Szempontok céges biztosítás megkötéséhez

Fabatkát sem ér egy biztosítás, ha nem cégünkre szabott és kár esetén a biztosító talál olyan kibúvót ami mentesíti a fizetés alól. Ne csak spórolni akarjunk, gondoljuk át, mire van szükség.

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A lakásbiztosítás nem lesz jó!
Kép:TheShowroom

Ahogy egy kis céget teljesen tönkre tehet, ha árukészlete megsemmisül egy tűzben, ugyanúgy megtörténhet ez egy nagy vállalattal, ha kiderül, hogy termékei hibásak voltak és mindet vissza kell vennie. Egy cég működésére és sikerességére a legnagyobb veszélyforrást a váratlan - előre nem tervezhető - anyagi kiadások jelentik. Az ilyen kockázatok kivédésére az egyetlen megoldás a biztosítás, feltéve, hogy valóban fizet a biztosító.

1.    A lakóingatlan egyben székhely is?

A biztosítás kiválasztásakor célszerű figyelni arra is, ha a lakóingatlan egyben egyéni vállalkozás vagy cég székhelye is, hiszen ezek vagyontárgyaira a magánszemély által kötött lakásbiztosítás hatálya nem terjed ki. Amennyiben a cég székhelye és vagyontárgyai is az ingatlanban vannak, praktikus a lakásbiztosítás mellé olyan kiegészítő biztosítást kötni, amellyel a cégek vagyontárgyai is biztosítva lehetnek. Ilyen kiegészítő biztosítást a biztosítótársaságok zöménél már köthetünk a lakásbiztosítás keretében, azt azonban tudni kell, hogy ezen termékeknél külön meghatározzák, hogy a cég esetében milyen vagyonértékig vállal kockázatot az adott biztosító.

2.    Biztosított asszisztencia

Egyre több biztosító kínál termékei mellé asszisztencia-szolgáltatást is. Ennek lényege, hogy káresetkor nem nekünk kell szakember után rohannunk, hanem a biztosító közvetít számunkra javító-szolgáltató partnereket. Az asszisztencia-szolgáltatások tipikusan épületkárokra vonatkoznak: ha például csőrepedés történik, az esetet elegendő bejelenteni a biztosító éjjel-nappal működő telefonszámán, az ügyintéző pedig azonnal intézkedik a megfelelő szakembert kirendeléséről. A gyors segítségért az ügyfélnek – az szolgáltatás alapdíján túl – nem kell külön fizetni sem, kivéve persze, ha a javítási költség nagyobb összegű, mint amennyit a biztosító a szerződésében vállal: de ezeket az árkülönbözeteket a biztosítók általában utólagosan térítik, ha valóban a feltételekben rögzített biztosítási esemény okozta a kárt.

Gondolkozzunk vállalkozóként!
Tipikus hiba, hogy a cégvezetők magánszemélyként s nem vállalkozóként tekintik át a reális veszélyeket. Egy tűz esetén csak a pénzügyi veszteségeket veszik például számításba, a leállással összefüggő egyéb kieséseket (a működéssel kapcsolatos fix költségeket – például a béreket, a bérleti díjat – vagy a szállítási késéseket) nem. Vannak módozatok, amelyek épp a rendkívüli helyzeteket – üzemszünet, géptörés – fedik le. További szempontokat talál itt.
3.    Részletre vagy egy összegben

A biztosítási díj nagyságát az is meghatározza, milyen módon kötjük meg a biztosítási szerződést, milyen gyakran fizetünk díjat, és azt milyen úton tesszük: A biztosítótársaságok annál nagyobb kedvezményt adnak ügyfeleiknek, minél ritkábban fizetik a biztosítási díjat. A legjobban tehát az jár, aki évente egyszer, egy összegben rója le a díjat. Mint megtudtuk, a díj nagyságát a fizetés módja is befolyásolhatja: nem mindegy, hogy a postai csekkes, banki átutalásos, csoportos beszedéses megoldást választjuk, mint ahogy az sem, hogy már eleve interneten keresztül kötjük-e a szerződést: ez esetben online kedvezményre is számíthatunk.

4.    Reálisan mérjük fel a biztosítani kívánt vagyont

Ne essünk abba a hibába, hogy a biztosítási terméket kizárólag az ára alapján választjuk ki. Ebben az esetben ugyanis simán előfordulhat, hogy a tényleges kár (betörés, csőtörés esetén) a megspórolt összeg többszörösét bukjuk rajta. Az alacsonyabb díjakon elérhető megtakarítás a töredéke annak a költségnek, amelyet egy nem megfelelően fedezett esemény okozhat.

5.    Olvassuk el az apró betűs részt is!

Figyeljünk az és-re a szó után, vagyis nézessük át a szerződést jogásszal. Ellenkező esetben előfordulhat, hogy a káresemény bekövetkeztekor épp egy és szócska lesz az, amire a biztosító társaság hivatkozva nem fizet nekünk. Hasonlítsuk vagy hasonlíttassuk össze több cég ajánlatát és szerződéseit, ne hamarkodjuk el a döntést!

Véleményvezér

Magyar Péter szerint egy fideszes képviselő titokban megszavazta az Európai Parlament elnökének a néppárti jelöltet

Magyar Péter szerint egy fideszes képviselő titokban megszavazta az Európai Parlament elnökének a néppárti jelöltet 

Újraválasztották Roberta Metsolát az Európai Parlament elnöki tisztségébe.
A szegénység görbén egyedül Szlovákia előz meg minket Európában

A szegénység görbén egyedül Szlovákia előz meg minket Európában 

Egy ország gazdasági teljesítménye és a szegénység között ugyan szigorú az összefüggés, mégis vannak apróbb különbségek.
A magyar agrárbárók átlagos birtokmérete tízszer nagyobb, mint az uniós átlag

A magyar agrárbárók átlagos birtokmérete tízszer nagyobb, mint az uniós átlag 

Rendkívül falánkok a magyar agrárbárók.
Kiderült, hogy milyen típusú orosz rakéta találta el a kijevi gyerekkórházat

Kiderült, hogy milyen típusú orosz rakéta találta el a kijevi gyerekkórházat 

Példátlan állami terrorcselekmény volt.
Croissant mindössze 2 ezer 500 forintért

Croissant mindössze 2 ezer 500 forintért 

Régen a lángos egy olcsó népi eledel volt, ma már egy másik kategória, ahogy sok egyéb élelmiszer is.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo