hirdetés

Szellemi tulajdon világnapja: 2,2 milliárdnyi jogdíj

2001 óta ünnepeljük ezen a napon a Szellemi Tulajdon Világnapját. Magyarországon az előadóművészek jogainak képviseletét ellátó Előadóművészi Jogvédő Iroda (EJI) a szellemi tulajdonhoz kapcsolódóan kiemelten fontosnak tartja, hogy a jogosultak minden esetben hozzájussanak az őket megillető jogdíjakhoz. A legutóbbi jogdíjfelosztásokból mintegy 95 ezer előadóművész részesült - olvasható az EJI közleményében.
hirdetés

Sok a kalóz, de a kkv-k állják a sarat
Továbbra is a szellemi tulajdonjogokhoz köthető iparágak jelentik az EU gazdaságának gerincét, mivel a gazdasági összteljesítmény közel fele a régióból származik, ugyanakkor a kalózkodás és hamisítás különböző fajtái miatt évente csaknem 50 milliárd euró, vagyis az értékesítés 7,4 százaléka esik ki – adta hírül a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület a szellemi tulajdon világnapja alkalmából.
LEG-ek a hazai jogdíjfelosztásban: a legfiatalabb jogosult már óvodásként szinkronizált

A legutóbbi jogdíjfelosztás során 2,2 milliárd forint jogdíjat osztott fel az EJI 94 ezer magyar és külföldi előadó között. A legmagasabb jogdíjat az életkori megoszlás szerint a zenészek között a 30-asok, színészek között a 60-asok vették fel. A legidősebb művész 1921-ben született, jelenleg is dolgozik egy vidéki színház társulati tagjaként. A legfiatalabb művész 15 éves, akinek az EJI szinkronizálás után fizetett jogdíjat. A televízió sugárzott olyan filmet is, amelyben még óvodásként szinkronizált a kis művész.

35 millió forint külföldről beszedett jogdíj: Romániában különösen népszerűek a magyar előadók

A külföldi közös jogkezelő szervezetektől beszedett jogdíjakat az Előadóművészi Jogvédő Iroda évente három alkalommal fizeti ki a magyar művészeknek. A legutóbbi felosztás során az EJI tizenegy ország tizenhárom jogkezelőjének adatait dolgozta fel. A jogdíjfelosztás eredményeként ezúttal hat magyar előadóművész, illetve zenekar jogdíja haladta meg az egymillió forintot, további öt művész jogdíja pedig magasabb volt 500 000 forintnál. A legtöbb jogdíjat az amerikai SoundExchange nevű szervezet játszási listái alapján fizette ki a jogvédő iroda. A legtöbb magyar előadóművész a romániai játszások után kapott jogdíjat.

A digitális értékesítés már nem a letöltött árukról szól
Nemzetközi szinten fordított tendencia figyelhető meg: a fizikai és digitális értékesítések, valamint a kiadói és előadói jogdíjbevételek 2016-ban 5,9 százalékkal 15,7 milliárd dollárra nőttek. Ilyen mértékű növekedés nem volt az 1997 óta tartó időszakban, amióta a Nemzetközi Hangfelvétel-ipari Szövetség (IFPI) méri a piac globális forgalmát – szerepel a Magyar Hangfelvétel-kiadók Szövetsége (MAHASZ) által az MTI-hez eljuttatott közleményben, amely az IFPI éves jelentésének főbb adatait ismerteti.
hirdetés

Véleményvezér

A csirkemell ársapkáján buknak a legnagyobbat a kereskedők

A csirkemell ársapkáján buknak a legnagyobbat a kereskedők

Már a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) is azt javasolja, hogy szűnjön meg az árstop.
Élelmiszer magánimport indult nyugatról, a sláger az ott jóval olcsóbb sajt

Élelmiszer magánimport indult nyugatról, a sláger az ott jóval olcsóbb sajt

Elsősorban a tartós élelmiszer és a vegyiáru az, amit ma már jóval olcsóbban lehet megvásárolni nyugaton, mint nálunk.
Erősödik a nemzeti valuta és nő a tanárok fizetése a közelben

Erősödik a nemzeti valuta és nő a tanárok fizetése a közelben

Úgy néz ki a csehek pont fordítva csinálnak mindent, mint mi, pedig a szankciós politika őket ugyanúgy érinti, mint minket.
Megfenyegették Hadházy Ákost

Megfenyegették Hadházy Ákost

A falusi szálláshely pályázatból kastélyt építő fideszes polgármester megfenyegette Hadházy Ákos független országgyűlési képviselőt.
Hogyan soroznak az ukránok?

Hogyan soroznak az ukránok?

A rém és álhírek minden háborúnak természetes velejárói. Ezek között kiigazodni viszont fontos egy végzetes konfliktus idején.
Korrupció elleni front indult Ukrajnában

Korrupció elleni front indult Ukrajnában

Szomorú, de a nagy számok azt mutaják, hogy a korrupció nyugatról keletre tartva csak egyre nő. Hogyan lehetne megállítani?


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo