De ez még nem jelenti azt, hogy gluténérzékenyként teljes mértékben le kellene mondanod az illatozó, finom, belül puha és kívül ropogós kenyérről. Mindössze a hozzávalókat kell jobban megválogatni, elsajátítani a megfelelő technikát, és beszerezni a szükséges eszközöket a Éléskamra finoman reform sütési kellékei közül.
Sütő vagy kenyérsütő gép?
Bár a kenyérsütő gép használatának is megvannak a maga előnyei, de mi mégis azt mondjuk, hogy inkább sütőben süsd meg a kenyeredet. Méghozzá azért, mert így a te kezed munkája is belekerül, amelynek köszönhetően a végeredményt jobban magadénak érzed majd.
Persze így elég sok időbe fog telni és számtalan kudarcba, mire végre meg tudod alkotni a tökéletes gluténmentes kenyeret. De amikor a hosszas keresgélés után végre megtalálod a tökéletes gluténmentes lisztkeveréket, betartod az adagolási utasításokat, és egy szilikon keverőlapát segítségével egy teljesen egynemű tésztát sikerül keverni, ami miután megkelt, az Éléskamra szilikon kenyérsütő vagy bagett formájában tökéletesen megsül majd, az csodás érzés lesz.
Ha pedig már úgyis a lisztkeveréket emlegettük, akkor érdemes szétnézned még a paleo és vegán lisztkeverékek között is, amelyek megalkotásánál arra törekedtek, hogy összetett ételérzékenység esetén is számos diétába könnyedén beilleszthetőek legyenek, és egyszerűen lehessen őket alkalmazni.
Kelesztési tippek
A kelesztéshez általában kétféle módszert szoktak alkalmazni. Az egyik az, hogy miután megtörtént a dagasztás, a tésztát egy konyharuhával letakarva kiteszik a napra, vagy télen a hűtőtest mellé helyezik.
A másik pedig az, hogy a sütőt 40-50 fokra előmelegítik, és az aljába betesznek egy lábosban 3 dl vizet, hogy a tészta gőzben tudjon megkelni. Lényegében ez a folyamat történik egyébként a pékségekben található ipari kelesztőkben is.
Formázási tippek
Miután megkelt a tészta, érdemes újra átdagasztani addig, amíg a struktúrája simább és tömörebb nem lesz. Majd egy enyhén meglisztezett szilikon nyújtólapon formázd meg a kívánt alakúra, helyezd a formába, és pihentesd még 15 percig!
Ezt követően tanácsos még a kenyeret megkenni tejjel vagy felvert tojással, hogy a héja csodaszép aranybarna legyen. Végül pedig nem maradt más hátra, mint betolni a formát a sütőbe. A kenyér akkor lesz kész, ha üreges hangot ad, amikor az alsó részét megkopogtatod.
A cikk befejeztével még annyi extra tippet adnánk, hogy érdemes a sütés közben is a gőzöléses technikát alkalmazni. Ennek a praktikának köszönhetően ugyanis a tészta nem szárad majd ki, ami egyébként a leggyakoribb probléma szokott lenni.