Miért legyünk multik?

Megérett a cég és az elhatározás arra, hogy a vállalkozásunkat országhatárokon kívül is megmérettessük a piacon. Ilyenkor felmerül a kérdés, hogy holdingként működjünk tovább, esetleg telephelyet létesítsünk. A kérdés megválaszolásához elsősorban arra van szükség, hogy eldöntsük pontosan mi a célunk. Erről beszélt szerdán Dr. Magyar Csaba a Crystal Worldwide Kft. jogi igazgatója a Piac & Profit Céggondok, céges variációk című konferenciáján.

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

A telephely nem rendelkezik külön jogi személyiséggel a főcéghez képest. Ezt a formát főleg a banki szektor alkalmazza lelkesen, gyakran találkozunk azzal a megoldással, hogy az anyaországban működő bank például Magyarországon csak telephellyel rendelkezik. Ennek fő oka az lehet leggyakrabban, hogy az adott országban már rendelkeznek banki jogosítványokkal, amiket hazánkban már csupán el kell fogadtatni. Ezzel szemben, ha itthon szeretnének külön céget létrehozni, akkor újra egy külön engedélyezési eljáráson kell átesni, ami óriási procedúra, időben és költségekben egyaránt.

Telephely vagy fióktelep?
A kérdés jogos, de csupán formális eltérés van a kifejezések használata között, mondja szakértőnk Dr. Magyar Csaba. Adózási szempontból általában telephelyet szoktunk mondani, a cégtörvény használ fióktelep kifejezést is, de érdemi különbség egyébként nincsen.
Ha nincs külön indok arra, hogy kizárólag csak telephelyet hozzunk létre a másik országban, akkor célszerű a holding cégnél maradni, és az elkülönült struktúra mellett tenni le a voksunkat – véli a szakértő.

Egy holding cég feladata, hogy az általa alapított vagy felvásárolt leányvállalatokban lévő részesedéseit fenntartja, és a vagyont kezeli. De holdingcéget használnak arra is, hogy finanszírozói- és menedzsmentszolgáltatásokat nyújtson a leányvállalatoknak, valamint vagyoni értékű jogokat biztosít számukra. Ide tartozik például, ha ez a cég kvázi banki szolgáltatásokat nyújt a cégcsoporton belül, természetesen kedvezőbb feltételekkel az anyavállat többi tagjának, mintha a piacról szerezné meg valaki. Vagy például vásárolhat egy szoftvert, amit az egész cégcsoport használ. Ezzel a szoftverrel a holding cég rendelkezik, és a leányvállalatok pedig licence használók. Adózási szempontból a menedzsment szolgáltatásért vagy licencért fizet a leányvállalat, tehát az anyavállat költséget generál a leányvállalata részére. Fontos ugyanakkor, figyelni rá, hogy a cégek kapcsolt vállalkozásnak minősülnek, ezért a szokásos piaci ár használatára figyelni kell!

Kép:Fotolia

A menedzsment szolgáltatásuk lényegében arról szól, hogy bizonyos irányítási és céges belső döntéshozói funkcióval rendelkező személyeket átültetnek ebbe a cégbe. Így működik például a Google is, akiknek a Bahamákon van a holdingcége. Igen, a felsővezetők egy része itt tölti nehéz, munkával teli napjait.

Mivel az optimális struktúra esetében az anyavállalatnál (vagyis a holding cégnél) csapódik le a bevétel, célszerű, hogy egy alacsonyabb adókulcsú országban legyen. Nem beszélve arról a szempontról, hogyha a leányvállalatok nyereségesek, akkor osztalékot is fognak fizetni az anyavállalatnak, és hogy ezt hol adózzuk, nem mindegy ám.

Dr. Magyar Csaba elmondta, vannak a világban olyan helyszínek, amik kifejezetten arra épültek fel, hogy kiváló helyszínt biztosítsanak a holdingcégeknek, akik szeretnék az adóterheiket optimalizálni.

A holding adórendszer áttekintése

Általában mindig a marketing az első jól megtervezett lépés a cégek életében, tehát főleg az hogy hogyan lépjenek be egy külföldi piacra. De a szakértő szerint azért érdemes több területet jól átgondolni, például jól körüljárva adózási és más szempontokat is. Így később nem érhet nagy meglepetés.

 

Ami a legégetőbb lehet egy holding esetében, az az adózás kérdése. Járjuk körül, hogy milyen adózási szempontból egy ideális holding struktúra.

A holdinghelyszín kiválasztásának szempontjai
  • Politikai és gazdasági stabilitás
  • Infrastruktúra
  • Társasági jogi jellemzők
  • Banki szolgáltatások
  • Adórendszer, adóegyezmények
Mi történik, ha osztalékot kap az anyavállat? Nyilván az a legoptimálisabb, ha az teljes mértékben adómentes, amit a leányvállalat fizet. Nagyon sok esetben például Magyarországon is, ha egy leányvállalat fizet osztalékot egy anyavállalatnak, az is adómentes lesz, de nem kell messzire menni ez érvényes gyakorlat Hollandiában, Luxemburgban, Máltán és még sorolhatnánk tovább. Tehát nem kell feltétlenül adóparadicsomba menekülni annak érdekében, hogy a holdingjövedelmünket mentesítsük az adózás alól.

A másik fontos kérdés, amit alaposan körbe kellene járni, az árfolyamnyereség. Ez semmilyen devizaügyletet nem takar, az árfolyamnyereség a magyar rendszerben azt jelenti, hogy ha az anyavállat elidegeníti a leányvállalatát, akkor és azon nyereséget ér el, ezt nevezzük árfolyamnyereségnek.

A kamatadózás a következő pont, amit érdemes megvizsgálni. Tehát ha a leányvállalatomnak kölcsönt adok, amire kamatot fizet a leányvállat, akkor az hogyan fog adózni az adott holdinghelyszínen. Ez is nagyon eltérő lehet.

És végül a jogdíj is egyre fontosabb napjainkban, hiszen gyakori hogy az ehhez kapcsolódó jogokat egy holding cég birtokolja, a leányvállalatok pedig a licence-t használnak. Tehát nem mindegy hogy a holding a jogdíjak után, hogyan fog adózni. Itt kiemelte a szakértő, hogy bármilyen hihetetlen a magyar jogdíjrendszer nagyon kedvező más országokhoz képest.

A listánk utolsóhelyét is egy roppant fontos tétel foglalja el, mégpedig az adóegyezmények száma és a kettős adóztatás elkerülése. Adott országokat figyelembe véve a holding cég és a leányvállalatok elhelyezkedésének körültekintő megválasztásával súlyos összegeket tarthatunk a saját zsebünkben.

Híres és hírhedt holding helyek

Offshore helyszínek (Seychelles, Anguilla, Belize, Brit Virgin-szigetek, Marshall-szigetek, Bahamák, UAE)

Adómentes társulások (Amerikai LLC-k, angol-szász partnershipek)

Midshore helyszínek - territoriális adórendszer (Hong Kong, Szingapúr)

Onshore helyszínek (Ciprus, Málta, Hollandia, Luxemburg)

Magánalapítványok (Liechtenstein, Panama, Malajzia)

Véleményvezér

Magyar Péter szerint választási csalás történt a külföldön élő magyarok szavazataival

Magyar Péter szerint választási csalás történt a külföldön élő magyarok szavazataival 

Valami bűzlik Dániában mondaná Shakespeare.
Orbán Viktor kormányzása óta nagyot zuhantak a magyar nyugdíjak GDP arányosan nézve

Orbán Viktor kormányzása óta nagyot zuhantak a magyar nyugdíjak GDP arányosan nézve 

Mennyire becsüljük meg nyugdíjasainkat?
Megbukott a lombkorona nélküli lombkoronasétányt építő polgármester

Megbukott a lombkorona nélküli lombkoronasétányt építő polgármester 

A vidéket még mindig a Fidesz uralja.
Hatalmas adóemelésre készül Putyin

Hatalmas adóemelésre készül Putyin 

Fogy Moszkva pénze, jön tehát a hadisarc.
A Brexit rajongók azt ígérték, csökkentik a bevándorlást, ehhez képest fordítva történt

A Brexit rajongók azt ígérték, csökkentik a bevándorlást, ehhez képest fordítva történt 

Az Egyesült Királyság gazdasága mindig is a világ egyik legliberálisabb területe volt, úgy akartak szigorítani, hogy ezen az elven nem változtattak. Meg is lett az eredmény.
Háromszoros áron vettük meg a repteret a görögökhöz képest

Háromszoros áron vettük meg a repteret a görögökhöz képest 

Ez a vásárlás nem vonul be a magyar államosítások aranykönyvébe.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo