Nem csak az újbornak örülhetnek a borászatok

Negyedik éve folyamatosan bővül a szőlőborkészítéssel foglalkozó cégek összárbevétele – olvasható ki az Opten adataiból. A 2015-ös év sem tekinthető kivételnek ebből a szempontból. Ugyanakkor a hazai borkivitel még mindig nem éri el az import volumenét, és csak egy szűk, prémium termékkört ölel fel.

Kép: Syngenta

Bár még tart a szüret, és a szakemberek csak közepes vagy annál némileg jobb minőségű újborra számítanak, a szektor szereplői mégsem lehetnek elégedetlenek. A szőlőbor készítésével foglalkozó cégek összárbevétele a 2012. évi 87 milliárd forintról 2015-ben 100,6 milliárd forintra emelkedett. Ez annak fényében is elismerésre méltó, hogy a hazai piacot elárasztják az olasz és a spanyol import asztali borok, melyek árban is versenyképesek a hazai termékekkel szemben. Ugyanakkor a hazai borkivitel még mindig nem éri el az import volumenét, és csak egy szűk, prémium termékkört ölel fel.

Újra pályázhatnak a szőlőtermelők
2016-ban ismételten lehet pályázni a szőlőültetvények szerkezetátalakításához és -átállításához igényelhető támogatásra, a rendelet szeptember elsejétől hatályos. A pályázat idei évi keretösszege mintegy 1,35 milliárd forint. A tavalyi keretösszeg kimerülése miatt elutasított és új egyéni tervek benyújtására is van lehetőség.
A borkészítéssel foglakozó cégek száma lassú csökkenést mutat. 2015-ben csak 885 vállalkozás működött Magyarországon, amely szőlőbort állított elő. 2014-ben ez a szám 910 darab volt. A kedvező statisztikai eredményeket némiképpen árnyalja, hogy ebből a 885 cégből 632 olyan mikrovállalkozás, amelynek árbevétele az évi 100 millió forintot sem haladja meg, és e cégek 45,7 százaléka vesztességgel zárta az utolsó lezárt üzleti évét.  Ugyanakkor csak 20 darab olyan borászat van, amely 1 milliárd forintnál magasabb árbevétellel rendelkezik, igaz, ők adják a szektor teljes bevételének 60,9 százalékát.

A szektor jelenleg az uniós pályázati rendszertől is remélhet megfelelő támogatást, hiszen most is fogad támogatási kérelmeket a VP3-4.2.2-16 Borászat termékfejlesztésének és erőforrás-hatékonyságának támogatása című pályázat, ahol maximum 200 millió forint erejéig szerezhetnek be technológiai eszközöket és vezethetnek be anyag-, energia-, víztakarékos, valamint a környezetterhelést egyéb módon csökkentő feldolgozási technológiákat és működési módszereket. „A jövőben a szektor lehetőségeit az időjárási viszonyok mellett, az uniós támogatások kihasználásának hatékonysága és a sikeres bormarketing fogja meghatározni” – véli Pertics Richárd, az OPTEN céginformációs igazgatója.

Tízből kilenc gazda munkaerőhiánnyal küzd
Komoly gondokkal néz szembe a magyar mezőgazdaság, az agrárvállalkozások kilencven százaléka munkaerőhiánnyal küzd. Évente ötezer szakembert is fel tudna szívni egyedül a mezőgépész szakma, de csak tizedennyien végeznek az egész országban.

Véleményvezér

Ilyet még nem láttunk, amikor mindenki előre néz, csak a magyarok hátra

Ilyet még nem láttunk, amikor mindenki előre néz, csak a magyarok hátra 

A világjárvány idején az emberek visszafogták autóvásárlásaikat Európában. Az elmaradást mindenütt pótolják, kivétel nálunk.
Pert nyert Hadházy Ákos az állam ellen

Pert nyert Hadházy Ákos az állam ellen 

A független képviselő különös módon, de úgy tűnik egyedül több borsot tör Orbán Viktor orra alá, mint az egész ellenzék együttvéve.
Nincs pénze a gazdáknak, csak féláron veszik tőlük a búzát és a kukoricát

Nincs pénze a gazdáknak, csak féláron veszik tőlük a búzát és a kukoricát 

Úgy tűnik az idén egyedül a repcetermelők számíthatnak nyereségre.
A magyarok spórolása miatt nem teljesülnek a tervezett áfa bevételek

A magyarok spórolása miatt nem teljesülnek a tervezett áfa bevételek 

A megszorítások, extraadók ellenére továbbra is sok helyen lyukas a költségvetés. A tervezett áfa bevételek és a valóság között szakadék tátong.
Már a románok után kullogunk, ha megnézzük mennyit költünk az üzletekben

Már a románok után kullogunk, ha megnézzük mennyit költünk az üzletekben 

Már nominálisan is kevesebbet tud költeni egy magyar polgár a boltokban, mint egy román. Ráadásul a magyar a pénzéért még kevesebbet is kap a hipermagas itthoni áfa miatt.
A bíróság szerint ellopta ugyan a közmunkások bérének a felét, de azért maradhat polgármester

A bíróság szerint ellopta ugyan a közmunkások bérének a felét, de azért maradhat polgármester 

Bízzuk nyugodtan kecskére a káposztát, ez a magyar jogállamiság legújabb mérföldköve.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo