

Tudja, mire vállalkozik?

A vállalkozásindítás, -fejlesztés azonban nemcsak új lehetőségekkel, de új veszélyekkel is jár – hívja fel a figyelmet a Piac&Profit szakértője, Vuray György.
hirdetés

A legfőbb veszélyt abban látjuk, hogy az eddigieknél olcsóbb, könnyebben bevonható külső források felelőtlen, nem kellően átgondolt döntések meghozatalára sarkallhatják a vállalkozókat. Ez teljesen természetes emberi reakció: sokan érezhetik, érzik úgy, most jött el az ő idejük, hogy megvalósítsák azt az álmukat, amit eddig a hozzá szükséges pénz híján nem tudtak megtenni. Ilyenkor pedig hajlamosak túlzott optimizmussal szemlélni a dolgokat, miközben alábecsülik a várható nehézségeket, veszélyeket.

Az új vállalkozások túlélése
A vállalkozások túlélésének vizsgálatakor a 2005-ben újnak minősülő vállalkozások életpályáját követtük 2010-ig. A 2005-ben gazdasági tevékenységet kezdett 63 598 vállalkozás 40,5 százaléka működött még 2010-ben is. A valódi új vállalkozások ötéves túlélési rátájának vizsgálatához már hat adatsor áll rendelkezésünkre. A mutató 2005–2007-ben 48–49% körül alakult, 2008–2009-re visszaesést tapasztaltunk, és 2010-ben kismértékben még tovább csökkent a ráta értéke.
A társas vállalkozások túlélési képessége erősebb: a 2005-ben alakult 28 990 társas vállalkozás 48,5 százaléka tevékenykedett 2010-ben is, míg ez a mutató az egyéni vállalkozások esetében csupán 33,7%. A gazdasági társaságok között az 5 évet túlélő szervezetek aránya a részvénytársaságok és a korlátolt felelősségű társaságok között volt a legmagasabb (51,4%, illetve 49,2%).
(Az elemzéshez a Vállalkozás Okosan portál szakértői a Központi Statisztikai Hivatal által közölt adatokat használták fel.)
A bukás elkerülhető

Készítenek vagy készíttetnek egy, a valóságtól meglehetősen távol álló üzleti tervet, ami alapján hozzájutnak a kívánt hitelhez vagy támogatáshoz, aztán azt tapasztalják akár már hónapok múlva, hogy nagyon nem úgy alakulnak a dolgok, ahogy azokat elképzelték, a vállalkozás nem hozza, hanem viszi a pénzt. Egy ideig – amíg van miből tömködni a lyukakat – még húzzák, aztán bedobják a törölközőt, és a vállalkozás a felszámolás sorsára jut.

Természetesen egy vállalkozás a vezetés hibás, rossz döntéseinek hatására vagy egyéb okok miatt is kerülhet nehéz helyzetbe, azonban a bukás, a krízishelyzet kialakulása a megfelelő üzleti tervezéssel, azon belül is a megfelelő kockázatelemzéssel jó esetben elkerülhető.

Mi a SWOT-analízis, honnan ered ez a kifejezés?
A „SWOT” mozaikszó, az alábbi angol szavak kezdőbetűiből tevődik össze: • Strengths = erősségek • Weaknesses = gyengeségek • Opportunities = lehetőségek • Threats = veszélyek Ez a szakkifejezés mára a magyar nyelvben, különösen az üzleti nyelvben is meghonosodott, használata általános és elfogadott.
A négy ponthoz rendelhető információk összesítésével láthatóvá válik, hogy vállalkozás indításakor vagy annak fejlesztésénél, bővítésénél milyen kockázatokkal, veszélyekkel kell számolnunk. Ezért nagyban segíti a reális üzleti tervezést.
A SWOT-elemzést nyugodtan nevezhetjük az üzleti terv egyik sarokkövének.
Mit jelent ez a gyakorlatban?

Legyünk tisztában azzal, mire vállalkozunk, milyen, számunkra kedvezőtlen változások történhetnek, és azoknak ránk nézve milyen negatív hatásai lehetnek. A kockázatelemzésnek (SWOT-analízis) ki kell terjednie mindazon kockázatokra és veszélyforrásokra, amelyek akár a vállalkozás érdekkörén belül, akár attól függetlenül, azon kívül állnak vagy állhatnak elő.

Melyek lehetnek a leggyakoribb kockázatok, illetve veszélyek? • nálunk olcsóbban szolgáltató versenytárs piacra lépése • a tervezettnél kevesebb bevétel, emiatt elfogy a vállalkozás pénze • a termékünk, szolgáltatásunk iránti kereslet hirtelen visszaesése • kedvezőtlenebbé váló adózási környezet • a vártnál magasabb kiadás (pl. több reklám) szükséges a tervezett bevétel eléréséhez

Ennek az elemzésnek a túl optimista, nem eléggé reális elvégzésével nem a bankot, az esetleges finanszírozót, hanem saját magunkat csapjuk be. Ahogy végső soron nem a banknak, hanem nekünk fog jobban fájni, ha nem tudjuk visszafizetni a kapott hitelt, hiszen ezzel hosszú időre elveszítjük a lehetőségét annak, hogy újra hitelt tudjunk felvenni, esetleg pályázaton indulhassunk.

Mindig tudni fogjuk, mire vállalkozunk

Az esetleges félreértések elkerülése miatt: természetesen tisztában vagyunk vele, hogy még a jelenleginél lényegesen kiszámíthatóbb, stabilabb gazdasági-piaci környezetben sem lehet évekre előre százszázalékos biztonsággal tervezni. Ahogy azzal is, hogy egyetlen üzlet, egyetlen vállalkozás sincs kockázatok, veszélyek nélkül.

Ugyanakkor ezek felmérésével, esetleges negatív hatásaira való felkészüléssel nagyon sokat tehetünk azért, hogy vállalkozásunk hónapok, évek múlva is talpon maradjon, és biztosítsa megélhetésünket. Mivel a gazdaság, a kereslet, a piac folyton változik, ezekhez a változásokhoz pedig alkalmazkodni kell, nem árt ezt az elemzést időről időre felülvizsgálni, és szükség esetén aktualizálni. Így elérhetjük azt, hogy mindig tudni fogjuk, mire vállalkoztunk, és nem az események után fogunk szaladni.

Vuray György a Vállalkozás Okosan portál munkatársa

hirdetés

Véleményvezér

Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Közel 300 millió forintos pert vesztett a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság a Ryanairrel szemben. Az ítélet jogerős.
Elszabadultak a lángosárak

Elszabadultak a lángosárak

A nyaralás kedvenc népi eledelének ára elképesztő magasságokba emelkedett.
Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Rettenetes nagyot fordult a magyar külpolitika az elmúlt években. Az Orbán-kormány egykori csúcsteljesítménye a Visegrádi Négyek együttműködésben ma már kakukktojásnak számítunk.
Ugrált-e Juhász Péter meztelenül a Bazilika kilátóteraszán?

Ugrált-e Juhász Péter meztelenül a Bazilika kilátóteraszán?

Megosztotta a közvéleményt az a kormányelképzelés, hogy kiveszik a Btk-ból a közéleti diskurzusban elkövetett rágalmazást, becsületsértést. Sokan politikai okokat sejtenek.
Zárul a nagy magyar urnafalépítő korszak

Zárul a nagy magyar urnafalépítő korszak

2021 májusáig lehetett pályázni az önkormányzatoknak a Magyar Falu Program keretén belül temetők infrastrukturális fejlesztésére. A megvalósításra 18 hónapot kaptak a pályázat odaítélését követően.
Öt év után kiderült Fekete-Győr András ártatlan

Öt év után kiderült Fekete-Győr András ártatlan

Nem fognak expresszt elnevezni a magyar igazságszolgáltatásról, ez már biztos.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo