hirdetés

Rugalmasság segíthet visszatérni a munkaerőpiacra

A szülés után újra munkába álló kismamák nagyban hozzájárulhatnak az ország gazdasági teljesítményének növekedéséhez. Ahhoz, hogy hatékony munkavállalóként működhessenek, fontos a megfelelő munkakörülmények biztosítása számukra.

Van kiút az értékválságból? Megállítható az akkugyárak terjedése itthon?
Van még jövőnk az EU-ban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Donáth Annával, a Momentum EP-képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. október 4. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

hirdetés

Kép:PP archív

A nők újra munkába állása szinte minden országban fontos tényező a gazdasági növekedés fenntartása és fellendítése szempontjából, éppen ezért hátrányos, ha szakképzett nők hosszú időre feladják karrierjüket a gyermekneveléssel járó terhek miatt. A munkaerőpiacra visszatérő nők a Regus friss kutatásában részt vevő válaszadók bevallása szerint vállalati szinten is segítenek a hatékonyság növelésében. Nekik köszönhetően csökkenhet a cég képzési és toborzási költsége, hiszen nem szükséges pénzt fordítani új munkatárs kiválasztására és betanítására. Egy korábbi Regus felmérés szerint a vállalkozások 56 százaléka azért kedveli a részmunkaidőben visszatérő anyákat, mert olyan szakértelemmel és tapasztalattal rendelkeznek, amelyet a jelenlegi munkaerőpiacon nehéz találni. 72 százalékuk pedig úgy gondolja, hogy azok a vállalatok, amelyek nem tartanak igényt a részmunkaidőben dolgozó anyákra, a munkaerő-állomány értékes és jelentős hányadát szalasztják el.

A Piac&Profit magazin márciusi számában foglalkozunk a kismamaként vállalkozóvá válás témakörével a jogi háttértől a sikeres példákig!

Itt a lista a családbarát munkahelyekről!
A Családbarát munkahely pályázatot 2000 óta hirdetik meg évente. 2011-től pedig megújult formában és újragondolt tartalommal az Emberi Erőforrások Minisztériumának Szociális, Család- és Ifjúságügyért Felelős Államtitkársága a cím odaítélésével a családbarát módon működő kis-, közép- és nagyvállalatokat, költségvetési szervezeteket díjazza. Soltész Miklós hangsúlyozta: a kormány legfontosabb célkitűzése a családok erősítése, és fontosnak nevezte, hogy segítsék a kismamák visszatérését a munkahelyükre.
Az idei díjazottakról és arról, hogy mitől lesz családbarát egy munkahely, itt olvashat.
A munkavállalónak is rugalmasnak kell lennie

Régiós viszonylatban kiemelkedő a fizetett szülési szabadság mértéke hazánkban, felső határa három év.(A szabályokról részletesen ld. keretes írásunkat) A Human Centrum Kft. 2012. harmadik negyedéves statisztikája szerint a kismamák kevesebb mint fele (40 százaléka) tud a szülés előtti munkakörében újra elhelyezkedni. „A munkájukba visszatérni kívánó hölgyeknek nem csupán azt fontos pontosan tudni, hogyan szerencsés megfogalmazni magát a szándékot, hanem a többi között lényeges lenne olyan forgatókönyveket is kidolgozniuk, hogy miként lehet reagálni, ha másik állást ajánlanak számukra, mi van abban az esetben, ha elfogadják, illetve ha visszautasítják az új pozíciót, mi a helyzet a bérekkel, mi a szabadsággal?” – mondja Nyíri Ilona, a Lindon Munkaerő-kölcsönző és Személyzeti Tanácsadó HR igazgatója. A Human Centrum Kft. szakértői szerint a siker titka sok esetben a teljes munkaidő helyett részmunkaidő vagy a megszakítás nélküli munkarend helyett egyműszakos munkarend alkalmazása.

Nem is olyan rossz a helyzet?

Hazánkban három év az engedélyezett szülési szabadság felső határa, a támogatás pedig három részre bomlik. 168 napig jogosult az anyuka a terhességi-gyermekágyi segélyre (TGYÁS), amely során a korábbi munkabére 70%-át kapja az államtól. Ennek letelte után az anya a gyermek két éves koráig szintén a bér 70%-át kapja gyermekgondozási díj jogcímén (GYED), ám ekkor már életbe lép 460 eurós (130.200 Ft/hó) összeghatár. A gyermek két éves kora után egy évig fix 100 euró marad a támogatás összege. A gyermek egy éves koráig anyasági támogatás mellett munkát vállalni nem szabad, ugyanakkor a szülés után egy évvel a dolgozó választhat a GYED, a GYES és az a melletti munkavégzés között. Itt olvashat erről bővebben.

Az új Mt. szerint július elsejétől bizonyos feltételekkel a gyermek hároméves kora előtt is elküldhető a kismama amennyiben visszatér a gyesről, vagy gyedről és a munkáltató nem talál számára megfelelő pozíciót. A gyes lejártát követő 30 napos felmondási védelem is megszűnt és nincs felmondási védelem a gyermekápolási táppénz igénybe vétele esetén sem. Ugyanakkor a január elsejétől hatályos munkahelyvédelmi akcióterv egyik pontja szerint két évig nem kellene járulékot fizetni az elhelyezkedést követően a gyesről és a gyedről visszatérők után, ami ellensúlyozhatja az Mt. változásának hatását. Regisztrált olvasóink itt találják meg a munkahelyvédelmi akcióterv jogi hátterét. (Korábban ilyesmit szorgalamzott a Felelős Családi Vállalkozásokrét Magyarországon Egyesület, akik emellett annak a lehetőségnek a megteremtését is fontosnak tartják, hogy a szülési szabadságon lévő kismamák legálisan dolgozhassanak távmunkában.

Nem csak pár nap plusz szabadság kell

Hogyan térhetnek vissza a nők szülési szabadság után a munkaerőpiacra? - a több mint 90 ország 26 000 munkavállalója körében végzett felmérés alapján a válaszadók a rugalmasabb munkakörülményekben és a fokozottabb munkamegosztásban látják a megoldást. A válaszadók körében kevésbé népszerű megoldásnak tűnt a kismamák visszacsábítására a szabadnapok számának növelése, amely annak jele, hogy inkább a munkamódszerek megváltoztatására van szükség, nem csupán pár nap extra pihenésre.

Katerina Manou, a Regus regionális vezetője így értékelte a felmérés eredményét: ""A kismamák foglalkoztatása mellett erős érvek szólnak: a növekvő GDP, a gazdasági növekedés és a szegénység elleni küzdelem csak néhány a számtalan előny közül. Ezen felül a vállalatok szakképzett és tapasztalt munkaerőhöz juthatnak, csökkenthetik a fluktuációt és növelhetik a termelékenységet. A munkaerőpiac mégis folyamatosan veszíti el a rátermett, megfelelő képességekkel és szaktudással rendelkező dolgozókat, mivel a nők úgy érzik, hogy anyai feladataik összeegyeztethetetlenek a karrierjükkel. Felmérésünk azt mutatja, hogy a munkavállalók túlnyomó többsége a munkaidő és helyszín rugalmasságában látja a megoldást arra, hogy minél több nő térhessen vissza a munka világába. A munkavégzési szokások rugalmasság szempontjából kedvezően változnak, és ez a változás feltétlenül szükséges is a kismamák érdekében" - tette hozzá Katerina Manou.

hirdetés

Véleményvezér

Az osztrák vasutasoknak elegük lett magyar kollégáikból

Az osztrák vasutasoknak elegük lett magyar kollégáikból 

Tényleg egészen elképesztő, hogy a magyar vasút mennyire képtelen megfelelni a kor elvárásainak.
A magyar élelmiszer-infláció fele az állami adóemelések eredménye

A magyar élelmiszer-infláció fele az állami adóemelések eredménye 

Érdekes az állami kommunikáció. Miközben folyamatosan az infláció elleni harc hőseként mutatja magát be a kormány az élelmiszer áremelkedés felét a kabinet generálta.
Szijjártó Péternek szerepelnie kellene a Kőgazdag Fiatalok című reality showban

Szijjártó Péternek szerepelnie kellene a Kőgazdag Fiatalok című reality showban 

Igazságtalan, hogy külügyminiszterünk nem kapott lehetőséget a legújabb, nézőszámot döntögető reality showban. Pont ugyanúgy él és gondolkodik, mint az ott szereplők.
A magyar kutatók is kárvallottjai ez egyetemi modellváltásnak

A magyar kutatók is kárvallottjai ez egyetemi modellváltásnak 

A nyilvánosság előtt nagy hangsúlyt kapott, hogy az Európai Unió kizárta a hallgatóknak szóló Erasmus programból a modellváltó magyar egyetemeket. Kevesebben tudják, hogy a kutatók is bajba kerültek.
Tíz százalékra csökkent az orosz gáz szerepe Európában

Tíz százalékra csökkent az orosz gáz szerepe Európában 

Orbán Viktor szerint nem jó, hogy Európa megszabadult az orosz energiahordozóktól. A miniszterelnök erről tegnap, napirend előtt az Országgyűlés őszi ülésszakának első napján beszélt.
Van ingyen ebéd

Van ingyen ebéd 

Szerencsések azok, akik a román határ mellett laknak. Kedvelt élelmiszereiket ugyanannál a multinál jóval olcsóbban kapják meg a szomszédoknál.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo