hirdetés

Mit jelent az önszámlázás?

Reggeli egyperces: Milyen szabályai vannak a számlakibocsátási kötelezettség átruházásának? Mit tehet a meghatalmazott és mit kell tudni a feltételekről?
hirdetés

Milyen szabályai vannak a számlakibocsátási kötelezettség átruházásának? Mit tehet a meghatalmazott és mit kell tudni a feltételekről? Az Írisz Office választ ad a kérdésekre.

A számlakibocsátási kötelezettségnek a kötelezett (termékértékesítő, szolgáltatásnyújtó), illetőleg megbízás által választott meghatalmazott is eleget tehet. Utóbbi esetben a kötelezettnek és megbízottnak előzetesen és mindenféleképp írásban meg kell állapodniuk a számlakibocsátás elfogadásának feltételeiről és módjáról.

A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy amennyiben a számla kibocsátására kötelezett nem tudja teljesíteni feladatát, akkor meghatalmazhatja akár a termék beszerzőjét, szolgáltatás igénybe vevőjét vagy egy harmadik személyt a számla kiállítására. Jó példa erre az az eset, amikor a kötelezett hosszabb időn keresztül külföldön tartózkodik.

Ha a számlát a szolgáltatás igénybe vevője vagy a termék beszerzője állítja ki, akkor a számlán az “önszámlázás” kifejezést is szerepeltetni kell.

A meghatalmazást írásba kell foglalni. A meghatalmazás szólhat egy konkrét ügylethez kapcsolódó számlaadási kötelezettség teljesítésére, vagy szólhat a számlakibocsátási kötelezettség teljesítéséről általánosságban. A számlakibocsátáshoz fűződő, jogszabályban meghatározott kötelezettségek teljesítéséért a kötelezett és a meghatalmazott együttesen felelősek abban az esetben is, ha a felek a megállapodásukban másként rendelkeztek.

Írisz  Office tipp:

Célszerű  olyan vállalkozásoknak alkalmazni az önszámlázást, akik az alvállalkozóik jutalékát vagy egyéb teljesítményét maguk állapítják meg, ugyanis a számla partner helyetti kiállítása többnyire kisebb feladat, míg a befogadott számla ellenőrzése, szükség esetén javíttatása.

Bemutatjuk a Piac & Profit Online Akadémia kurzusvezetőit!
Új szolgáltatással jelentkezik a Piac & Profit a hazai kkv-döntéshozók üzleti tudásának gyarapítása érdekében. Piac & Profit Online Akadémiát indítottunk a Piac & Profit Konferenciák legsikeresebb, legjobb előadói kurzusvezetői közreműködésével. Az online képzések egyre népszerűbbek, sokak számára elérhetőbbek. A konferenciákon felhalmozott tudásokat ajánljuk a kkv-döntéshozóknak és az adott szakma jövőjét előre megismerni akaróknak.
hirdetés

Véleményvezér

Az adócsökkentés kormánya élen az adóemelések európai listáján

Az adócsökkentés kormánya élen az adóemelések európai listáján

A választások előtt fedezet nélkül kiszórt költségvetési milliárdok árát most fizetjük meg. A Pénzügyminisztérium gyakorlatilag átalakult adóemelési üzemmé.
Az értelmetlen dúlás háborújává fajul az orosz-ukrán konfliktus

Az értelmetlen dúlás háborújává fajul az orosz-ukrán konfliktus

Egy víztároló gátja pusztult el Ukrajnában, aminek következményeként 10 Balatonnyi víznek kell pár óra alatt lefolynia a Dnyiprón.
Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Közel 300 millió forintos pert vesztett a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság a Ryanairrel szemben. Az ítélet jogerős.
Elszabadultak a lángosárak

Elszabadultak a lángosárak

A nyaralás kedvenc népi eledelének ára elképesztő magasságokba emelkedett.
Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Rettenetes nagyot fordult a magyar külpolitika az elmúlt években. Az Orbán-kormány egykori csúcsteljesítménye a Visegrádi Négyek együttműködésben ma már kakukktojásnak számítunk.
Ugrált-e Juhász Péter meztelenül a Bazilika kilátóteraszán?

Ugrált-e Juhász Péter meztelenül a Bazilika kilátóteraszán?

Megosztotta a közvéleményt az a kormányelképzelés, hogy kiveszik a Btk-ból a közéleti diskurzusban elkövetett rágalmazást, becsületsértést. Sokan politikai okokat sejtenek.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo