Nem figyelnek eléggé a munkahelyi veszélyekre a kkv-k

A kis- és középvállalkozások aktívabb szerepvállalása és szabálykövetése is szükséges, hogy csökkenjen a rosszindulatú daganatos megbetegedések és halálozások száma a munkahelyeken.

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Az európai vállalkozások 38%-a rendszeresen használ veszélyes anyagokat, melyek évente több mint 120 ezer daganatos megbetegedést és 80 ezer halálesetet okoznak. A munkával összefüggő rosszindulatú daganatos megbetegedések évi 4-7milliárd eurót emésztenek fel, de a legveszélyesebb anyagokra megállapított új határértékekbevezetése több mint 1 millió uniós munkavállaló munkakörülményeit javítja majd, és 22 ezer, a foglalkozással összefüggő betegség kialakulását előzheti meg.

Kép: Pixabay

Magyarország is intenzíven részt vesz az Európai Unió Munkavédelmi Ügynöksége (EU-OSHA) „Egészséges munkahelyek – A veszélyes anyagok helyes kezelése” című tájékoztató kampányában. A 2018 tavaszán indított kampány fő célja, hogy tisztában legyünk azzal, milyen veszélyes anyagokkal találkozhatunk a munkahelyünkön, ezek milyen ártalmakat okozhatnak, és mit tehetünk azért, hogy megóvjuk az egészségünket.

Különféle veszélyes anyagokkal ugyanis több millió ember dolgozik nap mint nap. Az európai munkakörülmény-felmérés szerint 2015-ben az unióban megkérdezett dolgozók 18%-a számolt be arról, hogy munkaideje legalább egynegyedében vegyipari termékkel érintkezik.

Egy nagyváros lakossága meghal munkahelyi balesetben
A munkabiztonság és a munkavédelem világának egyértelmű fejlődését támasztják alá azok a nemzetközi piackutatási adatok, amelyeket a 2018. április 19. és 22. között megnyíló Védőháló 2018 szakkiállítás osztott meg. Mindenekelőtt az egyéni védőfelszerelések piaca bővül lendületesen.
Hatékonyabb védelmet kell biztosítani a munkavállalóknak a rákkeltő vagy mutagén anyagok ellen a munkahelyeken is – hangsúlyozta Marczinkó Zoltán, a Pénzügyminisztérium munkaerőpiacért és vállalati kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára. – Növelni kell a tudatosságot a kis- és középvállalkozások vezetőiben, nekik szeretnénk, úgymond, jó példát felmutatni a helyes gyakorlatok megismertetésével, átvételével. A cél az, hogy egyre több cég teljesítse a munkavédelmi szabályokat, hiszen ezzel tehetik a legtöbbet dolgozóik egészségének védelme érdekében.”

A veszélyes anyagok munkahelyen történő kezelésére szigorú munkavédelmi előírásokat kell alkalmazni, ezek betartása általában megfelelő védelmet nyújt az ártalmakkal szemben. Jellemzően a nagyvállalatok szabálykövetőbbek, a kis- és középvállalkozások azonban gyakran elhanyagolják a kérdést, kevésbé ügyelnek dolgozóik egészségére. 

Óránként 10 ember hal meg munkával összefüggő rákos megbetegedésben

Vannak olyan anyagok, amelyek esetében a tartós munkahelyi kitettség jelentős szerepet játszik a különféle rákbetegségek kialakulásában. Az EU-ban a foglalkozási eredetű halálesetek 53%-a a rosszindulatú daganatos megbetegedéseknek tulajdonítható. Becslések szerint az unióban évente 91 ezer–150 ezer új rákos megbetegedést diagnosztizálnak olyanok körében, akik korábban a munkájuk során rákkeltő anyagokkal érintkeztek. Kutatások szerint az összes daganatos megbetegedés 8-16%-áért felelős a munkahelyi kitettség. 

A munkaadóknak, irányítsanak akár egy néhány fős, vagy éppen egy nagyvállalatot, meg kell hozniuk a megfelelő technológiai és szervezési intézkedéseket, szükség esetén biztosítaniuk kell a dolgozók egyéni védőeszközeit.

Minden munkáltatónak, a kkv-knak is kockázatértékelést, intézkedési tervet kell készíteniük az ilyen anyagok kezelésére vonatkozóan. Munkavédelmi oktatás keretében kell a munkavállalókat tájékoztatniuk az általuk használt anyagok veszélyeiről. Mindez a munkaadó érdeke is: ha kevesebb a beteg dolgozó, növekszik a termelékenység, és versenyképesebbé válik a vállalkozás is.

 

Véleményvezér

Lázár Jánosnak nem megy a Fanta-matek

Lázár Jánosnak nem megy a Fanta-matek 

A Fanta-botrány és a műbalhé.
Magyar Péter szerint egy fideszes képviselő titokban megszavazta az Európai Parlament elnökének a néppárti jelöltet

Magyar Péter szerint egy fideszes képviselő titokban megszavazta az Európai Parlament elnökének a néppárti jelöltet 

Újraválasztották Roberta Metsolát az Európai Parlament elnöki tisztségébe.
A szegénység görbén egyedül Szlovákia előz meg minket Európában

A szegénység görbén egyedül Szlovákia előz meg minket Európában 

Egy ország gazdasági teljesítménye és a szegénység között ugyan szigorú az összefüggés, mégis vannak apróbb különbségek.
A magyar agrárbárók átlagos birtokmérete tízszer nagyobb, mint az uniós átlag

A magyar agrárbárók átlagos birtokmérete tízszer nagyobb, mint az uniós átlag 

Rendkívül falánkok a magyar agrárbárók.
Kiderült, hogy milyen típusú orosz rakéta találta el a kijevi gyerekkórházat

Kiderült, hogy milyen típusú orosz rakéta találta el a kijevi gyerekkórházat 

Példátlan állami terrorcselekmény volt.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo