Online számlázás: már finisben

Már csak alig 4 hónap van hátra a valós idejű adatszolgáltatás bevezetéséig! A Mazars hírlevél sorozatot indított a valós idejű adatszolgáltatással kapcsolatos legfrissebb fejleményekről és a legfontosabb szabályokról. Ennek segítségével mutatjuk be a legfontosabb tudnivalókat.

A belföldi számlázó programot használó Társaságok sok esetben már felkészülten várják az adatszolgáltatás júliusi indulását, vagy legalábbis ígéretet kaptak a fejlesztőiktől a szükséges módosítások elvégzésére. Ugyanakkor a külföldi számlázó programot használó vállalkozások sok esetben még a felkészülési fázisnál sem tartanak. Külföldön készített számlázó programok esetén sokszor előfordul, hogy a külföldi fejlesztők nem értik meg az előírásokat, vagy éppenséggel a fejlesztési elvárásokat - hívta fel a figyelmet a Mazars hírlevél-sorozatának első része.

Most a külföldi programozóknak nyújt segítséget a NAV legújabb honlapja, amelyen már angol nyelven ismegtalálható a rendszer leírása, a jogszabályok részletezése, és – nem utolsó sorban – azon technikai információk (Online Számla Rendszer Interfész Specifikáció, OSA sémák, példa XML-ek, stb.), amelyek a programozók nyelvén magyarázzák el a szükséges fejlesztési lépéseket. Ezek a technikai dokumentációk a ”Technikai információk” menüpont alatt találhatóak. Továbbá a dokumentációk mellett technikai kérdések és válaszok is megtalálhatóak, amelyek szintén segítenek egyes technikai jellegű kérdéseket megválaszolni.

Kép: Pixabay

Az angol nyelven is elérhető honlapot a következő linken érhetik el:

https://onlineszamla-test.nav.gov.hu/home

Bár a honlap még csak teszt-üzemmódban működik, nagyon hasznos segítség a külföldi szoftverfejlesztők számára .

Fontos tudni azt is, hogy kinek, és milyen ügyletekről kell adatot szolgáltatnia valós idejű adatszolgáltatás keretében. Az adatszolgáltatási kötelezettség a belföldön nyilvántartásba vett adóalanyokra terjed ki. Ez azt jelenti, hogy a Magyarországon csupán áfa regisztrációval rendelkező adóalanyoknak is kötelező adatot szolgáltatniuk, annak ellenére, hogy ezek az adóalanyok jellemzően külföldről, külföldi számlázó programokkal bocsátanak ki számlákat.

Gigabírságot kaphat, ha késik az online számlával
2018. július 1-től indul a számlák valós idejű bejelentése a NAV felé. Minden olyan belföldi adóalany részére kibocsátott számláról van szó, amelynek áfatartalma meghaladja a 100 ezer forintot. A hatóság minden hibáért a kibocsátó adózót fogja felelőssé tenni, még ha a szoftverfejlesztő vagy a számlázással megbízott alvállalkozó okozta is a mulasztást. Ezért a fejlesztővel vagy a meghatalmazottal kötött szerződésben fontos a felelősségi köröket, kártérítési kötelezettségeket tisztázni, hiszen az a továbbiakban már csak polgári jogi úton érvényesíthető. 
Annak eldöntéséhez, hogy a kibocsátott számlánk valóban adatszolgáltatási kötelezettséggel érintett-e, a következő két feltételt érdemes megvizsgálni:
  1. a kibocsátott számla 100 000 forintot elérő vagy ezt meghaladó összegű általános forgalmi adót tartalmaz?
  2. a számla befogadója belföldön nyilvántartásba vett adóalany?
Amennyiben erre a két kérdésre feltett válasz igen, akkor az adott ügyletről az adatszolgáltatási kötelezettség fennáll.

Következésképpen a rendszer alapvetően a B2B ügyleteket célozza, azaz nem adóalany magánszemély felé kiállított számlák esetében nem beszélhetünk adatszolgáltatási kötelezettségről. Ezen felül az adómentes, a fordított adózás alá eső ügyletek vagy az eva alany felé kiállított számlákra sem vonatkozik – kötelező jelleggel – az adatszolgáltatás. A jogalkotó azonban nem zárta ki az opcionális adatszolgáltatást ezekben az esetben, ideértve az értékhatári alatti számlákat is. Ez tehát azt jelenti, hogy elfogadható lehet a számlázó program olyan fejlesztése, mely pl. a belföldi fordított áfás ügyletekről is küldi az automatikus online adatszolgáltatást a NAV szerverei felé.

Úgy tűnik azonban, nem lehet adatot szolgáltatni még opcionálisan sem, amikor 100 000 forintot meghaladó adótartamú számlát egy olyan adóalany felé állítunk ki, aki csupán külföldi adószámmal rendelkezik, mert az ilyen jellegű információkat az adóhatóság rendszere jelenleg nem tudja értelmezni.

Véleményvezér

Ezért irtó drága a zöldség és a gyümölcs Magyarországon

Ezért irtó drága a zöldség és a gyümölcs Magyarországon  

Két ábra mutatja, hogy az európai országokban hogyan változott a zöldségek és gyümölcsök ára 2014 és 2023 között.
Szenzáció a magyar költségvetésben

Szenzáció a magyar költségvetésben 

Meglepő számok a nyugdíj költségvetési sorain.
Hadházy Ákos szerint állami luxusrepülővel mentek kormánytagok szotyizni Németországba

Hadházy Ákos szerint állami luxusrepülővel mentek kormánytagok szotyizni Németországba 

A kormánytagok luxusutazásai lassan mindennaposak.
Immár Bulgária is lehagyott minket az egy főre jutó fogyasztásban

Immár Bulgária is lehagyott minket az egy főre jutó fogyasztásban 

Az életszínvonal egyik legfontosabb mutatójában mindenki alá értünk Európában.
Hadházy Ákos kiderítette az óbudai alpolgármester letartóztatásának hátterét

Hadházy Ákos kiderítette az óbudai alpolgármester letartóztatásának hátterét 

A magyar nyomozó hatóságokról nem fognak expresszt elnevezni.
Sokba kerül az Orbán-kormány eladósodása

Sokba kerül az Orbán-kormány eladósodása 

Ismét kifogtunk egy utolsó helyet az Európai Unióban.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo