Nem bíznak a cégek a kormány elkötelezettségében

A magyar vállalkozások egyelőre inkább negatív forgatókönyvekkel számolnak az EU/IMF hiteltárgyalások esélyéről, illetve a munkahelyvédelmi akciótervről a Policy Agenda a kis-és középvállalkozások cégvezetői körében végzett felmérése szerint.

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

IMF-hitel kellene, de (egyelőre) nem lesz

A felmérésről
A kis- és közép vállalatok körében végzett felmérésünket reprezentatív mintán, 800 cég vezetőjének válaszai alapján készült. A lekérdezés 2012. szeptember 12-25. között zajlott on-line vállalati panelen keresztül
A felmérésben megkérdezett kkv-cégvezetők kétharmada (65%) úgy látja, hogy a kormány ez év végéig nem fog megállapodni az EU-val és az IMF-fel egy hitelkeretről, a maradék egyharmadnyi cégvezető szerint viszont lesz megállapodás év végéig. Közülük 65 százalékban arra számítanak, hogy erősödni fog a megállapodás következtében a forint, sőt egyharmaduk abban is bízik, hogy a magyar gazdaság is megerősödik a megállapodás hatására.

A megállapodásra számítók 9 százaléka – meglepő módon – azt gondolja, hogy a forint árfolyama a megállapodás miatt gyengül, és 10 százalékuk a magyar gazdaság gyengülését is valószínűsíti. A megállapodás megszületésében reménykedők döntő részben annak pozitív hatását várják.

A magyar cégvezetők 58 százaléka azt gondolja, hogy nem lesz EU-IMF megállapodás és emiatt, azaz a megállapodás elmaradásával összefüggésben gyengül majd a forint árfolyama és ugyanezen okból 53  százalékuk vélelmezi, hogy tovább gyengül majd a magyar gazdaság.

A járulékcsökkentés nem hoz új munkahelyeket

A kormány annak érdekében, hogy érdemi, kézzelfogható lépéseket tudjon felmutatni a gazdaság élénkítése területén, több százmilliárd forintos járulékcsökkentést hirdetett meg. Az úgynevezett foglalkoztatási szempontból veszélyeztetettnek minősített munkavállalói köröknél jelentős mértékben csökkentette a munkáltatók által fizetendő terheket.

Munkahelyvédelem
A munkahelyvédelmi akciótervet Orbán Viktor júliusban jelentette be. Ez egyrészt a mikro- és a kisvállalkozásoknak kisebb terheket jelentő adónemeket, egyes munkavállalói csoportok alkalmazása esetén pedig járulékkedvezményt ígér a munkáltatóknak.
A program ugyan elnevezésében és szándékát tekintve is a munkahelyek megvédéséről szól, sőt a tervek szerint a felszabaduló forrásokból elvileg új munkahelyeket is lehetne teremteni. A Policy Agenda által megkérdezett kis- és közepes méretű vállalkozások vezetőinek mindössze 9 százaléka számít arra, hogy a Munkahelyvédelmi Akcióterv hatására képesek lesznek új munkahelyeket létrehozni. A válaszadók bő kétharmada (68%) nem számít erre, míg szűk egynegyede (23%) még nem tudja megítélni az akcióterv hatásait a foglalkoztatás alakulására.

A gazdaság szempontjából rendkívül fontos kérdés, hogy helyes irány-e a célzott munkáltatói tehercsökkentés, vagy sem. Ezért is érdekes, hogy a cégvezetők 65 százaléka inkább egy kisebb mértékű, de minden dolgozóra kiterjedő munkáltatói tehercsökkentéssel értene egyet, és csak 7 százalékuk támogatja a kormány által tervezett, és az országgyűlés által elfogadott célzott tehercsökkentést. A vállalkozások vezetőinek 11 százaléka saját cége szempontjából nem lát különbséget a két lehetőség között, további 17 százalékuknak pedig nincs markáns véleménye e kérdésben.

.

 

Véleményvezér

Magyar Péter szerint egy fideszes képviselő titokban megszavazta az Európai Parlament elnökének a néppárti jelöltet

Magyar Péter szerint egy fideszes képviselő titokban megszavazta az Európai Parlament elnökének a néppárti jelöltet 

Újraválasztották Roberta Metsolát az Európai Parlament elnöki tisztségébe.
A szegénység görbén egyedül Szlovákia előz meg minket Európában

A szegénység görbén egyedül Szlovákia előz meg minket Európában 

Egy ország gazdasági teljesítménye és a szegénység között ugyan szigorú az összefüggés, mégis vannak apróbb különbségek.
A magyar agrárbárók átlagos birtokmérete tízszer nagyobb, mint az uniós átlag

A magyar agrárbárók átlagos birtokmérete tízszer nagyobb, mint az uniós átlag 

Rendkívül falánkok a magyar agrárbárók.
Kiderült, hogy milyen típusú orosz rakéta találta el a kijevi gyerekkórházat

Kiderült, hogy milyen típusú orosz rakéta találta el a kijevi gyerekkórházat 

Példátlan állami terrorcselekmény volt.
Croissant mindössze 2 ezer 500 forintért

Croissant mindössze 2 ezer 500 forintért 

Régen a lángos egy olcsó népi eledel volt, ma már egy másik kategória, ahogy sok egyéb élelmiszer is.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo