Nagyot szakított egy cég a négynapos munkahéttel

Egy új-zélandi cég, a Perpetual Guardian kísérleti jelleggel bevezette a négynapos munkahetet. A tulajdonos szerint átütő siker lett a rövidebb munkahét, lehet, hogy állandó jelleggel bevezetik.

A végrendeletekkel és ingatlantulajdonokkal foglalkozó Perpetual Guardian 240 alkalmazottja két hónapon keresztül dolgozott teljes műszakokban, de csak heti négy napot, a munkájukért továbbra is a korábbi, öt napra járó fizetést kapták. A próbaidőszak alatt az Aucklandi Egyetem kutatócsoportja is vizsgálta, milyen hatással van a rövidebb munkaidő a dolgozókra, míg a vállalkozás az emberek termelékenységét figyelte.

5 tipp a munka–magánélet egyensúly megteremtéséhez
A Perfekt Zrt. szakértője szerint ezeket a tippeket érdemes megfogadni az ideális work-life balance megtalálásához.
A kutatók és a cég is úgy találta, a kísérlet alatt csökkent a dolgozók stressz-szintje, nőtt viszont a termelékenységük. A Perpetual Guardian alkalmazottjai azt mondták, az időszak alatt könnyebben tudták összeegyeztetni magánéletüket a munkával, és jobban tudtak koncentrálni a feladataikra. A kísérlet előtt végzett felmérésben a dolgozók 54 százaléka állította csak, hogy össze tudja egyeztetni a munkáját a magánéletével, annak végén viszont már 78 százalék válaszolt így.

A kutatócsoport szerint a magánélet és a munka egyensúlya az egyik kulcsa a kísérlet sikerének: amellett, hogy kevesebb stresszt szenvednek el a munkavállalók a munkaidejük alatt kevesebbet foglalkoztak magánéletükkel. Az egyik alkalmazott például feleségével együtt épp lakást keresett, az ezzel kapcsolatos emailekre munkaidőben is válaszolt, a háromnapos hétvégék alatt viszont volt elég ideje elrendezni ezeket a feladatokat is. Helen Delaney, az egyetemi kutatócsapat egyik tagja a Guardiannak elmondta, az időszak alatt a dolgozók kreativitása is fejlődött, több innovatív megoldást találtak ki a céges feladatok elvégzésére, ami tovább növelte a munkájuk hatékonyságát.

A cég alapítója, Andrew Barnes azt mondta, a kísérlet eredményét az igazgatóság elé tárják, és elképzelhető, hogy hosszú távon átváltanak a négynapos munkahétre.

Bemutatjuk a Piac & Profit Online Akadémia kurzusvezetőit!
Új szolgáltatással jelentkezik a Piac & Profit a hazai kkv-döntéshozók üzleti tudásának gyarapítása érdekében. Piac & Profit Online Akadémiát indítottunk a Piac & Profit Konferenciák legsikeresebb, legjobb előadói kurzusvezetői közreműködésével. Az online képzések egyre népszerűbbek, sokak számára elérhetőbbek. A konferenciákon felhalmozott tudásokat ajánljuk a kkv-döntéshozóknak és az adott szakma jövőjét előre megismerni akaróknak.

Véleményvezér

Szépen nőtt a magyar fizikai munkások kereseti lehetősége Ausztriában

Szépen nőtt a magyar fizikai munkások kereseti lehetősége Ausztriában 

Ausztriában jószerivel nem található olyan vendéglátóhely, ahol ne hallhatnánk magyar szót. A kormányzati sikerjelentések ellenére ismét nő a külföldön dolgozó magyarok száma.
Ilyet még nem láttunk, amikor mindenki előre néz, csak a magyarok hátra

Ilyet még nem láttunk, amikor mindenki előre néz, csak a magyarok hátra 

A világjárvány idején az emberek visszafogták autóvásárlásaikat Európában. Az elmaradást mindenütt pótolják, kivétel nálunk.
Pert nyert Hadházy Ákos az állam ellen

Pert nyert Hadházy Ákos az állam ellen 

A független képviselő különös módon, de úgy tűnik egyedül több borsot tör Orbán Viktor orra alá, mint az egész ellenzék együttvéve.
Nincs pénze a gazdáknak, csak féláron veszik tőlük a búzát és a kukoricát

Nincs pénze a gazdáknak, csak féláron veszik tőlük a búzát és a kukoricát 

Úgy tűnik az idén egyedül a repcetermelők számíthatnak nyereségre.
A magyarok spórolása miatt nem teljesülnek a tervezett áfa bevételek

A magyarok spórolása miatt nem teljesülnek a tervezett áfa bevételek 

A megszorítások, extraadók ellenére továbbra is sok helyen lyukas a költségvetés. A tervezett áfa bevételek és a valóság között szakadék tátong.
Már a románok után kullogunk, ha megnézzük mennyit költünk az üzletekben

Már a románok után kullogunk, ha megnézzük mennyit költünk az üzletekben 

Már nominálisan is kevesebbet tud költeni egy magyar polgár a boltokban, mint egy román. Ráadásul a magyar a pénzéért még kevesebbet is kap a hipermagas itthoni áfa miatt.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo