hirdetés

Nem a Facebook a kkv-k marketingjének a kulcsa

A kisvállalati marketing sikerének a titka nem a Facebook vagy a Google AdWords, és nem is a honlap vagy bármilyen más marketingeszköz. A sikeres kisvállalati marketing legnagyobb titka, hogy a vevőt a megfelelő érzelmeken vezeti lépésről lépésre végig.
hirdetés

Wolf Gábor – Kép: Marketing Commando

„A sikeres eladás kulcsa, hogy a megfelelő pillanatban és a megfelelő sorrendben a megfelelő érzelmeket tudjuk kiváltani az érdeklődőkből. Ha ehhez az alapelvhez sikerül időről időre az aktuálisan leghatékonyabb eszközöket társítani, akkor a cég marketingstratégiája sikerre van ítélve” – mondta Wolf Gábor kisvállalati marketingszakértő a nemrégiben megrendezett VI. KKV Marketing Expón, Magyarország legnagyobb kisvállalati marketingeseményén. (Azért nem árt követőket gyűjteni a Facebook-on.)

Ugyanis amíg a marketingtechnológiák és eszközök szinte követhetetlenül gyorsan változnak, a vásárláshoz kapcsolódó emberi érzelmek változatlanok. Ráadásul ez a stratégia gyakorlatilag minden iparágban változatlan formában működik.

„A rendkívül zsúfolt környezetben fel kell keltened a vásárló érdeklődését, kíváncsiságát, vágyat, sőt mohóságot kell benne ébresztened a terméked iránt, végül pedig a jó lehetőség elvesztésétől való félelemmel kell operálnod” – sorolja a folyamat részeit Wolf Gábor.

A vevőt a saját problémája érdekli

Az első lépés a vevők érdeklődésének a felkeltése. Abból kell kiindulnunk, hogy a hatalmas információáradatban a vevőnek a termékünkkel szemben alapesetben tanúsított attitűdje a teljes apátia. Ami ebben a helyzetben az emberek érdeklődését a leginkább felkelti, az a saját problémájuk. Ahogyan a jó termék az emberek problémájára ad megoldást, a jó marketing az emberek problémájáról beszél, mert erre figyelnek a vevők.

Miután sikerült felkelteni az érdeklődést, a kíváncsiság felébresztése következik. Erre a legjobb módszer bemutatni, hogyan érheti el a vevő a kívánt eredményt, hogyan oldódik meg a probléma a termék megvásárlása után. Aki idáig eljut, az már majdnem a zsebében tudhatja az üzletet. De csak majdnem.

5 REKLÁMESZKÖZ, AMIN VÁLTOZTATNI KELL JÖVŐRE
Még mindig katalógussal próbál eladni? Vagy a hírlevelet fejleszti? Nem baj, csak nem mindegy, hogy csináljuk! Szakértői tippekért kattintson ide!
Ugyanis ilyenkor sokan elállnak az üzlettől. Ezen segít, ha valamilyen bónuszt, kedvezményt ajánlunk fel a vásárláshoz kapcsolódóan, ezzel hatva a vevők mohóságára. Végül pedig ne feledkezzünk el a veszteségtől való félelem érzéséről, amely hatalmas motiváló erővel bír. Limitálhatjuk az ajánlat határidejét, mennyiségét, ezzel ösztönözve a vásárlást.

Az újdonság afrozidiákuma

A vevők érdeklődését valamilyen újdonsággal a legkönnyebb felkelteni. „A nagy játékosok – például az Apple – piaci bevezetési stratégiái a kisvállalkozók számára is adaptálhatók, és megfelelően kivitelezve korábban elképzelhetetlen érdeklődéshez és üzleti sikerhez vezetnek” – mondta Wolf Gábor, aki szerint az újdonság nemcsak egy új termék lehet, hanem egy slágertermék limitált kiadása, egy sikeres termék új kiadása, de egy új akció is.

A nagyoktól tanulva az újdonság bevezetését sokkal eredményesebbé lehet tenni egy többlépéses kampánnyal. A stratégia egyik lényege, hogy az újdonságot övező marketing nem a bevezetéskor, hanem már jóval korábban elkezdődik. Az Apple például már hónapokkal az új termék bemutatása előtt elkezdi kommunikálni az újdonságait.

Egyszerűen el kell kezdeni beszélni a készülő termékről, egyre több részletet elárulva. Ezzel elérhetjük, hogy a termékbevezető kampány kezdetekor sorban álljanak a vevők, és a kampány sokkal eredményesebb lesz. Az átgondoltan felépített bevezetésnek ezenkívül további kelléke egy bevezető rendezvény, a megfelelően felépített és felkészült disztribúció, valamint annak az érzetnek a hangsúlyozása, hogy az újdonsághoz való hozzáférés limitált – ez ugyanis automatikus vágyfokozóként működik az érdeklődők és a potenciális vásárlók számára.

8 FILLÉRES MARKETINGFOGÁS KEZDŐ VÁLLALKOZÁSOKNAK
Egy induló vállalkozásnak nincs pénze százezreket áldozni marketingre, bannerekre, óriásplakátokra. Marketingre viszont igenis szüksége van, hogy minél többen megismerjék. Nyolc hasznos, ám ingyenes marketingfogás Wolf Gábortól.
hirdetés

Véleményvezér

Demarkációs vonal lesz az ukrán háború vége

Demarkációs vonal lesz az ukrán háború vége

Az orosz és az ukrán hadsereg láthatóan nem bír egymással.
Az adócsökkentés kormánya élen az adóemelések európai listáján

Az adócsökkentés kormánya élen az adóemelések európai listáján

A választások előtt fedezet nélkül kiszórt költségvetési milliárdok árát most fizetjük meg. A Pénzügyminisztérium gyakorlatilag átalakult adóemelési üzemmé.
Az értelmetlen dúlás háborújává fajul az orosz-ukrán konfliktus

Az értelmetlen dúlás háborújává fajul az orosz-ukrán konfliktus

Egy víztároló gátja pusztult el Ukrajnában, aminek következményeként 10 Balatonnyi víznek kell pár óra alatt lefolynia a Dnyiprón.
Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Közel 300 millió forintos pert vesztett a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság a Ryanairrel szemben. Az ítélet jogerős.
Elszabadultak a lángosárak

Elszabadultak a lángosárak

A nyaralás kedvenc népi eledelének ára elképesztő magasságokba emelkedett.
Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Rettenetes nagyot fordult a magyar külpolitika az elmúlt években. Az Orbán-kormány egykori csúcsteljesítménye a Visegrádi Négyek együttműködésben ma már kakukktojásnak számítunk.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo