hirdetés

Melyik uniós országban érdemes céget alapítani?

Nem csak Ciprus biztosít adózási szempontból komoly előnyöket a külföldi cégek számára, hanem van néhány olyan, adóparadicsomnak tekinthető uniós tagállam, ahol érdemes lehet cégalapításban gondolkodni.
hirdetés

„Vannak olyan tagállamok, ahol a hatóságok hozzáállása és az adózási környezet lényegesen rugalmasabb, mint más tagállamokban, ugyanakkor ott is vannak olyan szabályok, amelyeknek mindenképpen meg kell felelni” - mondta Mihályi Péter a Crystal Worldwide Ltd ügyvezető igazgatója a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) és a Piac&Profit közös rendezvényén.

Érdemes utánaszámolni - Kép: SXC

A Cégépítés külföldön címmel, a Kkv Akadémia sorozat keretein belül megrendezett konferencián a szakember kiemelte, hogy az adóelőnyöket nyújtó uniós országok közül általánosságban Ciprust, szokták kiemelni, de érdemes szem előtt tartani Hollandiát, Luxemburgot, Máltát és nem utolsósorban Magyarországot is.

Luxemburg

A viszonylag kis tagállam az Európai Unión belül az egy főre jutó GDP tekintetében az első helyen áll, de világviszonylatban is a dobogós harmadik helyen. Itt található az unión belül az egyik legnagyobb bankszektor, az adóelőnyök miatt óriáscégek, mint az ExxonMobil telepítették ide európai székhelyüket.  A kis Benelux tagállam stabil politikai és gazdasági környezettel, kiváló logisztikai és infrastrukturális környezettel is csábítja a befektetőket. A határaitól számított 200 kilométeres körben termelődik az unió GDP-nek 40 százaléka, így a világ egyik leginkább fejlett gazdasági környezetének szívében fekszik.

Cégalapítási lehetőségek: alapvetően két társasági formát használnak, az SH és az SHRL, az első nyílt részvénytársaság, a másik egy a magyar kft-hez hasonló forma.

SH: alaptőke 34 ezer euró, három igazgató ebből egy helyi, cégalapítási idő egy-két hónap

SHRL: 12 ezereuró alaptőke, legalább egy igazgató, cégalapítási idő 3 nap,

Fontos tudni, hogy szigorúan veszik a könyvelést, az átláthatóságot.

A társasági adó mértéke, kiegészítve a helyi adókkal, 28 százalék, de vannak adómentes cégformák, ilyen az SF, ami magán és családi vagyonkezelésre szolgáló cégforma, itt viszont korlátozott a tevékenységi és tulajdonosi kör. Ami miatt komoly előnyt biztosít az az áfa: 15 százalék, illetve van egy kedvezményes 3 százalékos áfakulcs, ez többek között az elektronikus szolgáltatások egy részére is vonatkozik, nincs forrás és kamatadó, az adóhatóságokkal gyorsan és praktikusan lehet adó-megállapodásokat kötni.

Málta:

Még kisebb, mint Luxemburg a maga 316 négyzetkilométerével, de a GDP-je a pénzügyi szolgáltatási szektor és a turizmus miatt igen magas, az angol a hivatalos nyelvek között van, így könnyű a kommunikáció. A cégbejegyzés időtartama itt egy kicsit hosszabb, de itt van lehetőség arra, hogy viszonylag alacsony, 250 eurós alaptőkével céget hozzunk létre, az igazgatók száma legalább kettő kell legyen, de bizonyos feltételek mellett lehet egy is. Az adórendszer tekintetében 35 százalékos társasági adó, viszont a tulajdonos jogosult visszatérítésre, így a tényleges adókulcs 10 százalék körüli. Az osztalék adómentes, a jogdíjbevételek 5-10 százalékkal adóznak, veszteségelhatárolásra korlátlan ideig van lehetőség, és semmiféle forrásadó nincs a külföldi kifizetésre.

Vannak olyan speciális adóelőnyök, amelyek kimondottan a magyar-máltai viszonylatban jelentkeznek a magyar-máltai adóegyezményeknek köszönhetően.

Hollandia

Viszonylag kicsi, de sűrűn lakott ország, nagyon magas GDP-vel. Hollandia a második legnagyobb tőkebefektető Oroszország irányában (Ciprus után), az orosz üzletemberek kifejezetten kedvelik a Benelux államot. A legelterjedtebb cégforma a PLC (Private Limited Company), a bejegyzés időtartama 2-3nap, kötelező közjegyző igénybevétele, de ezek is rugalmasan dolgoznak. Elégséges, ha egy részvényes, egy igazgató van társaságban. Van egy általános adókulcs, ami 200 ezer euróig 20 százalék, efelett 25 százalék, az osztalék adómentes, a leányvállalatok számára a hosszúlejáratú alárendelt kölcsöntőke, illetve az ebből fakadó kamat is adómentes. Jogdíjbevételekre van egy 50 százalékos társasági adókedvezmény, illetve van az országnak 90 darab, kettős adóztatást kizáró kedvezménye, amely így külön előnyöket biztosít a cégeknek.

hirdetés

Véleményvezér

Szenzáció, egy fideszes megdicsérte Hadházy Ákost

Szenzáció, egy fideszes megdicsérte Hadházy Ákost

Az uniós pénzből épített fideszes lombkorona nélküli lombkoronasétány még a kormánypártiakat is összezavarta.
A kormány különadói berobbantották a kínai kisboltok forgalmát

A kormány különadói berobbantották a kínai kisboltok forgalmát

A Magyarországon dolgozó kínai kiskereskedők boldogan dörzsöhetik a tenyerüket.
Pöttöm tankok tartanak Ukrajna felé

Pöttöm tankok tartanak Ukrajna felé

Az ukrajnai háború ott tart, hogy minden oldal mindent elővesz a hadi spájzból, ami még működik.
Orbán Viktor után Mészáros Lőrincet is feljelentette Hadházy Ákos

Orbán Viktor után Mészáros Lőrincet is feljelentette Hadházy Ákos

A korrupció ellen harcoló független képviselő Orbán Viktort hivatali visszaélés miatt jelentette fel, Mészáros Lőrincet csalásért.
Elképesztő adatok érkeznek Horvátországból az euró bevezetése után

Elképesztő adatok érkeznek Horvátországból az euró bevezetése után

Már semmi nem a régi. Korábban az euró bevezetése egy országban komoly inflációt okozott, most viszont Horvátországban meglepetést.
Rekord a 100 éven felüliek számában

Rekord a 100 éven felüliek számában

A világjárványt követően általános jelenség volt, hogy mindenütt csökkent a várható élettartam. Japánban viszont meghaladta a 90 ezret a 100 éven felüliek száma.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo