hirdetés

Négy tipp, hogyan harcolja ki az „igent”!

Egyes vállalkozói képességeket nem lehet az iskolában elsajátítani. Az egyik ilyen, hogy hogyan tárgyaljunk úgy, hogy megszerezzük a hőn áhított „igent” a partner részéről.

Hazai szálláshelyek, vendéglátóegységek, figyelem!

Pályázzanak és nyerjenek díjat az ország legjelentősebb designversenyén -
nevezzenek be a Klasszis TopDesign 2023 megmérettetésre!
Külföldi és hazai szakértőkből álló zsűri, bemutatkozási lehetőség a nagyközönségnek, exkluzív díjátadó gála.

Regisztráljon most!

hirdetés

Minél nehezebb egy tárgyalás, annál nagyobb az öröm – Kép: Pixabay

Néha nagyon nehéz egy partnerrel megértetni a célunkat, elképzelésünket. Anélkül viszont, hogy képes lenne mélyebben belelátni, mit is szeretnénk, és mit is tudunk, automatikusan nemmel fog válaszolni a kérésünkre. A cégvezetőknek éppen ezért nagyon hamar el kell sajátítaniuk a meggyőzés nyelvét, ha szeretnék valamire vinni hosszabb távon. Akár startup vállalkozásához lenne szüksége tőkére, akár irodát bérelne a cégének, nagyon hamar el kell sajátítania a képességet, hogy optimális feltételeket tudjon kiharcolni a szerződéseihez.

(A hatékony kommunikáció biztosítása az örök érvényű vezetői tippek között is szerepel.)

Adunk négy tippet, mi kell ahhoz, hogy végül meglegyen a partner részéről az a bizonyos „igen”:

– Legyen emberi. Néha az ember tárgyalás közben racionálitásra törekvő géppé válik, és elfeledkezik róla, hogy az asztal mindkét oldalán emberek ülnek. Csak mondja a magáét, nem is gondolva bele, mennyire káros, ha a partnere nem érzi úgy, hogy figyelnek rá, hogy meghallják, amit mond. Hallgassa végig a másikat, mielőtt belefog a saját mondókájába. Ha felismeri a partnere igényeit, könnyebben tudja meggyőzni őt az Ön által nyújtott termék vagy szolgáltatás előnyeiről. Ne feledje, az a jó tárgyalópartner, aki olyan helyzetet tud teremteni, amellyel mindkét fél elégedett.

– Tudja, mikor kell felállni. Ha fel tud állni, és elsétálni az asztaltól, az azt jelenti, valóban üzletet szeretne kötni, nem megalázkodni a másik fél előtt. Ha valaki lekezeli Önt, vagy nem veszi komolyan, tudja, hol az a pont, amikor be kell fejezni a sehová sem vezető tárgyalásokat – már csak a saját ép elméje és a cég integritása miatt is. Felállni és otthagyni a partnert nem könnyű feladat, de sokszor éppen erre van szükség. Ha a partner utólag rájön, hogy mégis Ön az, akivel üzletet kötne, már nincs mit tenni, kénytelen lesz sokkal rosszabb pozícióból indulni.

12 jel, hogy vállalkozónak született
Egy jó vállalkozó nem feltétlenül azokról a tulajdonságairól ismerszik meg fiatalkorában, amit a nagy többség a legjobb vállalatvezéreknek tulajdonít. Sőt. Mutatunk tizenkettőt, ami számít.
– Tudja, mi az, amiről szó sem eshet. Az üzletkötés olyan, mint egy randi, vannak pontok, amelyekkel fel tudja csigázni a szemben ülő fél, van, amivel le tudja lombozni, és van, aminek hallatán azonnal feláll az asztaltól. Az üzleti életben sokan lesznek, akik már az első randin meg akarják mondani, mit és hogyan csináljon, bele akarnak szólni az üzleti tervbe, a termékbe, mindenbe. Néha hasznos tanácsokat adnak, sokszor nem. Tudja, hol a határ, ameddig hagyja őket elmenni, és húzzon nagyon éles vonalat ott, ahonnan kezdve már nincs beleszólásuk a dolgokba.

– Csak olyan emberrel tárgyaljon, aki nem akarja megváltoztatni. Rendkívül fontos, hogy olyan emberrel tárgyaljon, aki látja a cégében és tevékenységében az értéket, és partnernek tekinti, nem csak egy kihasználható áldozatnak. Akármilyen kezdő vállalkozó is, akármilyen kiszolgáltatott helyzetben is van, ne hagyja, hogy mások Önből húzzanak hasznot. Mindig emlékeztesse magát arra, milyen sokat ér.

Ha sikeresen akar tárgyalásokat folytatni, a kompromisszum elengedhetetlen. Mérje fel, mi a legfontosabb Önnek, és mi a legfontosabb az ügyfelének, és van-e olyan közös metszete az elképzeléseiknek, amelyek mindkét fél megelégedését hozzák. Ha igen, folytassa a tárgyalásokat a kevésbé fontos témák irányába, amíg végül mindketten rábólintanak, és megszületik a mindkét fél számára megnyugtató „igen".

Öt ötlet, hogyan kommunikáljon hatékonyabban!
Vannak emberek, akikből úgy kell kihúzni minden szót, mások órákig csacsognak, mégsem derül ki, mit is akarnak mondani valójában. Megint mások cégen belüli hatalmi játszmákat erőltetnek a többiekre, mások pedig zavarukban inkább hallgatnak. A legtöbb vállalkozásban a kommunikáció távolról sem tökéletes, márpedig a zavarok e téren óriási visszaesésekhez vezetnek a hatékonyságban.
hirdetés

Véleményvezér

Az oroszok Ukrajna után Örményországot is elveszíthetik

Az oroszok Ukrajna után Örményországot is elveszíthetik 

Azerbajdzsán megtámadta Hegyi-Karabahot, hogy visszaszerezze egykori területét. Az akció teljesen átrendezi a kaukázusi erőviszonyokat.
Az USA a cégalapítások több mint felét bevándorlóknak köszönheti

Az USA a cégalapítások több mint felét bevándorlóknak köszönheti 

A befektetők jól átgondolják hová vigyék a pénzüket és ma nehéz jobb helyet találni az USA-nál.
Hatalmasat durrant a kínai ingatlanlufi

Hatalmasat durrant a kínai ingatlanlufi 

A szakemberek szerint beláthatatlanok a következmények.
A hiedelmekkel ellentétben mégsem áll olyan rosszul Európa a gyermekgyártás tekintetében

A hiedelmekkel ellentétben mégsem áll olyan rosszul Európa a gyermekgyártás tekintetében 

Magyarország népessége tényleg drámaian csökken, nemsokára Ausztria lélekszáma is több lesz, mint a miénk, de ez nem általános európai tendencia.
Megkezdték a britek a visszaszivárgást az EU-ba

Megkezdték a britek a visszaszivárgást az EU-ba 

A nyugati világnak az egyik legizgalmasabb sajátossága, hogy lehet hibázni, csak sokba kerül. Most pont ez történik a britekkel a Brexit miatt.
Hadházy Ákos talált egy fürdőmedencét, amiben néptáncolnak, nem tréfa

Hadházy Ákos talált egy fürdőmedencét, amiben néptáncolnak, nem tréfa 

A független országgyűlési képviselő láthatóan igyekszik felülmúlni az általa feltárt lombkorona nélküli lombkoronasétány ügyet. Lehet most sikerült, mert a magyar pénzlopási kreativitás határtalan.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo