hirdetés

Négy üzleti etikett tipp, férfiaknak

Tudjuk, az üzleti viselkedéskultúra ismerete nem lehetőség, hanem szükségszerű, különösen, ha hosszú távú üzleti (pénzügyi) sikerekre vágyik valaki. Érdemes hát odafigyelni, mert a viselkedési, öltözködési bakik alááshatják a hitelességet.
hirdetés

Kép:Flickr/Bmakrinik

Az üzleti élet jellemzően "nem-semleges". A férfiaktól azonban nemcsak a szakmai hozzáértést, de egy úriember megjelenését és viselkedését is elvárják. Természetesen ez utóbbit könnyedén, elegánsan, XXI. századi módra, nem izzadságszagú karót nyeltséggel.

Ízelítőül néhány tipp, amire (nemcsak) üzletemberként érdemes figyelni:

Ne nyújtson kezet lefelé fordított tenyérrel

A lefelé fordított tenyérrel kezdeményezett kézfogás a dominanciára törekvés jellemző gesztusa, amely a másik félben óhatatlanul kellemetlen érzést kelt. (Ez is a célja.) Az üzleti életben, a férfiaknál meglepően gyakran látható. Sajnos néha tanítják is, mint tudatosan alkalmazható manipulatív módszert.

Egy külső szemlélő ugyanakkor furán megmosolyogtató helyzet tanúja lehet, amikor azt látja, hogy egy kézfogás során az alárendelt pozícióra kényszeríteni szándékozott fél (ösztönösen vagy ismerve a trükköt), normál síkba kívánja hozni a kézfogást, visszaállítandó az egyensúlyt, és így pillanatok alatt mini-szkander alakul ki. Nem nehéz belátni, nem szerencsés, ha egy üzleti találkozó így kezdődik.

A tapasztalatok szerint a nőknél inkább a túl erős "kézroppantós" kézfogás okoz gondot. Persze, a határozottság fontos, de nem kell túlzásba esni. (Női vezetőknek szóló tippjeinket itt találja!)

Hölgyeké az elsőbbség?

Noha az üzleti élet hivatalosan „nem-semleges”, nálunk, de más országokban is, például Olaszországban, Lengyelországban, az üzleti életben is jelen van a nőkkel szembeni előzékenység. Az ajtó kinyitása, az előreengedés, a lift tartása, a kabát felsegítése csak néhány olyan gesztus, amellyel egy üzletembernek egy női üzleti partner esetén érdemes élnie. Ez természetesen soha nem jelenti egy randevú figyelmes bánásmódját, de a tiszteletet és az előzékenységet igen.

Öltözzünk sikerhez!
“Dress for Success” – Egyre gyakrabban találkozhatunk ezzel az angolszász világból átvett kifejezéssel. Fogalmazhatunk úgy is: Öltözzünk a sikerért! De hogyan? A Piac&Profit szakértője segít!
Figyeljen a megjelenésre!

A férfiak egyre jobban figyelnek az öltözékükre, azonban két alapkifejezés és ezek összehangolása még gyakran hiányzik. Ezek az önazonosság és alkalomhoz illő megjelenés.

Hiába a jól szabott öltöny, ha valaki nem tudja viselni, hiába a márkás öltözék, ha az adott helyzethez nem illik. Ugyanakkor sokan azért utasítják el az elegánsabb megjelenést, mert kényelmetlennek érzik azt, pedig egyszerűen csak nem találták meg az alkatuknak és egyéniségüknek megfelelő darabokat.

A kényelem szeretete, az öltözködésben (is) nagy csapda lehet. Ha a kényelemszeretet alulöltözöttséget eredményez, az érintett rosszabb (alku)pozícióból indul egy tárgyaláson. A helytelenül választott megjelenés rákfenéje, hogy először arról kell meggyőzni a másik felet, hogy annak ellenére, amit az öltözéke üzen, szakmailag hozzáértő és a kínált portéka vagy szolgáltatás megéri a kért árat.

Nyer-nyer megoldásra kell törekedni

Fontos, az üzleti tárgyalás nem egy középkori csata és nem is a futball világbajnokság döntője, ahol csak egy nyertes van. Hiba hát, ha valaki szemellenzősen, kizárólag a saját céljaira koncentrál.

Az üzleti partnerrel való tárgyaláson arra érdemes törekedni, hogy a másik fél is nyertesnek érezze magát, mert csak így jöhet létre hosszútávon előnyös együttműködés.

Érdekes módon ez az attitűd vezethet a konkurencia megelőzéséhez és jobb piaci pozíciók megszerzéséhez is.

dr. Erdős Zsuzsanna etikett tanácsadó és coach www.erdosetikett.hu

hirdetés

Véleményvezér

Elszabadultak a lángosárak

Elszabadultak a lángosárak

A nyaralás kedvenc népi eledelének ára elképesztő magasságokba emelkedett.
Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Rettenetes nagyot fordult a magyar külpolitika az elmúlt években. Az Orbán-kormány egykori csúcsteljesítménye a Visegrádi Négyek együttműködésben ma már kakukktojásnak számítunk.
Ugrált-e Juhász Péter meztelenül a Bazilika kilátóteraszán?

Ugrált-e Juhász Péter meztelenül a Bazilika kilátóteraszán?

Megosztotta a közvéleményt az a kormányelképzelés, hogy kiveszik a Btk-ból a közéleti diskurzusban elkövetett rágalmazást, becsületsértést. Sokan politikai okokat sejtenek.
Zárul a nagy magyar urnafalépítő korszak

Zárul a nagy magyar urnafalépítő korszak

2021 májusáig lehetett pályázni az önkormányzatoknak a Magyar Falu Program keretén belül temetők infrastrukturális fejlesztésére. A megvalósításra 18 hónapot kaptak a pályázat odaítélését követően.
Öt év után kiderült Fekete-Győr András ártatlan

Öt év után kiderült Fekete-Győr András ártatlan

Nem fognak expresszt elnevezni a magyar igazságszolgáltatásról, ez már biztos.
A bécsi piacokon érdemes zöldséget venni a magyaroknak

A bécsi piacokon érdemes zöldséget venni a magyaroknak

Fenekestül fordult fel a világ, amikor Bécsben olcsóbb a zöldség, mint itthon.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo