hirdetés

Mi kerül a fa alá? Ruha és hiszti

A fiatalok 85 százaléka megajándékoz valakit idén karácsonykor, 79 százalékuk pedig számít arra, hogy kap ajándékot. A legtöbben arra számítanak, hogy ruha lesz a fa alatt, valamilyen élménnyel csak 18 százalék, társasjátékkal, játékszoftverrel pedig 16 százalék számol. A haszontalan ajándékokat nagyon kevesen cserélik vissza.
hirdetés

A fiatalok döntő többsége fog ajándékot adni és kapni idén karácsonykor – derül ki a K&H ifjúsági indexéből, amely a 19-29 évesek ajándékozási szokásait térképezte fel. A válaszadók 85 százaléka tervez ajándékozást: a legtöbben, 10-ből 8-an a szüleiket, 10-ből 6-an pedig a partnerüket, házastársukat szeretnék meglepni. A barátok megajándékozása azonban főleg a budapestiekre jellemző. A fiatalok átlagosan 7 embert terveznek meglepni az ünnepek alatt, ezzel szemben csak 6 embertől – a legtöbben a szülőktől és partnertől vagy házastárstól - várnak ajándékot.

Sztárajándék lett a ruha – felemásan szereplő készpénz

A legnépszerűbb ajándék mindkét oldalon a ruha. Az ajándékozók 58 százaléka – főleg a nők – ruhaneműt tervez ajándékozni, és 67 százaléka számít arra, hogy ezt is találja majd a fa alatt. Emellett az étel és ital is népszerű: az ajándékot adó fiatalok fele lepi meg ezzel szeretteit, de közkedveltek még a kütyük is, 48 százalékuk ugyanis 20 ezer forintnál olcsóbb műszaki cikkel készül az ünnepekre. Saját készítésű ajándékban 37 százalék gondolkodik, míg valamilyen élményt csak 23 százalék ad karácsonyra.

Kép: Pixabay

Felemás eredménnyel végzett a kutatásban a készpénz: mindössze 23 százalék adna pénzt ajándékba, ugyanakkor a fiatalok közel fele – 48 százaléka – számít arra, hogy ez kerül majd a fa alá. A készpénzt egyébként leginkább a diákok várják, 61 százalékuk tartja ezt valószínű ajándéknak. A társasjátékok, játékok, játékszoftverek esetében szintén eltérőek a várakozások. Az ajándékot adó fiatalok közel felénél szerepelnek a listán, ugyanakkor mindössze 16 százalékuk gondolja úgy, hogy őt is valamilyen játékkal lepik meg.

Sértődés, túlzás, csere

A K&H ifjúsági indexe szerint gyakran, 10-ből 4-szer gyakran sikerül eltalálni, mit szeretnének ajándékba a fiatalok. A megkérdezettek 38 százaléka éppen ellenkezőleg ritkán kap olyat ajándékba, amit valóban szeretne. Sőt, 13 százalékuk egyszer sem kapott még olyat, amire valójában vágytak. A nőket nehezebb meglepni: 58 százalékuk számolt be arról, hogy nem volt megfelelő az ajándék, a férfiaknál 42 százalékos volt az arányuk.

A fiatalok több mint negyede – 26 százaléka – érezte már túlzónak a kapott ajándékot. Az érintettek 17 százaléka szerint arra is volt példa, hogy sértődés lett az ajándékozásból. A haszontalan ajándékokat nagyon kevesen cserélik vissza, mindössze 16 százaléknál jön szóba, a döntő többség nem foglalkozik vele.

Hat munkahelyi karácsonyi ajándék baki, amit jobb elkerülni
A legtöbb cég ebben az időszakban megajándékozza partnereit, megköszönve ezzel az egész éves együttműködést. Valami apró figyelmességgel a munkatársait is meglepi, sőt, van, aki bónuszokkal, nagyobb jutalmakkal is kifejezi elégedettségét. Ám ne feledkezzünk meg arról sem, hogy ilyenkor a közvetlen kollégák is szeretik valami kis aprósággal meglepni egymást. Összegyűjtöttünk néhány szabályt és ötletet, amit ha betartunk, nem lőhetünk mellé.
hirdetés

Véleményvezér

Ugrált-e Juhász Péter meztelenül a Bazilika kilátóteraszán?

Ugrált-e Juhász Péter meztelenül a Bazilika kilátóteraszán?

Megosztotta a közvéleményt az a kormányelképzelés, hogy kiveszik a Btk-ból a közéleti diskurzusban elkövetett rágalmazást, becsületsértést. Sokan politikai okokat sejtenek.
Zárul a nagy magyar urnafalépítő korszak

Zárul a nagy magyar urnafalépítő korszak

2021 májusáig lehetett pályázni az önkormányzatoknak a Magyar Falu Program keretén belül temetők infrastrukturális fejlesztésére. A megvalósításra 18 hónapot kaptak a pályázat odaítélését követően.
Öt év után kiderült Fekete-Győr András ártatlan

Öt év után kiderült Fekete-Győr András ártatlan

Nem fognak expresszt elnevezni a magyar igazságszolgáltatásról, ez már biztos.
A bécsi piacokon érdemes zöldséget venni a magyaroknak

A bécsi piacokon érdemes zöldséget venni a magyaroknak

Fenekestül fordult fel a világ, amikor Bécsben olcsóbb a zöldség, mint itthon.
Hadházy Ákos titkos hangfelvételt közölt Schadl ügyben

Hadházy Ákos titkos hangfelvételt közölt Schadl ügyben

Különös hangfelvételt hozott nyilvánosságra Hadházy Ákos független képviselő, aki azt jósolja, nem sok minden változik a magyar végrehajtás korrupt gyakorlatában.
Már ezt a terméket is inkább Romániában vegyük

Már ezt a terméket is inkább Romániában vegyük

Olcsóbb a hagyma a szomszédban.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo