Megúszta a cafeteria!

Nagy riadalmat keltett a munkáltatók és munkavállalók között a 2015-ös adótörvények első javaslata, amely drasztikusan megemelte a béren kívüli juttatások adóterhét. A tiltakozások hatására azonban az adómérték emelését visszavonták, s a november végi Magyar Közlönyben megjelent végleges adótörvényben már nem szerepelt a sokkolóan magas kulcs.

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Kép: Fotolia

Megmaradt a kedvezményesen adózó elemek 35,7 százalékos közterhe (a juttatás értékének 1,19-szerese után 16 százalék szja-t és 14 százalék eho-t kell fizetni), igaz, az éves keretösszeg jelentősen, 200 ezer forintra csökkent. Az ezen felüli összeg egyes meghatározott juttatásnak minősül, és 51,17 százalékkal adózik. Kivéve, ha a többlet  SZÉP-kártyára kerül: a szállás, vendéglátás, szabadidő alszámlával rendelkező rekreációs keret évi 450 ezer forintig adózik kedvezményesen. A kormány viszont nem nyúlt az adómentesen adható juttatások köréhez, így azok változatlan feltételekkel adhatók 2015-ben.

Mit is jelent ez a gyakorlatban? Évi 200 ezer forintig nincs változás az önkéntes pénztárakba fizetett tagdíj-hozzájárulás, az Erzsébet-utalvány, az iskolakezdési támogatás, a munkáltató nevére szóló számlával a helyi bérlet, a munkáltató tulajdonában, vagyonkezelésében lévő üdülőben nyújtott üdülési szolgáltatás, a munkáltató telephelyén működő étkezőhelyen megvalósuló ételfogyasztás, valamint a foglalkoztatói nyugdíj-szolgáltató intézménybe fizetett tagdíj-hozzájárulás adózásában, vagyis marad az eddigi 35,7 százalékos közteher az egyes juttatásokra vonatkozó értékhatárig. A 200 ezer és 450 ezer forint közötti sávot kizárólag SZÉP-kártyával lehet kitölteni kedvezményes adózással.

Adó, cafeteria, társasági jog 2015 konzultáció
Áttekintés kkv-vezetők számára a 2015-ben megváltozott adózásról, szabályozási, adminisztrációs kötelezettségekről. Döntést segítő konzultáció. Három nagy témában kimerítő tájékoztatás és személyes konzultáció a legjobb adó és jogi szakértőktől a Piac & Profit szervezésében. Részletes program és jelentkezés itt.
Ha valaki úgy dönt, hogy nem szeretné kihasználni a rekreációs keretet, a munkáltatója viszont évi 200 ezer forintnál magasabb összeget biztosít számára, a 200 ezer forint fölé eső rész  1,19-szerese után 16 százalék szja-t és 27 százalék eho-t, tehát 51,17 százalékos közterhet kell fizetni. Akkor is ezzel a kulccsal adóznak az egyes juttatások, ha a rájuk vonatkozó értékhatárt lépi át az összeg.
Még évekig adómentes egy ritkán használt cafeteriaelem
A béren kívüli juttatások ritkábban emlegetett elemét, az úgynevezett whole life vállalati életbiztosításokat is érintik az adóváltozások: 2018-tól ezek a konstrukciók is adókötelessé válnak.
Szintén 51,17 százalékot kell fizetni a cégtelefon használata, a csoportos életbiztosítás, a csekély értékű ajándék és a szabályzat alapján adott áru vagy szolgáltatás vagy arra szóló összeg (célzott termék, szolgáltatás) után, ahogy eddig is. Abban sincs változás, hogy ebben a kategóriában  sem összesen, sem az egyes juttatásokra nem határoz meg plafonösszeget az szja-törvény.

Az új szabályozás nem érinti tehát azokat a munkáltatókat, akik legfeljebb 200 ezer forint értékű juttatást adnak 2015-ben. Ha magasabb a cafeteriakeret, akkor vagy korlátozni kell a munkavállalók választását, vagy valakinek – a munkavállalónak vagy a munkáltatónak – be kell vállalnia az esetlegesen magasabb közterhet. Kivéve, ha SZÉP-kártyával „pótolják” a hiányzó hányadot dolgozónként legfeljebb évi 450 ezer forintig. A Multi-Pay Cafeteria szerint a munkavállalóknak érdemes először a 200 ezer forintos keretet feltölteni az első csoportba tartozó juttatásokkal, majd válasszák a SZÉP-kártyát évi 250 ezer forintig, hogy se a munkavállaló, se a munkáltató költsége ne nőjön.

Amennyiben mégis inkább az azonnali fogyasztást szolgáló vagy a hosszú távú megtakarítást támogató elemekből szeretnének évente több mint 200 ezer forintot kapni, az említett összeg feletti rész minden tízezer forintja után 1570 forint plusz adóterhet kell fizetni a Multi-Pay Cafeteria számítása szerint. Évi bruttó 300 ezer forint béren kívüli juttatás esetén – SZÉP-kártya nélkül – 2014-ben a közterhek levonása után 221 076 forintot tudott a munkavállaló elkölteni, 2015-ben körülbelül 1 százalékkal kevesebbet, 218 919 forintot kap majd kézhez Fata László cafeteria-szakértő számítása szerint.

HOGYAN SAKKOZZUNK A CAFETERIAELEMEKKEL
Az eredeti javaslathoz képest a napokban megszavazott adótörvény módosító csomag alacsonyabb közteheremelést tartalmaz a cafeteria elemek tekintetében. Végül a magasabb adóteher nem fog jövőre életbe lépni a népszerűnek tekinthető béren kívüli juttatások vonatkozásában, azonban több korlátra kell majd figyelemmel lennünk.

Véleményvezér

Már csak az aluliskolázottaknál dübörög a Fidesz

Már csak az aluliskolázottaknál dübörög a Fidesz 

Már gyurcsányozni sem érdemes.
Hatalmas metrót épít a mindössze 300 ezer lakosú Kolozsvár

Hatalmas metrót épít a mindössze 300 ezer lakosú Kolozsvár 

Világváros lesz Kolozsvárból.
A Facebookon Orbán Viktoron mulatnak

A Facebookon Orbán Viktoron mulatnak 

Nem is volt, de azért megszüntetnék.
Példátlan helyzet, közadakozást kezdeményezett a Bethesda Gyermekkórház, hogy egy műtőjét működtetni tudja

Példátlan helyzet, közadakozást kezdeményezett a Bethesda Gyermekkórház, hogy egy műtőjét működtetni tudja 

Miközben az elit gátlástalanul urizál, már az alapszolgáltatások sem működnek.
Lázár Jánosnak nem megy a Fanta-matek

Lázár Jánosnak nem megy a Fanta-matek 

A Fanta-botrány és a műbalhé.
Magyar Péter szerint egy fideszes képviselő titokban megszavazta az Európai Parlament elnökének a néppárti jelöltet

Magyar Péter szerint egy fideszes képviselő titokban megszavazta az Európai Parlament elnökének a néppárti jelöltet 

Újraválasztották Roberta Metsolát az Európai Parlament elnöki tisztségébe.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo