Öltözzünk sikerhez!

"Dress for Success" - Egyre gyakrabban találkozhatunk ezzel az angolszász világból átvett kifejezéssel. Fogalmazhatunk úgy is: Öltözzünk a sikerért! De hogyan? A Piac&Profit szakértője segít!

Merre tovább, Magyarország? Hogyan éltünk idén, és hogyan fogunk jövőre?

Különleges, évzáró online Klasszis Klub
Petschnig Mária Zita közgazdásszal és Kéri László politológussal
- vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. december 14. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Kép:sxc

Vállalkozóként, cégvezetőként ezt az intelmet nyugodtan értelmezzük úgy: Öltözékünk sugallja azt, akár mindennapi teendőink intézéséről, akár egy fontos üzleti tárgyalásról van szó: hozzáértőek és sikeresek vagyunk a saját szakmánkban.

Ez nem jelenti azt, hogy öltönyben és kosztümben kell nap nap után lennünk, vagy világmárkák óriási logóit kell magunkon viselnünk, sőt! (Az igazi luxus, ami nem is látszik.) Ráadásul más-más öltözéktől tűnnek sikeresnek és hitelesnek a különböző szakmák képviselői.

Mindannyiunkban él ugyanis egy-egy kép arról, hogyan is néz ki például egy hiteles ügyvéd, tanácsadó, stylist, vállalkozó, szoftverfejlesztő, újságíró…

Egyes cégek is ezeket az elvárásainkat használják ki személyes sikerük, hitelességük, a beléjük vetett bizalom növelése érdekében.

Jobban megbízunk a légitársaságban és abban, hogy biztonsággal célba jutunk, ha a kapitány katonaira emlékeztető (azaz fegyelmet sugárzó) öltözéket visel és a légi kísérők is tekintélyt sugárzó (akár elegáns, akár könnyed) ruhákat öltenek magukra.

Semmi sem szent?
Manapság sok, az üzleti életben meghatározó dogma veszít az erejéből. Több lazaság elfogadott az öltözködésben, de például egy üzleti találkozó helyszínének kiválasztása is más ma, mint néhány évtizeddel ezelőtt. Nem is beszélve a tegeződés terjedéséről.
A filmesektől, színészektől, művészektől a kreatív, kényelmes öltözéket vesszük természetesnek.

Senki sem lepődött meg azon, hogy a Lucasfilm eladásánál, George Lucas és Bob Inger nem öltönyt viselt, pedig jelentős üzletről volt szó – minden értelemben. (Ugyanakkor Bob Inger (aki a Disney menedzsere) – mégsem hazudtolta meg annyira a sztereotípiákat – az üzleti öltözéket idéző sötétkék, begombolt kardigánjával és világoskék ingével.)

Olyan területeken, amelyek „komolyságot” feltételeznek: perek, pénzügyek, befektetések, akkor tartunk valakit hitelesnek, ha ennek megfelelő az öltözéke is. Ezért viselnek az ügyvédek, (befektetési ) bankárok, (pénzügyi) tanácsadók a kiváló minőségű öltönyt és a sikerességet és a megbízhatóságot alátámasztó „státusszimbólumokat” (óra, mandzsetta gomb…).

Az is észrevehetjük, hogy az informatikai vállalkozások munkatárasai szívesen viselnek a „Big Bang Theory” (Agymenők) című sorozat szereplőiéhez hasonló öltözékeket.

Steve Jobs ikonikus fekete garbója – teljesen tudatosan - éppen úgy „laza kreatív zseni” imázst volt hivatva alátámasztani, mint Mark Zuckerberg szürke pólója vagy kapucnis felsői. (Azt azonban érdemes megjegyeznünk, ezeknek az öltözékeknek a „szerepük” megerősítésében és az általuk képviselt cég piaci pozicionálásában volt,van fontos helye, ugyanakkor mindketten megtalálták a megfelelő öltönyöket a szekrényükben, ha arra volt szükség.)

Amit azonban mindig érdemes szem előtt tartanunk, - nemcsak akkor - ha üzleti megjelenésről van szó:

  • Ha olyan helyre vagyunk hivatalosak, ahol van „dress code” – tartsuk be.
Az üzletben képviselni kívánt szerepünk és pozíciónk megerősítése érdekében ne csak a „white tie”, „black tie” előírásokat vegyük komolyan, hanem ismerkedjünk meg olyan kifejezésekkel is, mint például a „business”, „business casual”, „smart casual”, „casual” és ezek figyelembevételével, tudatosan válasszuk a stílusunknak megfelelő darabokat. (Itthon gyakran hajlamosak vagyunk az alulöltözöttségre, pedig nagyon fontos leszögezni, hogy az alulöltözöttség és az egyéni megjelenés nem ugyanaz.)
  • Válasszuk a legigényesebb és legjobb minőségű ruhadarabokat, amelyeket megengedhetünk magunknak.
  • A cipőnk legyen mindig makulátlan! (Gyakori baki: drága öltöny, vagyonokat érő retikül – poros, félretaposott sarkú cipő.)
  • A kiegészítőink is legyenek jó minőségűek és elegánsak, az olyan ritkán látható darabok is, mint a pénztárca, irattárca vagy az esernyő… (A zokni sem alsóruházat, egyáltalán nem mindegy, milyet választ egy elegáns úr.)
… és végül a legfontosabb:

Válasszunk bármilyen öltözéket, feleljen meg akár a legszigorúbb dress code előírásoknak is, öltözékünk mindig legyen önazonos! E nélkül csak feszengeni fogunk, ezt érzékelni fogják mások is, ez pedig hiteltelenné teheti a fellépésünket és szakmai mondanivalónkat is.

dr. Erdős Zsuzsanna etikett tanácsadó és coach www.erdosetikett.hu

Véleményvezér

Egyre fegyelmezetlenebb költségvetés

Egyre fegyelmezetlenebb költségvetés 

Hol van már 2019, amikor az év végén is még nulla körül forgott az államháztartás egyenlege.
Tele vannak a raktárak tisztán elektromos autókkal

Tele vannak a raktárak tisztán elektromos autókkal 

Meglepetésre nem fogynak olyan mértékben a tisztán elektromos autók az Egyesült Állmokban, ahogy várták. Klasszikus túltermelési válság jelei érzékelhetőek.
Újabb szereplő szállt be a KSH inflációs adatainak megkérdőjelezésébe

Újabb szereplő szállt be a KSH inflációs adatainak megkérdőjelezésébe 

Súlyos következményei lehetnek, ha komolyabb kétségek merülnek fel a magyar statisztikai adatok megbízhatóságával kapcsolatban.
Gigameglepetést hoztak a PISA-eredmények

Gigameglepetést hoztak a PISA-eredmények 

Egy olyan ország tanulói nyertek Európában, ahol még néhány évtizeddel ezelőtt a sötét kommunizmus tombolt. 
Meglepő adat, a kínaiak gazdagabbak már mint a magyarok

Meglepő adat, a kínaiak gazdagabbak már mint a magyarok 

Az egykor gyarmati sorban szenvedő oly elmaradott ázsiai országok igazán szépen felzárkóztak Európához a személyes vagyonokat tekintve.
Ismét nagyot dobott a Mentőszolgálat, 2 óra alatt érkeztek a sérülthöz, aki majdnem megfagyott

Ismét nagyot dobott a Mentőszolgálat, 2 óra alatt érkeztek a sérülthöz, aki majdnem megfagyott 

Leesett az első nagyobb decemberi hómennyiség. Nagyon vigyázzanak magukra, el ne csússzanak és el ne törjék a lábukat, mert nem biztos, hogy a mentő időben odaér. Elképesztő történet.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo