„Semmiért nem cserélnék”

Két-három óra alvás, pici baba, két vállalkozás – sűrű a programja, de semmiért nem cserélné el a vállalkozói létet Patonai Ágnes a p2m alapítója, aki huszonhárom évesen kezdett saját vállalkozásba, és már példakép a fiatal vállalkozók számára.

Az elsők között végzett Magyarországon minőségirányításból, egy multinál kezdett dolgozni, de nyolc hónapig bírta az alkalmazotti létet. Inkább hamar saját vállalkozásra adta a fejét. Az azóta eltelt időben megszámolni is nehéz, mennyi díjat és elismerést halmozott fel Patonai Ágnes és az idén tízéves p2m csapata: Üzleti Etikai Díj, Családbarát Munkahely minősítés, CSR Hungary Díj, Magyarország Legkiválóbb Vállalata Díj, Szerethető Munkahely 2017. Hogyan jutott ide alig tíz év alatt – erről kérdeztük a p2m Consulting alapítóját.

Patonai Ágnes - Kép: PP, Fotó: Bánkuti András

A tanácsadói szakmáról kevesen tudják, mit takar, te mégis azzal akartál foglalkozni. Mi vonzott benne?

– Mindenképpen mérnöki pályára akartam menni, ezért a Könnyűipari Főiskolát választottam. Akkor ez volt az egyértelmű döntés a lányok számára, a Kandó Kálmán volt a fiúiskola. Én már ott is maximalista voltam, és a legerősebb szakra akartam járni: az a két évvel azelőtt indult minőségirányítási szak volt. Ez abból a szempontból is vonzott, hogy Magyarországon újdonságnak számított. A minőségirányításról mindenki azt hitte, hogy az a meós, aki áll a szalag mellett, és nézi, nem hibás-e a termék. Pedig ez ennél már sokkal, de sokkal több, egészen attól a pillanattól, hogy a stratégiát megfogalmazzuk, a kivitelezésig végigkísérjük a szervezetet. Úgy is mondhatnám, nem a termék minőségét kell biztosítanunk, hanem a cég minőségét. Abból a szempontból szerencsés voltam, hogy a gyakorlati időmet egy tanácsadó cégnél töltöttem, és így első kézből tanultam meg, hogy mi is ez tulajdonképpen.

Szántó Péter: „Underdog vagyok”
Startupból sikeres vállalkozás: kevés példát látunk erre, különösen egy olyan turbulens piacon, mint az online marketing. Mi vezet arra egy fiatalembert, hogy ezen a területen érvényesüljön, merre tart a céges kommunikáció a digitális térben, és megmarad-e negyedik hatalmi ágnak a média? Ezekre a kérdésekre kerestük a választ Szántó Péterrel, a SpringTab alapítójával.
Volt gondod abból, hogy nő vagy?

– Az a tapasztalatom, hogy a lányok kifejezetten jók vállalatszervezésben, sőt a női energiák a vállalatvezetésben is, és remélem, ez rám is igaz. Persze a férfiaknak is megvan a helyük az üzletben. Jelenleg a p2m-ben kimondottan élvezzük az üzlettársammal, hogy van egy férfi és egy női vezető. Volt olyan ügyfelünk, aki szívesebben tárgyalt az üzlettársammal, nem érezte jól magát a jelenlétemben. Ez éppen egy női vezető volt, tudat alatt is konkurálni akart velem. Más cégvezetők viszont élvezik, ha velem dolgoznak, persze ez nemcsak női mivoltomnak köszönhető, hanem annak is, hogy támogató, coaching típusú személyiség vagyok.

Viszonylag hamar saját vállalkozásba kezdtél a főiskola elvégzése után.

– Visszagondolva valóban hamar, de akkor egy örökkévalóságnak tűnt az a nyolc hónap egy multicégnél. Hárman ültünk egy pici irodában, az ablak egy tűzfalra nézett, én marketingasszisztensként dolgoztam, amit nem akartam csinálni, mert tanácsadással akartam foglalkozni. Átmentem egy kifejezetten tanácsadó céghez, de ott már nagyon úgy voltam vele, hogy tudok is magamnak munkát szerezni, el is tudom végezni azt, ezért jobb, ha a munkáért kapott pénz inkább hozzám jön. Ezért kezdtem saját vállalkozásba huszonhárom évesen.

Az interjú folytatása a Piac & Profit csütörtökön megjelenő számában olvasható - keresse az újságárusoknál!

Ember a cégben
Hendikeppel indult, korán önellátó lett, és tizennyolc évesen már megkereste az első millióját. Sikerek és kudarcok sorozata érte, a bőrén érezte a gazdasági válságot, de Jagodics Tamás onnan is felkelt, ahol mások már megadnák magukat a sorsnak.

Véleményvezér

Magyar Péter felajánlotta az összes jobboldali médiának, hogy szívesen ad nekik interjút

Magyar Péter felajánlotta az összes jobboldali médiának, hogy szívesen ad nekik interjút 

Köszörüljük ki a csorbát üzeni Magyar Péter azoknak, akik eddig azért bírálták, mert baloldali médiumoknál beszélt.
Rekordot döntött a lengyel valuta ára a magyarral szemben

Rekordot döntött a lengyel valuta ára a magyarral szemben 

90 forint felett egy zloty ára.
Orvos híján a polgármester költözött az uniós pénzből felújított szolgálati lakásba

Orvos híján a polgármester költözött az uniós pénzből felújított szolgálati lakásba 

Nem is tudni melyik a nagyobb baj, hogy nincs orvos, vagy, hogy illetéktelenül lakik a polgármester a szolgálati lakásban.
Kitört a botrány, átverte a kormány a méhészeket

Kitört a botrány, átverte a kormány a méhészeket 

Lóg az orruk az átvert méhészeknek.
A világ fejlettebb része nem az atomenergia felé tart

A világ fejlettebb része nem az atomenergia felé tart 

Megújulótermelésben a sor végén kullogunk.

Info & tech

Cégvezetés & irányítás

Piac & marketing


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo