hirdetés

Néhány tipp, hogy nyerők legyünk az alkuban

Akár elad, akár vásárol, folyamat sorsdöntő pillanata, amikor a felek megegyeznek az árban, vagyis az alku. Ha ingatlanról van szó, akkor persze nem kifejezetten a piaci alkudozásra kell gondolni, de sok szempontból mégis hasonló a dolog. Például abban, hogy ha nem vagyunk elég rutinosak, akkor könnyen pórul járhatunk. Felkészülni persze fel lehet, sőt kell is. Ebben nyújtunk segítséget a GDN Ingatlanhálózat blogjának segítségével.
hirdetés

Kép: Pixabay

Mielőtt nekiállnánk az árról beszélni, mindenképpen szedjük össze azokat az érveket, amelyek felmerülhetnek az alku során. Érdemes akár fel is írni egy lapra a mellette, és ellene pontokat. Mindegy, hogy eladunk vagy veszünk, ismernünk kell az ingatlan általános és személyes előnyeit és hátrányait egyaránt. Ha eladunk, akkor fel kell sorolnunk az árat felsrófoló körülményeket és fel kell készülnünk arra az esetre is, ha a hátrányok kerülnek szóba. Vevőként pedig éppen fordítva.

Legyünk tisztában korlátainkkal és lehetőségeinkkel!

Ha vásárolunk, tisztában kell lennünk azzal, hogy mennyi hitelre számíthatunk és persze azt sem árt tudnunk milyen járulékos költségekkel jár ha ingatlanhoz jutunk (illeték, ügyvédi költség, stb.). Ha eladunk, akkor szintén tudnunk kell milyen költségeink lesznek és persze azt is látnunk kell mennyit kell kihoznunk ebből az üzletből, hogy tovább tudjunk lépni.

Fogadjuk el, hogy engednünk kell!

Akár eladunk, akár veszünk, tudnunk kell, hogy az alkuban két ellenérdekelt fél vesz részt és korántsem biztos, hogy megvalósul a számunkra ideális helyzet, vagyis lehet, hogy többet kell fizetnünk illetve kevesebbel kell beérnünk. Ne vegyük személyes sértésnek és legyünk rugalmasak – de azért nem a végtelenségig.

Az alkunál ne csak az árban állapodjunk meg!

Minden apró részletnek jelentősége lehet, ezért érdemes ezeket is átbeszélni. Lehet feleslegesnek érezzük, de lakott már az új lakásában hónapokig egy fiatal pár konyhabútor nélkül, mert az előző tulaj sütőstől, mosogatóstól magával vitte. Tehette, mert nem szerepelt sehol a megegyezésben, hogy mi lesz a beépített bútorok és gépek sorsa és ezek nem olcsó dolgok, főleg ha minden pénzünket a megvételre költötted. Szóval inkább kérdezzünk, mint meglepődjünk!

További hasznos tanácsokért kattintson ide!

Meddig emelkedhetnek a lakásárak?
Miközben árrobbanástól tartanak egyes ingatlanpiaci elemzők és portálok, a CSOK Otthonteremtési Kedvezmények blogspot annak járt utána, valóban az égig nőnek-e az ingatlanok árai. Az eredmény meglepő: az önbeteljesítő jóslatként funkcionáló hírekkel szemben egyáltalán nem várható, hogy az ingatlanpiac minden szegmense felfutóban lesz. Könnyen hullámvölgy jöhet nemsokára az új ingatlanok piacán is.
hirdetés

Véleményvezér

Sorozatos meglepetések a boltokban

Sorozatos meglepetések a boltokban

A boltok többségében áttértek a napi árazásra, szinte kiszámíthatatlan milyen meglepetések érhetik a vásárlókat.
A jövő üzlete a nővérimport

A jövő üzlete a nővérimport

Az életkor folyamatos emelkedése egyre nagyobb terheket ró az egészségügyre a világon mindenütt.
Szenzáció, egy fideszes megdicsérte Hadházy Ákost

Szenzáció, egy fideszes megdicsérte Hadházy Ákost

Az uniós pénzből épített fideszes lombkorona nélküli lombkoronasétány még a kormánypártiakat is összezavarta.
A kormány különadói berobbantották a kínai kisboltok forgalmát

A kormány különadói berobbantották a kínai kisboltok forgalmát

A Magyarországon dolgozó kínai kiskereskedők boldogan dörzsöhetik a tenyerüket.
Pöttöm tankok tartanak Ukrajna felé

Pöttöm tankok tartanak Ukrajna felé

Az ukrajnai háború ott tart, hogy minden oldal mindent elővesz a hadi spájzból, ami még működik.
Orbán Viktor után Mészáros Lőrincet is feljelentette Hadházy Ákos

Orbán Viktor után Mészáros Lőrincet is feljelentette Hadházy Ákos

A korrupció ellen harcoló független képviselő Orbán Viktort hivatali visszaélés miatt jelentette fel, Mészáros Lőrincet csalásért.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo