hirdetés

Tékozló utódok ellen itt a bizalmi vagyonkezelés

Ha a cégvezető gyerekei nem alkalmasak a családi vállalkozás átvételére vagy szimplán nem érdekli őket a biznisz, vannak módjai a vagyonátörökítésnek úgy, hogy garanciákat és fékeket építhessen be az örökhagyó, s az örökösök ne kótyavetyélhessék el a vagyont és a céget. Erről is szó volt a Piac & Profit Generációváltás – Finisben című konferenciáján.
hirdetés

„Mindenki vár a csodára” – mondta Dr. Magyar Csaba, a TEP-vezérigazgató a Crystal Worldwide Zrt.-től, az Okleveles Adószakértők Egyesületének alelnöke.

Úgy látszik, a csoda megérkezett. „A bizalmi vagyonkezelés ingyenes és biztonságot nyújt, intézményét 2014-ben a polgári törvénykönyv (Ptk.) vezette be. A megállapodás a vagyonrendelő, a vagyonkezelő és a kedvezményezett között áll fenn. A nyugati világban még kisállattatásra is használják.” „Az MNB regisztrálja az ilyen szerződéseket és ad ki róluk igazolást. Kedvezőbbek a bizalmi vagyonkezelést érintő kitételek az adójogban, mint a magánalapítvány esetében. A vagyonátadásnak és vagyonkiadásnak része lehet a hozam is, ami úgy adózik, mintha osztalék lenne” – mondta Dr. Magyar.

Kép: Money Gram

A bizalmi vagyonkezelés arra is jó, hogy elfedje a valódi tulajdonosokat. „Ha valaki nem szeretne látszódni, az üzleti titkait így védheti. Ezzel kapcsolatban elhangzott néhol, hogy a strómanság intézményét legalizálták… De ez szabályozott keretek között történik” – tette hozzá Dr. Magyar Csaba.

Holdingstruktúra

Ahol több családtag rendelkezik üzletrésszel egy cégben, ott érdemes „kétszintű családi struktúrát létesíteni, ennek elvégzése legfeljebb fél évbe telik. Mindenki a saját kis holdingtársaságában tartja a vagyontárgyait, ami a testvérre vagy a testvér gyerekeire már nem tartozik. Mert nem kérhetem a gyerekemet arra, hogy kössön vagyonelosztási és házassági szerződést a párjával” – magyarázta Dr. Erdei Márton, a Deloitte Private szenior tanácsadója.

Kivásárolt üzlettársak
Ahol a cégalapítók vagy üzlettársak többen vannak, kérdés, hogy tisztítani akarja-e a cégvezető a tulajdonosi viszonyokat, hogy a gyerekei egész céget örököljenek és vezethessenek. „Megvettem a két társtulajdonos üzletrészét. Ez két év alatt zajlott le. Az utóbbi öt évben olyan kvalitású embereket vettem fel, akikben van utódlási lehetőség” – mondta Prohászka Ottó, a Tutti Kft. ügyvezető igazgatója.
Előttem az utódom?
Már a nyugdíj felé kacsingat a rendszerváltáskor az üzleti életbe lépett generáció, de a cégük átadásánál számos probléma felmerülhet. Az utódlást jól elő kell készíteni, és a folyamat cégjogi, illetve adózási meglepetésekkel is szolgálhat. Egy rendhagyó kettős interjúban a téma szakértőit kérdeztük a generációváltás kihívásairól.
hirdetés

Véleményvezér

Az adócsökkentés kormánya élen az adóemelések európai listáján

Az adócsökkentés kormánya élen az adóemelések európai listáján

A választások előtt fedezet nélkül kiszórt költségvetési milliárdok árát most fizetjük meg. A Pénzügyminisztérium gyakorlatilag átalakult adóemelési üzemmé.
Az értelmetlen dúlás háborújává fajul az orosz-ukrán konfliktus

Az értelmetlen dúlás háborújává fajul az orosz-ukrán konfliktus

Egy víztároló gátja pusztult el Ukrajnában, aminek következményeként 10 Balatonnyi víznek kell pár óra alatt lefolynia a Dnyiprón.
Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Közel 300 millió forintos pert vesztett a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság a Ryanairrel szemben. Az ítélet jogerős.
Elszabadultak a lángosárak

Elszabadultak a lángosárak

A nyaralás kedvenc népi eledelének ára elképesztő magasságokba emelkedett.
Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Rettenetes nagyot fordult a magyar külpolitika az elmúlt években. Az Orbán-kormány egykori csúcsteljesítménye a Visegrádi Négyek együttműködésben ma már kakukktojásnak számítunk.
Ugrált-e Juhász Péter meztelenül a Bazilika kilátóteraszán?

Ugrált-e Juhász Péter meztelenül a Bazilika kilátóteraszán?

Megosztotta a közvéleményt az a kormányelképzelés, hogy kiveszik a Btk-ból a közéleti diskurzusban elkövetett rágalmazást, becsületsértést. Sokan politikai okokat sejtenek.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo