hirdetés

Német tenderre, magyar!

Egyre több magyar vállalkozás illetve termék méreti meg magát sikeresen nemzetközi közbeszerzéseken. Ebből a szempontból az egyik legcsábítóbb célpont a német piac lehet.
hirdetés

Érdemes figyelni a kiírásokat - Kép: Freestock

Legutóbb Németországban lett befutó világítástechnikai korszerűsítés kapcsán egy tisztán magyar fejlesztésű LED-es ipari és közvilágítási rendszer. Hogyan zajlanak a tenderek Magyarország legjelentősebb kereskedelmi partnerénél, milyen szempontokat vesznek figyelembe a kiírásoknál, visszaélhet-e egy piaci szereplő az erőfölényével? – ennek járt utána az OGH Hírügynökség.

Magyarország hagyományosan legnagyobb kereskedelmi és befektető partnere Németország. A Német–Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara tájékoztatása szerint kivitelünk 25 százaléka ezen a piacon talál vevőre. A 2012-es évben 20 013 millió euró értékű export valósult meg ebben a relációban. (Németországnak azonban csak felkészülten érdemes nekiindulni!)

A magyar termékek a közbeszerzéseken is sikeresen méretik meg magukat. „A tendereken a kétborítékos rendszer az általános: az első borítékban a műszaki tartalomra kell ajánlatot adni, és ha ez megfelelt, csak akkor nyitják ki az árajánlatot tartalmazó második borítékot. Ha tehát a műszaki tartalom nem felelt meg a kiírásnak, akkor már lényegtelen az árelőny” – mondta Nagy Zsolt, a Hungarolux Light Kft. ügyvezetője.

A világítástechnikai szakember beszámolója szerint Németországban példásan precízen születnek meg a kiírások.  Szakértők határozzák meg, pontosan mire van szükség, akik azt is pontosan tudják, milyen műszaki dokumentációt kell elvárni egy pályázótól. Amikor a magyar fejlesztésű LED-es ipari és közvilágítási rendszerrel pályáztak, örömmel tapasztalta, hogy alapvetően senkit sem zártak ki a versenyből azért, mert a terméke más megoldást alkalmazva teljesítette a kívánt műszaki paramétereket.

Négy jó tanács, ha külföld felé kacsingat
Sok hazai cég kacsingat külföld felé, hogy ott keressenek maguknak partnert vagy beszállítót. Adunk négy tanácsot, mire érdemes fokozottan ügyelnie annak, aki kilép hazánk és főleg az unió határain kívülre üzletet kötni.
„A probléma akkor kezdődik, ha egy piaci szereplő erőfölénye már oda is kiterjed, hogy az ő egyedi fejlesztésű műszaki megoldását a pályázat kiírója alapértelmezetten beépíti az ajánlatkérésbe. Ilyenkor a többi piaci szereplő vagy kiesik a versenyeztetésből, vagy a termékfejlesztésük kénytelen a kényszerűen ’kijelölt’ irányba fordulni” – hívja fel a figyelmet Nagy Zsolt, aki szerint ők is találkoztak már ilyen helyzettel. A tenderrészvétel kapcsán kulcsfontosságú volt a garanciavállalás kérdése is, emiatt praktikusan egy német céggel létrehozott vegyesvállalat képviselte a magyar terméket. Erősen meg kellett küzdeni a távol-keleti termékekkel is, amelyek a megrendelői oldal éberségét az alacsony árakkal kívánják áttörni. Ezeknél azonban komoly minőségi és garanciális aggályok merültek fel. Nem ritka, hogy a távol-keleti gyártású világítótestekben 3 hónap múlva már akár 20 százalék fényerőcsökkenés tapasztalható.

Érdemes tehát a hazai vállalkozásoknak, termékeknek megméretni magukat a nemzetközi porondon és a közbeszerzéseken is. Magyarország hagyományosan legnagyobb kereskedelmi partnere, Németország pedig erre az egyik „legkívánatosabb” célpont.

Beszállítónak lenni nem könnyű, de a legjobb piacszerzési mód
Mind a szabályozási környezet, mind az igénybe vehető támogatások tekintetében kifejezetten kkv-barátnak mondható a hazai gazdaság, piac hiányában azonban ez mit sem ér. A kis- és közepes méretű vállalkozások számára továbbra is a multinacionális vállalatokkal kialakított beszállítói kapcsolat az egyik legelőnyösebb piacszerzési alternatíva, ezt azonban sem megszerezni, sem megtartani nem könnyű.
hirdetés

Véleményvezér

Demarkációs vonal lesz az ukrán háború vége

Demarkációs vonal lesz az ukrán háború vége

Az orosz és az ukrán hadsereg láthatóan nem bír egymással.
Az adócsökkentés kormánya élen az adóemelések európai listáján

Az adócsökkentés kormánya élen az adóemelések európai listáján

A választások előtt fedezet nélkül kiszórt költségvetési milliárdok árát most fizetjük meg. A Pénzügyminisztérium gyakorlatilag átalakult adóemelési üzemmé.
Az értelmetlen dúlás háborújává fajul az orosz-ukrán konfliktus

Az értelmetlen dúlás háborújává fajul az orosz-ukrán konfliktus

Egy víztároló gátja pusztult el Ukrajnában, aminek következményeként 10 Balatonnyi víznek kell pár óra alatt lefolynia a Dnyiprón.
Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Közel 300 millió forintos pert vesztett a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság a Ryanairrel szemben. Az ítélet jogerős.
Elszabadultak a lángosárak

Elszabadultak a lángosárak

A nyaralás kedvenc népi eledelének ára elképesztő magasságokba emelkedett.
Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Rettenetes nagyot fordult a magyar külpolitika az elmúlt években. Az Orbán-kormány egykori csúcsteljesítménye a Visegrádi Négyek együttműködésben ma már kakukktojásnak számítunk.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo