hirdetés

Tilos, szabad, vagy feltételes a vállalkozás?

A vállalkozói szabadság egyik alaptétele, hogy minden területen szabad vállalkozást indítani, amit a törvény nem tilt. De mit tilt? És mikor kell egyéb feltételeknek megfelelni a jogszerű működéshez?

Figyelem! Jelentősen módosulnak a cégekre vonatkozó ESG-előírások!

Alapjaiban változtathatja meg a cégek – nemcsak a nagyvállalatok, köztük a bankok és biztosítók, hanem a kis- és középvállalkozások (kkv) – működését, hogy a jövőben már olyan auditált (!) nem pénzügyi beszámolókat kell készíteni, ami nemzetközi szabványok alapján gyűjtött ESG-releváns adatokra támaszkodik.

Ne maradjon le, legyen naprakész az egyik legnagyobb horderejű kérdésben!

Jelentkezzen most konferenciánkra! >>

hirdetés

Kép:Pixabay

A vállalkozás alapításával egy időben meg kell választani a vállalkozás fő tevékenységét, amit meg is kell jelölni a cégbírósághoz benyújtandó dokumentációban. Nem mindegy azonban, hogy  milyen irányba indulunk, a Polgári Törvénykönyv kifejezetten kimondja a vállalkozói szabadság egyik alaptételét, hogy a gazdasági társaság bármely tevékenységet folytathat, amit törvény nem tilt, vagy korlátoz.

A fentiekből következően a tevékenységeknek három nagy csoportja létezik:

  1. tilos tevékenység
  2. korlátozás nélkül, szabadon gyakorolható tevékenységek
  3. feltételhez kötött tevékenységek
Az első pont eléggé egyértelmű, szabálysértésre utal, ilyen a tiltott reklámtevékenység például. A második csoportba azok a tevékenység formák tartoznak, amelyek gyakorlása semmilyen feltételhez nem kötött.

A harmadik, a feltételekhez kötött tevékenységek csoportja hat további osztályra bontható:

  1. koncessziós tevékenységek
  2. hatósági engedélyhez kötött tevékenységek
  3. képesítéshez kötött tevékenységek
  4. formához kötött tevékenységek
  5. nyilvántartásba vételhez kötött tevékenységek
  6. bejelentéshez kötött tevékenységek
Cégalapítás: a legfontosabb tudnivalók
Melyik cégforma lenne a megfelelő? És mennyibe kerül az egész cégindítás? Milyen papírok kellenek? Összeszedtük az alap tudnivalókat.
A koncessziós tevékenység a koncessziós szerződés alanyaira vonatkozik. Azaz kizárólagos állami, önkormányzati, vagy önkormányzati társulási tulajdonhoz, vagy kizárólagosan önkormányzati vagy állami hatáskörbe utalt tevékenységekre vonatkozik. Ilyen például a bányászat joga, közutak, vasúti pályák építése, csővezetékes termékszállítás és tárolás, szerencsejáték és a sok vitát kiváltott dohány-kiskereskedelmi koncesszió, alias trafikok szerződései.

A hatósági engedélyek is rögtön két felé bonthatóak, van az un. alapítási engedély. Ha a törvény a gazdasági társaság alapítását, például hitelintézeti és pénzügyi vállalkozások alapítását engedélyhez köti a jog, ezt az engedélyt már a cégbejegyzési kérelemhez mellékelni kell, máskülönben a cégbíróság hiánypótlás nélkül elutasítja az iratokat.

Ehhez képest kevésbé rigorózus szabályozás alá esnek a tevékenység gyakorlásához szükséges engedélyek. Ilyen helyzetben a társaság engedély nélkül megalapítható, azonban a működési engedélyt hatósági engedélyekhez köti a jogszabály ezt a típust. A szakértői tevékenység, állatmenhely, állatpanzió például ebbe a körbe tartozik.

A képesítéshez kötött tevékenységek esetében a szakmai ismereteket várja el a jogalkotó a vállalkozástól. nem feltétlen a vállalkozás alapítójának, cégvezetőjének kell rendelkezni az adott végzettséggel, de kell legyen a cégen belül egy olyan ember, aki rendelkezik, például ingatlankezelési jogosultsággal, vagy gyógytornász végzettséggel.

A formához kötött gazdasági tevékenységek csak meghatározott társasági formában működtethetőek. Például, biztosítási, vagy közraktározási tevékenységet csak részvénytársasági formában lehet végezni.

A nyilvántartásba vételhez kötött tevékenységeknél a cégjegyzékben szerepelnie kell az adott tevékenységi körnek, mert amíg ez nincs, addig nem kezdheti meg a tevékenységét. Ilyen az ingatlanközvetítői tevékenység, az utazásszervezés és a tolmácsolás is.

A bejelentéshez kötött tevékenységeknél a tevékenység megkezdését a vállalkozásnak kötelessége bejelenteni a gazdasági társaság székhelye szerint illetékes közigazgatási szervhez. Ilyen bejelentésre kötelezettek a játék-automaták üzemeltetői, és az időszaki lapkiadással foglalkozó cégek.

A vállalkozási tevékenységek megválasztásakor figyeljünk arra, hogy a jelenlegi szabályozás lehetővé teszi, hogy az alapító okiratok csak a főtevékenységet tartalmazzák, míg a ténylegesen végzett tevékenységeket a TEÁOR ’08 alapján a NAV-nak kell bejelenteni.

Az engedély és bejelentés,- köteles tevékenységi körökre az MKIK oldalán lehet keresni.

hirdetés

Véleményvezér

Van ingyen ebéd

Van ingyen ebéd 

Szerencsések azok, akik a román határ mellett laknak. Kedvelt élelmiszereiket ugyanannál a multinál jóval olcsóbban kapják meg a szomszédoknál.
Az oroszok Ukrajna után Örményországot is elveszíthetik

Az oroszok Ukrajna után Örményországot is elveszíthetik 

Azerbajdzsán megtámadta Hegyi-Karabahot, hogy visszaszerezze egykori területét. Az akció teljesen átrendezi a kaukázusi erőviszonyokat.
Az USA a cégalapítások több mint felét bevándorlóknak köszönheti

Az USA a cégalapítások több mint felét bevándorlóknak köszönheti 

A befektetők jól átgondolják hová vigyék a pénzüket és ma nehéz jobb helyet találni az USA-nál.
Hatalmasat durrant a kínai ingatlanlufi

Hatalmasat durrant a kínai ingatlanlufi 

A szakemberek szerint beláthatatlanok a következmények.
A hiedelmekkel ellentétben mégsem áll olyan rosszul Európa a gyermekgyártás tekintetében

A hiedelmekkel ellentétben mégsem áll olyan rosszul Európa a gyermekgyártás tekintetében 

Magyarország népessége tényleg drámaian csökken, nemsokára Ausztria lélekszáma is több lesz, mint a miénk, de ez nem általános európai tendencia.
Megkezdték a britek a visszaszivárgást az EU-ba

Megkezdték a britek a visszaszivárgást az EU-ba 

A nyugati világnak az egyik legizgalmasabb sajátossága, hogy lehet hibázni, csak sokba kerül. Most pont ez történik a britekkel a Brexit miatt.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo