Csak magyarból lehet igazi a magyaros

A legjobb helyeken sem mindig fizetik meg az alkalmazottakat a vendéglátásban, ezért megy sok szakember külföldre. A magyaros ételekre pedig meglepő módon nem a turisták vágynak, nekik érdemes inkább újragondolt menükkel kísérletezni – véli Rózsahegyi Titusz a Konyhafőnök című műsorból ismert szakács.

Magyar Péter lenne jobb a gödörben lévő magyar gazdaságnak vagy Orbán Viktor?
Nem lesz baj abból, hogy a nyugdíjmegtakarításokat ingatlancélra is el lehet költeni?
Online Klasszis Klub élőben Felcsuti Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2024. november 28. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A kép illusztráció
Kép:Pixabay

Magyarországon is egyre több az olyan étterem, amely újragondolt magyaros fogásokkal kísérletezik. Bár a kreativitás jó dolog, a séf véleménye szerint érezni kell határokat, főleg, hogy a csak a vendégek kíváncsiságára építő konyha gazdaságilag sem biztos, hogy megéri.

- Az étterem, amelyik ezt a hullámot Magyarországon elindította és egyébként a Michelin-csillagot is megkapta hiteles információim szerint nem nyereséges. Ha valaki elég magas színvonalon űzi a szakmát, hosszú távon nem éri meg erre a műfajra koncentrálnia. Az újragondolt ételekre elenyésző a hazai kereslet, ezért ezek az éttermek elsősorban a külföldi vendégekre tudnak építeni – mondja Rózsahegyi Titusz

- Az ember azt gondolná, hogy a turisták főleg a hagyományos ételeket szeretnék megkóstolni.

- Ez nyilván így is van, viszont Magyarországon, illetve Budapesten ehhez képest igencsak kevés valóban hagyományos étterem működik, ahol talán megkapják azt a színvonalat, és hangulatot, amelyet az ország a médián keresztül a világnak reklámozni szeretne.

- Egy étteremben nemrég gulyáslevest rendeltem. Egy tál csirkehúsból és kolbászból főzött levest kaptam, amit bár ízletesnek találtam, visszaküldtem. Egyszerűen nem azt kértem.

- Jól tette. Nem értek azzal egyet, hogy egy adott nevű ételt a megszokottól eltérő alapanyagokból állítsanak elő. A gulyásleves legyen gulyásleves, úgy, ahogy eredetileg megalkották. Marhából. Meggyőződésem, hogy a kiváló tortáinkat, mint például az Eszterházy- és a Dobos-tortát nem szabad máshogy elkészíteni, mint az írva vagyon. Mihelyt megváltoztatjuk az összetételt, nem vagyunk jogosultak az eredeti nevet használni.

Mit lehet visszaküldeni?
Megkérdeztük a Nemzeti Fogyasztóvédelmi hatóságot, mit tehet egy étterem-látogató, ha nem találja megfelelő minőségűnek, ízletesnek az asztalára helyezett ételt?
Kiss Anita szóvivő elmondta, hogy felmerülhet a „hibás teljesítés” amire pedig a Ptk. előírása vonatkozik, amely szerint hibás teljesítés esetén az üzletnek – ebben az esetben az étteremnek – új terméket kell adnia. Ebben az esetben- új ételt kell biztosítani a vendégnek.- Ha erre valamilyen okból nincs mód, vagy az étterem ezt megtagadja, akkor dönthetünk úgy, hogy mégsem szeretnénk az étteremben enni. Az ételt pedig nem kell kifizetni. Ezen túl a vendég a vásárlók könyvébe is írhat, illetve minőségi kifogásával kapcsolatban bejelentéssel élhet a Nemzeti Élelmiszer-biztonsági Hivatal felé. A vásárlók könyvébe tett bejegyzés írásbeli panasznak minősül, amire az étteremnek 30 napon belül válaszolnia kell.Hogy milyen lehetőségei vannak egy vendégnek, ha a séf túlzott kreativitása miatt mást kap, mint azt a név alapján várta? Ez is kimerítheti a hibás teljesítést, és a megtévesztő kereskedelmi gyakorlatot, tehát kérhetünk cserét, vagy dönthetünk úgy, hogy mégsem eszünk az étteremben. Ebben az esetben területileg illetékes kormányhivatalnál tehet bejelentést, akik ki fogják vizsgálni az ügyet.A szóvivő az Élelmiszerkönyvben leírtakkal kapcsolatban kijelentette, hogy amennyiben egy vendéglátó-ipari egység termék-előállító tevékenységet is végez, be kell tartania az előírásait. A Dobos-tortát Magyar Élelmiszerkönyv 2-311 számú Hagyományőrző cukrászipari termékek című irányelvben foglaltak szerint kell előállítania.
- Vannak saját kreációi?

- Vannak, de egy új ételköltemény akkor számít sikeresnek, ha kimegyek vele egy világbajnokságra és ott első helyezést érek el. Ez horribilis anyagi ráfordítást követelne, magánemberként nem is tudnám megfinanszírozni. Kétmillió forintom nincs erre. Régebben is mindenki szponzorok segítségével jutott ki. Ez ugyanolyan, mint a sport. A magyar vízilabdának is elengedhetetlenül szüksége van az egyik telefontársaság támogatására. A Bocuse d’Or selejtezőjének ugyan mi adhatunk otthont jövőre, de ez a verseny nem a hagyományos ételek megvédéséről szól, hanem arról, hogy mennyire lehet eladni az újragondolt irányzatot.

- Hogyan lehetne szakmailag is hitelesen meghatározni, hogy mi jellemzi a magyar konyhát?

- Mindenekelőtt le kell szögezni, hogy a klasszikus magyar ételek csak valóban magyar alapanyagokból készíthetőek. Az újragondolt ételekhez gyakran külföldről szerzik be a hozzávalókat. A magyar konyha a magyar mezőgazdaságból táplálkozik. A jó marhapörkölt makói hagymából készül, máshol termesztett hagymával nem lesz olyan az íze. Az igazán ínyencek észreveszik. Ez csak a legklasszikusabb példa. Mit is lehet hallani és tudni a pirospaprikáról? Egészben kiviszik külföldre, ott összekeverik a kint termesztettel és együtt őrlik le. Úgy kerül vissza porítva.

- Sokat emlegetett problémája a hazai vendéglátó szektornak a szakemberhiány. A magas színvonalú éttermeknél is felmerül ez a probléma?

- A luxuséttermeknél eleve nagy a fluktuáció. Van, ahol félévente személyzetet cserélnek. Az egyik legismertebb kávéházban pedig annyira alacsonyak a fizetések, hogy a jó szakácsok nem dolgoznak ott sokáig. A 120-130-150 ezer forintos fizetés nem vonzó. Rengetegszer eljut hozzám a hír, hogy megint és megint szakácsot keresnek. Ők persze ezt azzal magyarázzák, hogy aki hozzájuk bekerül, máris könnyebben talál munkát külföldön, és rendre él is ezzel a lehetőséggel. Én viszont ezt nem hiszem el.

- A szaktudás viszont megfelelő?

- Amikor a diák kikerül az iskolából, megfelelő ismeretekkel rendelkezik. Más kérdés, hogy a későbbi munkahelyein mennyire tartják be az irányelveket és a recepteket. Tudjuk jól, más az elmélet és más a gyakorlat.

- Arra utal, hogy egyes éttermek akár a minőség rovására is igyekeznek minél olcsóbban kihozni az ételeket?

- Természetesen, de célozhatnék arra is, hogy sok konyhán arra törekednek, hogy marketingcélzattal átvegyék a különböző szaklapok által szorgalmazott újításokat.

Több fronton szenved a Balaton
Hiába a jó kereseti lehetőség, nem fűlik a foguk a diákoknak és az idénymunkásoknak a balatoni vendéglőkhöz. A magyar tenger éttermei előtt kihelyezett megállítótáblákon idén nem csak a vendéglő napi kínálatát tüntetik fel, hanem az aktuálisan üres dolgozói posztokat is. A vállalkozók egyértelműen arra gyanakszanak, hogy a szakembereink már inkább külföldön, főleg Ausztriában és Olaszországban próbálnak boldogulni.
- Eleve mekkora befektetést igényel is kisvendéglő megnyitása?

- Ezt azért nehéz meghatározni, mert nyilván nem mindegy, hogy saját tulajdonú ingatlanban szeretném üzemeltetni, vagy bérleményben. Ugyanúgy számít, hogy amennyiben bérleményt választok, magánszemély vagy az önkormányzat-e a tulajdonos. ha egy 60 főt befogadni képes telephelyről beszélünk, egy magánember akár 500-2 millió forint bérleti díjat is elkérhet havonta, és mellette 2-3 havi kauciót is követel. Az önkormányzatok már kedvezőbb feltételeket szabnak, velük néhány százezerben is meg lehet egyezni. Az étteremben nyilván alapvetően fontos a berendezés és a géppark. A cégalapítás elengedhetetlen. Csak a legszükségesebbeket számítva minimum 20 millió forintra is gondolhatunk. Egy kft. alapítása 3 millió forintot követel, és erre még az ügyvédi költség is rájön.

- A magyar konyha mennyire követeli meg a modern gépeket?

- A magyar konyha ilyen szempontból szerencsés, mert olcsóbb, mint egy modern konyha, ugyanis nem használ több millió forintért beszerezhető eszközöket. Egy fatüzelésű kemence megépítése sem olcsó, de az a környezet miatt arra eleve inkább a vidéki csárdákban jöhet számításba. A lakóközösség nehezen viselné Budapesten.

Kóré Károly

Véleményvezér

Bécsben olcsóbb lakni, mint Budapesten

Bécsben olcsóbb lakni, mint Budapesten 

A jövedelemhez képest Bécsben a legolcsóbb a lakhatás egész Európában.
Obszcén szavakkal fideszes nyugdíjas kommandó fogadta Magyar Pétert a miskolci gyermekotthon előtt

Obszcén szavakkal fideszes nyugdíjas kommandó fogadta Magyar Pétert a miskolci gyermekotthon előtt 

A nyugdíjas fizetések nagyon felizgultak Magyar Péter látogatása miatt.
Elképesztő állapotokat talált Magyar Péter egy gyermekvédelmi intézményben

Elképesztő állapotokat talált Magyar Péter egy gyermekvédelmi intézményben 

Az ellenzéki vezető szerint a Fidesz propagandistákat vet be, hogy az emberek ismerhessék meg a valóságot.
Lesújtó adat a magyarok életesélyeiről

Lesújtó adat a magyarok életesélyeiről 

Az elmaradt reformok tragédiája.
Kövér László gigabüntetést osztana az új-zélandi parlamentben

Kövér László gigabüntetést osztana az új-zélandi parlamentben 

Rendet kellene tenni az új-zélandi parlamentben.
Ünnepélyes keretek között adtak át 200 méter felújított járdát

Ünnepélyes keretek között adtak át 200 méter felújított járdát 

Nagy az erőlködés a Fidesznél a sikerélményekért.

Info & tech

Cégvezetés & irányítás

Piac & marketing


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo